× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νηστίσιμο τραπέζι με τιμές από χρυσάφι

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής για το Σαρακοστιανό γεύμα. Αυξήσεις από μερικά λεπτά έως και 5 ευρώ σε ορισμένα προϊόντα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2023

Νηστίσιμο τραπέζι με τιμές από χρυσάφι

Κάθε άλλο παρά «νηστίσιμο» στις τιμές είναι φέτος το τραπέζι της Σαρακοστής, τα εδέσματα του οποίου κοστίζουν πολύ ακριβότερα συγκριτικά με το 2022 όπου ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλα  σχεδόν τα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές για την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με την τιμοληψία που πραγματοποίησε το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυρίως θαλασσινά, οστρακοειδή, τουρσί, ταραμά, ταραμοσαλάτα, χαλβά και λαγάνα καταγράφονται αυξήσεις τόσο στις κατώτερες όσο και στις ανώτερες τιμές οι οποίες ξεκινούν από μερικά λεπτά του ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η πρώτη κατηγορία στην οποία είναι φανερές οι ανατιμήσεις είναι τα τουρσιά λαχανικών τα οποία αποτελούν αγαπημένο συνοδευτικό μεζέ με το σαρακοστιανό φαγητό. Χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης τιμής αποτελεί η πιπεριά τουρσί η οποία πέρυσι πωλείτο από 1,46 έως 4,90 ευρώ το κιλό ενώ φέτος το ίδιο προϊόν πωλείται από 2,97 έως 6,90 ευρώ το κιλό.

Σημαντική αύξηση εμφανίζει και η τιμή του ταραμά τόσο του λευκού όσο και κόκκινου. Ο λευκός ταραμάς φέτος πωλείται από 12,90 έως 26 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο πωλείτο από 9,80 έως 19,90 ευρώ το κιλό. Ακόμη και κόκκινος ταραμάς που είναι πιο οικονομικός, φέτος η τιμή του φτάνει στα 13,91 ευρώ ενώ πέρυσι η ανώτατη τιμή του ήταν 9,40 ευρώ το κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές θαλασσινών και οστρακοειδών, φρέσκων και κατεψυγμένων με τιμές που ξεφεύγουν αρκετά από τα δεδομένα του 2022. Τα νωπά καλαμάρια, το πιο συνηθισμένο από τα εδέσματα της Σαρακοστής πωλούνται προς 18 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι η τιμή τους ξεκινούσε από 17 ευρώ. Αυξημένη είναι και η ανώτατη τιμή στα κατεψυγμένα καλαμάρια που φτάνει τα 15,79 ευρώ ενώ πέρυσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 12,54 ευρώ.  Τα νωπά χταπόδια  πωλούνται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό ενώ τα κατεψυγμένα από 13,85 έως 18,68 ευρώ το κιλό.

Αρκετά ακριβότερες σε σύγκριση με το 2022 είναι οι σουπιές νωπές και κατεψυγμένες καθώς και οι γαρίδες.

Αυξημένες εξάλλου είναι και οι τιμές στα οστρακοειδή που ξεκινούν από 6 ευρώ τα φρέσκα μύδια και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 18 ευρώ για τα κυδώνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας το 2022 πωλείτο από 2,80 έως 3,40 τα 750 γραμμάρια. Φέτος το ίδιο προϊόν θα πωλείται στα αρτοποιία από 3 έως 3,50 ευρώ.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για να στρώσει μια τετραμελή οικογένεια φέτος τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα απαιτείται να δαπανήσει με βάση τις παραπάνω τιμές τουλάχιστον 60 ευρώ για να αγοράσει λίγα τουρσιά, χαλβά, ταραμά, ταραμοσαλάτα, καλαμάρια νωπά, λαγάνα, λίγα λαχανικά και 1 κιλό μύδια. Φυσικά όσο πιο πλούσιο επιθυμεί να είναι κανείς το σαρακοστιανό του γεύμα η τιμή ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 ευρώ για τους καλοφαγάδες που θα προσθέσουν σε αυτό γαρίδες, σουπιές, χταπόδια ή κάποιο άλλο είδος από τα οστρακοειδή.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές του 2023 για το Σαρακοστιανό τραπέζι 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές στο Σαρακοστιανό τραπέζι του 2022 ώστε να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο δρομολόγια από Μυτιλήνη για Χίο ‑ Πειραιά τη Λαμπροδευτέρα

Το Νήσος Σάμος και το Νήσος Ρόδος αναλαμβάνουν να καλύψουν την αυξημένη επιβατική κίνηση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση νέων αγορών για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για την αγροτική διπλωματία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου

Δυσφορία από τους Τούρκους εμπόρους και ελαιοπαραγωγούς
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυο θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 12 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση μοίρασε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ημετέρους

«Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου είναι ήσσονος σημασίας» σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα