Κυκλική οικονομία και πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων
Ημερίδα από τους φοιτητικούς συλλόγους Περιβάλλοντος και Γεωγραφίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/2/2023
- Τι κάνει το κόκκινο κρασί περισσότερο επωφελές για την ανθρώπινη υγεία από το λευκό;
- Ποιες βιοδραστικές ουσίες και γιατί βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα αγροτικά απόβλητα;
- Πώς μπορείς να ανακτήσεις αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη από τα παραπροϊόντα των οινοποιών και γιατί αυτή η ουσία είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία;
- Πώς μπορούμε να κάνουμε αποδοτικότερη τη δακοκτονία χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία χωρικής ανάλυσης;
- Ποια είναι η έρευνα που υλοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντοςκαι το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα θέματα της αξιοποίησης αγροτικών αποβλήτων και της ανάπτυξης συστημάτων γεωργίας ακριβείας;
Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Περιβάλλοντος «Μιχάλης Μυρογιάννης» και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Γεωγραφίας το απόγευμα της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας με θέμα «Κυκλική Οικονομία στον Αγροτικό Τομέα - Ποιότητα και Πιστοποίηση Αγροτικών Π.Ο.Π».
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ.Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Καθηγητής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Μιχάλης ΦουντουλάκηςΕπίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος και ο κύριος Θανάσης Κίζος Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας.
Ο κ. Χαρουτουνιάν μίλησε για την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων Π.Ο.Π και για τη διαδικασία που σήμερα ακολουθείται για τον χαρακτηρισμό της σαρδέλας Καλλονής ως προϊόν Π.Ο.Π. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαχείριση των αγροτικών παραπροϊόντων ως υλικών με υψηλό περιεχόμενο σε βιοδραστικές ουσίες και υψηλή προστιθέμενη αξία. Έδωσε παραδείγματα ερευνητικών εφαρμογών ανάκτησης βιοδραστικών ουσιών από στέμφυλα προερχόμενα από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών και συνέδεσε την παρουσία των συγκεκριμώνων ουσιών με οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Ο κ. Φουντουλάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που υλοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντος σε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και στοχεύουν στην παραγωγή βιοαερίου, νερού άρδευσης, βιοκαυσίμων και ζωοτροφών με υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο.
Ο κ. Κίζος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες που αναπτύσσουν συστήματα γεωργίας ακριβείας καθώς και οι αγρότες που αξιοποιούν τέτοια εργαλεία. Παρουσίασε επιτυχημένες εφαρμογής του Τμήματος Γεωγραφίας στη Λήμνο και στη Σάμο.