× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επίκαιρες και με συμμετοχή οι βιωματικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμού

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μαθητές των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2023

Επίκαιρες και με συμμετοχή οι βιωματικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμού
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών οι εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου καθώς και η βιωματική δράση εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων, οι οποίοι γεμάτοι ενθουσιασμένοι και νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία τη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα στελέχη του Μουσείου Εβίτα Τσονίδου, Στρατή Ζγουρνιό και Νίκο Γραμμενόπουλο για το φαινόμενο του σεισμού καθώς και τα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, τα παιδιά μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, τη μεθοδολογία καταγραφής των σεισμικών δονήσεων αλλά και το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου.

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου τα παιδιά γνώρισαν τη βιωματική εμπειρία καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία ενός σεισμού και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας που είχαν μάθει. Τα παιδιά βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο και σε διαφορετικούς ορόφους ενός κτιρίου και με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα αληθινό ρήγμα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως μοιάζει ένα ρήγμα έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι απαραίτητη για όλους μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου