× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και εγένετο αμπελώνας…

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» για το πώς ένα ξερό χωράφι μετατράπηκε σε έναν βιολογικό αμπελώνα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/2/2023

Και εγένετο αμπελώνας…

Μπορεί ένα παρατημένο και ξερό χωράφι να μετατραπεί σε έναν πειραματικό βιολογικό αμπελώνα; Την απάντηση έδωσαν οι άνθρωποι της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» στην επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».
Μέσα από τα όσα εξιστόρησαν οι συμμετέχοντες που βρισκόταν στην προετοιμασία του πεδίου και την εγκατάσταση του πειραματικού αμπελώνα αποκαλύφθηκε η δημιουργική πορεία 18 μηνών δράσης και επιμονής. Παράλληλα υπήρξαν και περιγραφές εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων από τα βιωματικά εργαστήρια της ξερολιθιάς, του φυτέματος και του μπολιάσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης οποίος τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τη δική σας παρέμβαση έτσι ώστε το έδαφος και το υπέδαφος σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον όπως είναι αυτό της Λέσβου να δώσει μια άλλη ώθηση και ανάπτυξη μέσα από την ιδωτική,δική σας πρωτοβουλία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» Ηλίας Καστρινέλλης ο οποίος εξήγησε πως δημιουργήθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ, ποιοι συμμετέχουν σε αυτή, τις δράσεις της αλλά και τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει.

Παράλληλα ο κ.Καστρινέλλης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους σημειώνοντας ότι «η Ανεμώτια για την επιβίωση της χρειάζεται την στήριξη ικανών και ανοιχτόμυαλων ανθρώπων.Την ίδια στήριξη χρειάζονται και όλες οι Ανεμώτιες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως πήραν τον λόγο ο Νίκος Ζούρος, μέλος της Ομάδας έργου οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ηλίας Μαλαματίνας, οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ. μίλησε για την διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα.

Ο Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ανέπτυξε το θέμα «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

Η γεωπόνος Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής μίλησε για τις ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας.

Ο Χρήστος Χατζηλίας, μέλος της ομάδας έργου, Φιλόλογος, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις βιωματικές δράσεις εμψύχωσης ομάδας.

Η Καλλιόπη Μηλιορέλη, μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος μίλησε για την αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… από τη σκέψη στην πράξη.

Μικρή παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Μιχάλης Μαρμάρου ο οποίος αναφέρθηκε στην συμμετοχή επιστασία γης στον αμπελώνα.

Το λόγο επίσης πήραν μέλη της ομάδας εργου, εισηγητές και εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια που περιέγραψαν πως υλοποιήθηκε το έργο.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας» της σκηνοθέτιδας Έφης Σιαλευρή


Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν:
Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».
Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».
Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».
Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”: «Η αλλαγή του παραδείγματος».
Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».
Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και Δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση