× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα προεκλογικά μαγειρέματα στην Βρετανία με Master Chef το BBC

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2019

Τα προεκλογικά μαγειρέματα στην Βρετανία με Master Chef το BBC
' χρόνος ανάγνωσης

Το σύνολο των λεγόμενων -όχι άδικα- συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία, από το «BBC» μέχρι το ιδιωτικό «Sky News», έχει καταφέρει να περιθωριοποιήσει τους απλούς Βρετανούς πολίτες, που επικρίνουν τον νεοφιλελευθερισμό, όπως σήμερα είναι ευρέως γνωστός, ο καπιταλισμός.

Αυτό το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τη συστηματική δυσφήμηση των πολιτικών που εκπροσωπούν τους οικονομικά ασθενέστερους χαρακτηρίζοντάς τους «τρελούς μαρξιστές» και άλλα παρόμοια. Αλλά τώρα, ακόμη και τα συντηρητικά στοιχεία του βρετανικού κατεστημένου αρχίζουν να βλέπουν ότι το νεοφιλελεύθερο σύστημα καταρρέει, από μόνο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βρετανική Ακαδημία, που χρηματοδοτείται από την εκάστοτε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις έρευνες που πραγματοποιεί στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, στην τελευταία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από μερικές ημέρες, το BBC κι είχε ως θέμα το μέλλον των επιχειρήσεων αναφέρει επί λέξει ότι «η Βρετανία έχει μία από τις πιο ακραίες μορφές καπιταλισμού στον κόσμο και θα πρέπει να επειγόντως να επανεξετάσει το ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ερευνητή καθηγητή Colin Mayer και συντάκτη της έκθεσης οι παγκόσμιες κρίσεις, όπως η περιβαλλοντική και η αυξανόμενη ανισότητα, αναγκάζουν μια επανεκτίμηση του σκοπού των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι επιχειρήσεις απέτυχαν να δώσουν οφέλη σε άλλους πέραν των μετόχων τους» δήλωσε προσθέτοντας ότι «ενώ θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα έχει σκοπό να μας κάνει να βγάλουμε χρήματα, πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να τη δούμε ως ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων μας στον κόσμο».

Και βέβαια οι επιχειρήσεις δεν απέτυχαν, όπως μας λέει ο καθηγητής, αντίθετα πέτυχαν μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί από μια ελίτ για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της και όχι αλλότριους, ούτε υπάρχει υπεύθυνος και ανεύθυνος καπιταλισμός, όπως ισχυρίζεται για να χρυσώσει το χάπι.

Σύμφωνα με τον Μάγιερ «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών έχει καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα χειρότερα παραδείγματα υπεύθυνου καπιταλισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μεγαλύτερο μερίδιο της ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στα χέρια ενός μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών, κανένας από τους οποίους δεν κατέχει σημαντική συμμετοχή στις μεγαλύτερες εταιρείες μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε, ακόμη, θέλοντας να δείξει την ιδιαιτερότητα του Σίτι του Λονδίνου.

Φυσικά, στην τραγελαφική εποχή μας το BBC μπορεί να τα αναφέρει όλα αυτά, σε μία από τις οικονομικές του στήλες διαδικτυακά ή τηλεοπτικά κι από την άλλη να συνεχίζει τη φιλοκυβερνητική του προπαγάνδα και να επιτίθεται μαζί με όλα τα άλλα βρετανικά ΜΜΕ, στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον αρχηγό του μοναδικού πολιτικού κόμματος που μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτό το σύστημα, του ακραίου καπιταλισμού της Βρετανίας, που είναι σίγουρο πως θα χειροτερέψει αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί στις πρόωρες εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου, με αρχηγό τον Μπόρις Τζόνσον.

Για τον Τζόνσον και το Μανιφέστο των Συντηρητικών που επικρίθηκε από τα ίδια τα στελέχη των Τόριδων, το BBC φροντίζει να καλύπτει επιμελώς τις αστοχίες του επονομαζόμενου Μπόζο (BoJo) με μοντάζ και να μην κάνει καμία αναφορά στα ψεύδη που εκτοξεύει, πατώντας γερά στα χνάρια του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας το χτίσιμο ενός φαντασιακού περιβάλλοντος, σαν αυτό της Λιμνούπολης, όπου ο Ντόναλντ πήγε κι ονειρεύτηκε πως ο αριθμός των παρισταμένων στην ορκωμοσία του ήταν διπλάσιος αυτού του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπόρις έκανε την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας σε ένα σκηνικό που είχε στηθεί σε υπόστεγο στο Μπέρμιγχαμ.

Τσιμουδιά το BBC κι όταν έπεφτε γέλιο από το κοινό που παρακολουθούσε ζωντανά τηλεμαχίες ή συνεντεύξεις του Τζόνσον, το έγκυρο δίκτυο φρόντιζε να «κοπεί» στο μοντάζ.

Το BBC είπε ότι ήταν ένα τυχαίο λάθος και για να δείξει πόσο αμερόληπτο είναι και πόσο σοβαρά παίρνει την έκθεση των ψεμάτων του αρχηγού των Συντηρητικών, δημοσίευσε το σχετικό άρθρο στις σελίδες ψυχαγωγίας της ιστοσελίδας του!

Και το κερασάκι στην τούρτα της εγκυρότητας ήταν ένα παλιό βίντεο κατάθεσης στεφάνου για τον Τζόνσον, επειδή στο πραγματικό βίντεο ο Μπόζο είχε βάλει το στεφάνι ανάποδα.

Αλλά οι διαφορές των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων είναι ορατές παρά την απροκάλυπτη και συστηματική προπαγάνδα υπέρ των Συντηρητικών και την κατασυκοφάντηση των Εργατικών.

Αυτές οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, αλλά και με το Brexit, όπου είναι επίσης ορατό το χάσμα μεταξύ ιδεών και γενεών.

Το 73% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισε το 2016 κατά του Brexit, ενώ το 60% των άνω των 65 ετών ψήφισε υπέρ. Κι επειδή ο κανόνας του πιο νέου και πιο αριστερού, από τον πιο γέρο και πιο δεξιό ισχύει ακόμη και στη Γηραιά Αλβιώνα, όπου σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov, οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι θα δώσουν τη ψήφο τους σε ένα από αυτά τα τρία πιο αριστερά κόμματα: Εργατικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Οι νέοι από 18 μέχρι 29 ετών δείχνουν την πρόθεση να ψηφίσουν κατά 38% Εργατικούς, 18% Φιλελεύθερους και περίπου 15% Πράσινους.

Οι Εργατικοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και υπόσχονται κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οι Φιλελεύθεροι θέλουν ακύρωση της διαδικασίας αποχώρησης και παραμονή της χώρας στην ΕΕ ενώ οι Πράσινοι υπόσχονται ριζικές μεταρρυθμίσεις για μια πολιτική φιλική προς το περιβάλλον.

Μένουν ακόμη 10 μέρες για να δούμε αν οι νέοι θα καταφέρουν να αλλάξουν τα δεδομένα ή τα προγνωστικά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, που θέλουν τον Τζόνσον να προηγείται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του Κόρμπιν.

Κι ελπίζουμε να μη δούμε άλλα…μαγειρέματα από το BBC.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλεγμένη συλλογή ορυκτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026

Ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, με την πρώτη εξέταση να είναι η Νεοελληνική Γλώσσα στις 29 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ
725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026
ΚΟΣΜΟΣ

26 Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ

40 χρόνια μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις πρώτες μέρες όταν ανίδεοι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως κανείς δεν τους ενημέρωνε
26  Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Εχουν συμμετάσχει πάνω από 200 γυναίκες- Δωρεάν παρακολούθηση online
«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας

Μετατίθεται για το Σάββατο 02 Μάη η αναχώρηση από Λαύριο και τροποποιείται το πρόγραμμα του
Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης των πλοίων Νήσος Σάμος, Blue Star 1 και Blue Star Myconos
Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας την Πρωτομαγιά
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Δείτε εδώ τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 27 ως 30 Απριλίου
Πληρώνουν 1,17 δις ευρώ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος

Στα όρια λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις με αυξημένα έξοδα και μειωμένα περιθώρια κέρδους
Γονατίζει τους φούρνους το ενεργειακό κόστος