× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επίκαιρες και με συμμετοχή οι βιωματικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμού

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μαθητές των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2023

Επίκαιρες και με συμμετοχή οι βιωματικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμού
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών οι εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου καθώς και η βιωματική δράση εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων, οι οποίοι γεμάτοι ενθουσιασμένοι και νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία τη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα στελέχη του Μουσείου Εβίτα Τσονίδου, Στρατή Ζγουρνιό και Νίκο Γραμμενόπουλο για το φαινόμενο του σεισμού καθώς και τα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, τα παιδιά μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, τη μεθοδολογία καταγραφής των σεισμικών δονήσεων αλλά και το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου.

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου τα παιδιά γνώρισαν τη βιωματική εμπειρία καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία ενός σεισμού και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας που είχαν μάθει. Τα παιδιά βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο και σε διαφορετικούς ορόφους ενός κτιρίου και με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα αληθινό ρήγμα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως μοιάζει ένα ρήγμα έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι απαραίτητη για όλους μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, Ε-mail: [email protected].

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιές από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Μια χρονιά με δυσκολίες, στερήσεις και όνειρα για το μέλλον περιγράφουν απόφοιτοι του σχολείου που ετοιμάζουν βαλίτσες για υψηλόβαθμες σχολές σε όλη την Ελλάδα