× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ομάδα προστασίας ανηλίκων στη Δυτική Λέσβο

Με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο λειτουργεί στην Καλλονή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2023

Ομάδα προστασίας ανηλίκων στη Δυτική Λέσβο

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων και σε πλήρη αντιστοιχία με τις οδηγίες του Ε.Κ.Κ.Α (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και την κείμενη νομοθεσία, δημιούργησε Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Η παροχή κοινωνικής φροντίδας για την προστασία του παιδιού αποτελεί ευθύνη του κράτους, παρέχεται μετά τη διαπίστωση του απειλούμενου άμεσου κινδύνου ή της υπάρχουσας ανάγκης και διαρκεί όσο διατηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της. Η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας και αποσκοπεί στην πρόληψη των αναγκών και στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων κοινωνικο-οικονομικού αποκλεισμού καθώς και σε ενέργειες που υποστηρίζουν την παροχή αυτών των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται κυρίως στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού και ειδικότερα τις Κοινωνικές τους Δομές.
Οι Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3961/2011 και την με αριθμ. οικ.49540/4-5-2011 Κ.Υ.Α. «Συντονισμός δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας» (877/Β΄), συγκροτούνται σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ βαθμού και αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς (και επικουρικά ψυχολόγους) των οικείων Ο.Τ.Α και των Κοινωνικών Δομών της αρμοδιότητάς τους.
Η Ομάδα Προστασίας είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση των κοινωνικών ερευνών για θέματα κακοποίησης ανηλίκων, όταν:
• δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας (τηλ. 1107)
• δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου ή
• λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Τον συντονισμό των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ) έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)
Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.) συστάθηκε, βάσει των επιταγών του Νόμου 3961/2011 - ΦΕΚ 97/Α/29-4-2011 και της απόφασης του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου υπ αριθμ. 261/2023 ΑΔΑ: 6ΩΝΠ46ΜΓΘ5-741, περί ορισμού Μελών Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.)
Αποτελείται από έναν κοινωνικό λειτουργό και ως εποπτεύοντα τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού, υπεύθυνους της ΟΠΑ και επιπλέον έναν ψυχολόγο για να συνδράμουν επικουρικά στο έργο της επιτροπής Ο.Π.Α. στο πλαίσιο διεπιστημονικής προσέγγισης.
Διεύθυνση: Καλλονή Τ.81107 Κεντρικό δημοτικό κατάστημα, έναντι Μητρόπολης Μηθύμνης (Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Δυτικής Λέσβου)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2253350220 ( ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, Κοινωνική Λειτουργός)
2253350210 (ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ ΜΑΡΙΑ, Ψυχολόγος )
2253350219 ( ΜΥΣΤΕΓΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού)
email: [email protected]

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου