× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα ντοκιμαντέρ για την συλλογική Ανεμώτια

Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της ταινίας που θα προβληθεί την Κυριακή 19/2 στο Επιμελητήριο, Έφη Σιαλευρή για την ΚοινΣΕΠ και το έργο της

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/2/2023

Ένα ντοκιμαντέρ για την συλλογική Ανεμώτια
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τη συγκίνησε η συλλογική προσπάθεια που κάνει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και πριν από 18 μήνες ξεκίνησε να σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ που θα δούμε σε πρώτη προβολή αύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Λέσβου. Είναι η πέμπτη ταινία της Έφης Σιαλευρή που όπως ανέφερε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» της άρεσε ο κοινός στόχος και το όραμα. Με «όπλο έκφρασής» της, τη σκηνοθεσία ήρθε σε επαφή με τον Μιχάλη Μαρμάρου, μέλος και «ψυχή» της ΚοινΣΕΠ και το γύρισμα άρχισε για την ταινία της «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας».

Ας σημειωθεί ότι αύριο, Κυριακή η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» διοργανώνει ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», στις 10 το πρωί στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, στον πρώτο όροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησής του, τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα, τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. και την αξία τόσο της βιώσιμης γεωργίας όσο και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συμμετοχική δράση σύνδεσης για όλους και βεβαίως με την παρουσίαση και τη δοκιμή των εμφιαλωμένων και πολύ εύγευστων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10:00 – 10:15 Προσέλευση

10:15 – 10:30 Χαιρετισμοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10:30 – 10:40 Ηλίας Καστρινέλλης, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζει το “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”.

10:40 – 10:50 Νίκος Ζούρος, Μέλος της Ομάδας έργου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».

10:50 – 11:55 Μέλη της Ομάδας Έργου, Εισηγητές και Εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια περιγράφουν πως υλοποιήθηκε το έργο.

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… Από τη Σκέψη στην Πράξη».

Ηλίας Μαλαματίνας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ.: «Διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα».

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».

Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».

Χρήστος Χατζηλίας, Μέλος της Ομάδας Έργου, Φιλόλογος, Διδάκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Βιωματικές δράσεις εμψύχωσης Ομάδας».

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος - Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Οι ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας».

Εκπαιδευόμενοι – Εθελοντές του Έργου, «Βιώματα και Εμπειρίες».

11:55 – 12:20 Προβολή του Ντοκιμαντέρ, «Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», προλογίζει η σκηνοθέτιδα Έφη Σιαλευρή.

12:20 – 12:35 Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”: «Η αλλαγή του παραδείγματος».

12:35 – 12:55 Παρεμβάσεις – Συζήτηση

12:55 – 13:10 Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».

13:10 – 14:00 Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και Δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ”.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και «Γεύμα Αγάπης» με αφορμή τα 149 χρόνια προσφοράς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο

Από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου εργαστήρια τραγουδιού και χορού, παρουσιάσεις για τις καταγραφές της σπουδαίας ερευνήτριας στη Λέσβο και συναυλία στην Πλατεία Λευκονοίκου
Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή κυκλοφορίας στη Μυτιλήνη

Στην οδό Μαρίκας Λούλη από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι την Παρασκευή 12 Ιουνίου
Διακοπή κυκλοφορίας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναβαθμίστηκε η αυλή του 8ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης

Η ανακαινισμένη αυλή του σχολείου παραδόθηκε στα παιδιά με νέο χλοοτάπητα, παιχνίδια και σύγχρονο εξοπλισμό, προσφέροντας έναν πιο ασφαλή και ευχάριστο χώρο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση
Αναβαθμίστηκε η αυλή του 8ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ερωτήματα για τις νέες διαγραμμίσεις σε Ίππειος και Πηγαδάκια

Συμπολίτης μας ζητά διευκρινίσεις για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στις πρόσφατες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, επισημαίνοντας διαφορετική αντιμετώπιση σε δύο διασταυρώσεις του οδικού δικτύου της Λέσβου
Ερωτήματα για τις νέες διαγραμμίσεις σε Ίππειος και Πηγαδάκια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου
ΧΩΡΙΑ

Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στον Χρούσο

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ενισχύει τις μετακινήσεις
Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στον Χρούσο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις του Κτηματολογίου που «παγώνουν» τις οικοδομικές άδειες

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης ζητά άμεσες λύσεις για την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, κάνοντας λόγο για παράλυση της οικοδομικής δραστηριότητας στα νησιά
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις του Κτηματολογίου που «παγώνουν» τις οικοδομικές άδειες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου

Στο επίκεντρο ο προσήνεμος μώλος της Μύρινας, η αναβάθμιση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας
Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Τροφή με Νόημα» στον Πολιχνίτο

Ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 13 Ιουνίου στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου με επίκεντρο την κομποστοποίηση και τη βιώσιμη διατροφή και ομιλητή τον Ιωάννη Δασκαλούδη
«Τροφή με Νόημα» στον Πολιχνίτο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα μόνιμη υπάλληλος ανέλαβε καθήκοντα στον Δήμο Μυτιλήνης

Συνεχίζεται η στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών μέσω της προκήρυξης 7Κ/2024 του ΑΣΕΠ, με 13 προσλήψεις μέχρι σήμερα
Νέα μόνιμη υπάλληλος ανέλαβε καθήκοντα στον Δήμο Μυτιλήνης