× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το αθλητικό νομοσχέδιο

Η ομιλία του βουλευτή Γιάννη Μπουρνού, Τομεάρχη Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2019

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το αθλητικό νομοσχέδιο

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του άρθρου 8 του αθλητικού Σ/Ν περί αναδρομικής ισχύος και επιβολής ηλικιακού ορίου στις θητείες των εκλεγμένων των αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών, υπέβαλε στην αρχή της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας της ολομέλειας, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, συνεπικουρούμενος από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Ας σημειωθεί ότι στην απόσυρση της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του υπό συζήτηση αθλητικού νομοσχεδίου περί αναδρομικού υπολογισμού των θητειών των προέδρων και εκτελεστικών μελών ομοσπονδιών προχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, οι θητείες των προέδρων περιορίζονται στις τρεις (αφαιρέθηκε η υπό προϋποθέσεις δυνατότητα τέταρτης θητείας) ενώ το όριο ηλικίας ορίζεται στα 71 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπουρνούς υπερασπιζόμενος της ένσταση αντισυνταγματικότητας των εν λόγω διατάξεων  - και αφού υπενθύμισε ότι το όριο θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες (σ.σ. χωρίς αντισυνταγματική αναδρομικότητα και όρια ηλικίας) το θέσπισε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το "Νόμο Βασιλειάδη" (4603/2019) - επικαλέστηκε το άρθρο 12 του Συντάγματος περί δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις περί αντισυνταγματικότητας της αναδρομικότητας και των ορίων ηλικίας, τόσο από τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Πριν συζητηθεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο υφυπουργός Αθλητισμού απέσυρε τη διάταξη περί αναδρομικότητας και διατήρησε τη διάταξη περί ορίου ηλικίας, διορθώνοντάς το από τα 70 στα 71 έτη.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ εγέρθηκαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, αφήνοντας μόνη τη ΝΔ να υπερασπίζεται μια φωτογραφική και αντισυνταγματική διάταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά την απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία της ένστασης, ακολούθησε η ομιλία του κ. Μπουρνού ως εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Σε μια χώρα όπου υπάρχουν καταδίκες για παράνομο στοιχηματισμό και στήσιμο αγώνων, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν δίκες εν εξελίξει και υποθέσεις υπό δικαστική διερεύνηση, επιλέξατε να  υποβαθμίσετε τη σημασία της σύμβασης, ενσωματώνοντας την σε κάτι που σας αρέσει να αποκαλείται αθλητικό νομοσχέδιο. Θα μπορούσατε κάλλιστα να φέρετε ξεχωριστά μια διεθνή σύμβαση προς κύρωση, ούτως ώστε και εμείς, που είμαστε υπέρ της σύμβασης να μπορέσουμε να την ψηφίσουμε ξεχωριστά και να της δώσουμε την πρέπουσα σημασία και όχι η συζήτηση να χαθεί εν μέσω ενός νομοσχεδίου με πάρα πολλές άλλες διαφορετικές και ετερόκλητες  διατάξεις. Είναι πάγια η τακτική σας, δυστυχώς πανομοιότυπη σε όλα τα νομοσχέδια, να φέρνετε μια Οδηγία ή Ευρωπαϊκή Σύμβαση και γύρω από αυτήν να επενδύετε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις, που φοβάμαι ότι μας γυρνάνε σε σκοτεινές εποχές υπερ-αστυνόμευσης και καταστολής» ανέφερε αρχικά ο κ. Μπουρνούς.

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Προσπαθήσατε από την αρχή αυτής της δημόσιας συζήτησης να μας παρουσιάσετε μια virtual reality πραγματικότητα – ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβέρνησής σας από τις 8 Ιουλίου και βοηθούντων των ΜΜΕ που ελέγχετε και σας στηρίζουν- ότι έχετε διασφαλίσει συντριπτική συναίνεση για το νομοσχέδιό σας Επικαλεστήκατε τις –απόλυτα σεβαστές- απόψεις μερικών Ολυμπιονικών (που σε κάθε περίπτωση δεν εκπροσωπούν όλους τους Ολυμπιονίκες), την ώρα που αποκρύψατε ότι εκατοντάδες σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδία (237 μόνο από τον ΣΕΓΑΣ) διαφωνούν με το νομοσχέδιό σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο, που συζητάμε σήμερα, στο πλαίσιο του Επιτελικού Κράτους του κ. Μητσοτάκη:

Πρώτον, ξηλώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του ν. 4603/2019 όσον αφορά στην διαφάνεια, στην αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης και στην περαιτέρω ενίσχυση του Αθλητικού Κινήματος με νέα πρόσωπα.

Δεύτερον, εισάγει, επικίνδυνες για τις δημοκρατικές ελευθερίες, διατάξεις για την συλλογή προσωπικών δεδομένων μακριά από αθλητικούς χώρους, ακόμη και από ιδιωτικές πηγές και

 Τρίτον, καταργεί με το άρθρο 19, το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο, το επονομαζόμενο ΚΕΕΛΠΝΟ του Πολιτισμού». Και ανέλυσε διεξοδικά κατ’ άρθρο τις ενστάσεις τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου