× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παραπομπή Τραμπ: Εγκρίθηκε το πόρισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2019

Παραπομπή Τραμπ: Εγκρίθηκε το πόρισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
' χρόνος ανάγνωσης

Οι Δημοκρατικοί δημοσιοποίησαν και κατόπιν ενέκριναν σε ψηφοφορία στο επίπεδο της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων το πόρισμα 300 σελίδων που περιέχει τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας τον δρόμο για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας παραπομπής του, τη σύνταξη του κατηγορητηρίου («articles of impeachment»).

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας αναμένεται να αρχίσει σήμερα Τετάρτη στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, με τα μέλη της να διαβουλεύονται δημόσια με τέσσερις ειδικούς σε θέματα νομολογίας για το συνταγματικό πλαίσιο και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτροπή Πληροφοριών της — ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς — Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε το πόρισμα, που βασίζεται στις καταθέσεις αξιωματούχων, διπλωματών και κρατικών λειτουργών και έγγραφα που συγκεντρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων, χθες Τρίτη. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές, με τους Ρεπουμπλικάνους της επιτροπής να υποστηρίζουν ανεξαίρετα τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, ότι διεξήγαγε σε συντονισμό με στενούς συνεργάτες του μια «εκστρατεία πίεσης» για να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ φέρεται να συνέδεσε την ενδεχόμενη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και την παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 400 δολαρίων στις ουκρανικές δυνάμεις με την έναρξη έρευνας για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

«Τα τεκμήρια για την ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου είναι συντριπτικά, όπως και οι αποδείξεις για το ότι παρακώλυσε την έρευνα του Κογκρέσου», ερίζει το πόρισμα της επιτροπής. «Ο πρόεδρος έβαλε τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, επιδίωξε να υπονομεύσει τη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, εξήγησε ότι το Κογκρέσο πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να «προστατευθούν» οι προεδρικές εκλογές του 2020, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι ήδη υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία μεταφέρεται πλέον στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, που ξεκινά σήμερα τις δικές της ακροάσεις για την αναμενόμενη υποβολή του κατηγορητηρίου στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν όπως αναμένεται η ολομέλεια εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί ο πρόεδρος, σενάριο που μοιάζει απίθανο. Οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν η διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει τελειώσει ως τα Χριστούγεννα και η δίκη στη Γερουσία να γίνει στις αρχές του 2020.


Η εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2020 ξεκινά τον Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μια «διαδικασία-παρωδία», με την εκπρόσωπό του Στέφανι Γκρίσαμ να διατείνεται πως το πόρισμα δεν περιέχει την παραμικρή «απόδειξη» σε βάρος του προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του NATO, κατήγγειλε τη «φάρσα» αυτή και ότι ο Σιφ έχει «ξεφύγει», υπενθυμίζοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια έκθεση του GOP επίσης στηλίτευσε τη διαδικασία, κατηγορώντας «γραφειοκράτες που δεν έχουν εκλεγεί» για την έρευνα σε βάρος του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως και οι βουλευτές τους, οι Αμερικανοί είναι βαθιά διχασμένοι για την αναμενόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ — το 49% τάσσεται υπέρ, το 44% την απορρίπτει, σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο ιστότοπος RealClearPolitics.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να περάσει στα βιβλία της ιστορίας ως ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρό 4χρονο παιδί στην Ικαρία. Τραγωδία με πρόσφυγες ‑ μετανάστες

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Περδίκι μετά την αποβίβαση περίπου 50 ατόμων, με 45 διασωθέντες και ισχυρές δυνάμεις να επιχειρούν στην περιοχή
Νεκρό 4χρονο παιδί στην Ικαρία. Τραγωδία  με πρόσφυγες ‑ μετανάστες
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου