× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου σε νέα κλειστή δομή

Στη χθεσινή του συνεδρίαση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2019

Όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου  σε νέα κλειστή δομή

Απέρριψε ομοφώνως το δημοτικό συμβούλιο Χίου, στην συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου 2019, την εξαγγελία της κυβέρνησης, που ανέλυσε στην συνεδρίαση ο βουλευτής και υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, για τη κατασκευή νέας κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο επί του συγκεκριμένου αποφάσισε ομόφωνα ότι: Διαφωνεί το δ.σ. με την κατασκευή στη Χίο της νέας υπερδομής, όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση.

Επίσης, κατά πλειοψηφία το συμβούλιο αποφάσισε ότι εμμένει στη προηγούμενη απόφασή του να λειτουργεί στη Χίο με την ευθύνη της κυβέρνησης μία δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση και χωρητικότητας έως 500 ατόμων.


Εξακολουθεί να κάνει τον ανήξερο ο Σταμάτης Κάρμαντζης
Να διαψεύσει ότι υπήρχε η οποιαδήποτε συζήτηση και συνεννόηση με την κυβερνητική πλευρά για τα κυβερνητικά μέτρα επί του προσφυγικού, επιχείρησε ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης στην αρχή της τοποθέτησής του, ενώ μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση και αγαστή συνεργασία με τον κ. Μηταράκη για την χωροθέτηση της νέας δομής στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας έχουμε αναφέρει, αναγκάσθηκε κάτω από το βάρος των εξελίξεων και την καθολική αντίθεση στον κυβερνητικό σχεδιασμό να ανακρούσει πρύμναν, να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο και να αναγκασθεί, όπως είπε από του βήματος, να επιμείνει στην προηγούμενη απόφασή του για μία δομή στο νησί χωρητικότητας έως 500 ατόμων, μόνον για καταγραφή και ταυτοποίηση. Στην δε δευτερολογία του κάλεσε τον κ. Μηταράκη να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι η χιακή κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τους σχεδιασμούς που εξαγγέλθηκαν.


Κλείνει το α΄ εξάμηνο του 2020 η ΒΙΑΛ – Στο Πιτυός η νέα κλειστή δομή
Τον καινοφανή ισχυρισμό ότι η νέα κλειστή δομή των 5.000+ «θα αποτελέσει ισχυρό όπλο αποτροπής νέων παράνομων αφίξεων», διατύπωσε ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος επιχείρησε να δελεάσει το δημοτικό συμβούλιο, προβάλλοντας ότι η Χίος θα κερδίσει την ΒΙΑΛ ως κτίριο που θα επιστρέψει στον δήμο Χίου, αλλά και τις παλιές φυλακές.

Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι η προτεινόμενη κλειστή δομή και το ΠΡΟΚΕΚΑ θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Πιτυούς, ενώ μετά την εξάλειψη των λόγων ύπαρξής τους θα μετατραπεί ο συγκεκριμένος δεσμευμένος χώρος στις νέες φυλακές Χίου. Επιπλέον, στην νέα δομή είπε ότι θα προτιμηθούν για τις θέσεις εργασίας άνθρωποι από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως, τόνισε, η πόλη θα κερδίσει και την ΒΙΑΛ η οποία θα παραδοθεί στη δημοτική αρχή μετά το κλείσιμό της, ενώ και οι παλιές φυλακές μετά από χρόνια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η ΒΙΑΛ θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και μέσα σε ένα 20ήμερο από την έναρξη λειτουργίας της νέας δομής.


Ανδρέας Μιχαηλίδης: Επιλογή απόγνωσης και σάλτο μορτάλε
Ως επιλογή απόγνωσης χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης τον κυβερνητικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι δεν θα μπορέσει να τον τηρήσει η κυβέρνηση και ότι θα λειτουργούν παράλληλα δύο δομές και ατή δηλαδή της ΒΙΑΛ, κοροϊδεύοντας έτσι τους Χαλκούσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη, που εκπροσώπησε στην συνεδρίαση την κυβέρνηση, διερωτήθηκε αν πραγματικά πιστεύει όσα είπε, γιατί αν πράγματι τα πιστεύει υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα αντίληψης της πραγματικότητας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι σημερινές επιλογές της είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ν.Δ. των προηγούμενων ετών, όταν χάιδευε αυτιά και σήμερα αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη πραγματικότητα προχωρεί στην κατασκευή του κλειστού κέντρου και του ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο για να παρκάρει εκεί τους ανθρώπους.


Τα γυρίζει ο ειδικός γραμματέας για τα περί κλειστών κέντρων
Κάτω από τη πίεση των πραγμάτων ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής κ. Μάνος Λογοθέτης, που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διευκρίνισε ότι η κράτηση στην νέα δομή θα γίνεται μέχρι του προβλεπόμενου και σήμερα χρονικού ορίου των 25 ημερών για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας (άσυλο). Μετά τη παρέλευση του ορίου αυτού δεν μπορεί να υπάρχει κράτηση στο κέντρο.

Για δε το ΠΡΟΚΕΚΑ, όπου θα κρατούνται ότι πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία, το εν λόγω χρονικό όριο διευκρίνισε ότι είναι 90 ημέρες.

Στο ζήτημα του γεωγραφικού περιορισμού, όπως επιβάλλεται από την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας επεσήμανε ότι τούτος μπορεί και για λόγους ευαλωτότητας, αλλά και για άλλους λόγους να καμφθεί, οπότε και γίνονται μεταφορές προσφύγων από τα νησιά προς τη ενδοχώρα.

Στο σύνολό τους οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν δια των επικεφαλής τους την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό, κάτι που εκφράστηκε και στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους ελαιουργικούς φορείς

Τα επενδυτικά σχέδια για τα νησιά πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 150.000 ως 2.500.000 ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Συγχωνεύσεις εμπορικών επιχειρήσεων στον τομέα του ελαιόλαδου

Έγινε το πρώτο βήμα για την δημιουργία μεγάλων σχημάτων
ΕΛΛΑΔΑ

Οριζόντια επιδότηση για το ρεύμα υπόσχεται η κυβέρνηση

Άγνωστο το ύψος της επιδότησης ρεύματος. Θα δοθεί μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Έρχονται νέες ανακοινώσεις στα τέλη Ιουλίου.
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Δίνει μέρισμα η Group Attica

Στις 26 Ιουλίου αρχίζει η καταβολή του μερίσματος
ΕΛΛΑΔΑ

To 60% των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ

Συντάξεις φτώχειας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία γι’ αυτό αυξάνονται οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στην εργασία
ΕΛΛΑΔΑ

H Αννα Διαμαντοπούλου υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα της
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεχίζονται οι πιέσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τo βόρειο Αιγαίο

Συνάντηση των Περιφερειαρχών Κώστα Μουτζούρη και Χριστόδουλου Τοψίδη με τον υφυπουργό Ναυτιλίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περίεργη επαναπροκήρυξη

Ούτε η Hellenic Seaways δεν ενδιαφέρεται για τις προσεγγίσεις του Νήσος Σάμος σε Ψαρά και Οινούσσες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρώτα αποτελέσματα για τις άγονες γραμμές του Αιγαίου

Με πολύμηνη καθυστέρηση η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, δείτε εδώ τα μισθώματα εξυπηρέτησης των γραμμών που εξυπηρετούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΣΥ: Η ρύθμιση Φλωρίδη πλήττει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης

Η ομοσπονδία των δημοσιογράφων δηλώνει την αντίθεση της στους νέους περιορισμούς για την δημοσιογραφική κάλυψη των δικών που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης
ΕΛΛΑΔΑ

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» προτείνει ο εισαγγελέας

Εισαγγελική πρόταση «καταπέλτης» εναντίον του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού το 2003