× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζουν να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα

Περισσότεροι από 21.600 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία από τους καταστροφικούς δίδυμους σεισμούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/2/2023

Συνεχίζουν να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα
' χρόνος ανάγνωσης

Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή στο Κιριχάν της Τουρκίας την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου από μια ομάδα Γερμανών διασωστών έπειτα από 104 ώρες που παρέμεινε καταπλακωμένη από τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανοί διασώστες σήκωσαν με προσοχή την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν για να την τοποθετήσουν σε φορείο και να την μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ομάδα διάσωσης χρειάστηκε περισσότερες από 50 ώρες για να περάσει μέσα από τα ερείπια και να προσεγγίσει τη γυναίκα», έγραψε στο Twitter η γερμανική ΜΚΟ I.S.A.R. Germany.

 

Η γερμανική ομάδα κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη γυναίκα αυτήν παρέχοντάς της νερό και χυμό φρούτων χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο. Επίσης διατήρησε επαφή μαζί της χάρη σε ένα μικρό πηγάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η γυναίκα αυτή άντεξε περισσότερο από το όριο των 72 ωρών, που θεωρείται κρίσιμο από τους ειδικούς για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνες της ΕΜΑΚ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής στο Χατάι της Τουρκίας με σκοπό να εντοπιστεί ζευγάρι, του οποίου οι συγγενείς έχουν αναφέρει στην πρεσβεία ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα 65 ετών και μια γυναίκα 62 ετών.

 

Η ελληνική διασωστική αποστολή υπέβαλε σήμερα το πρωί κατ' εξαίρεση αίτημα ώστε να μεταβεί στο εξαώροφο κτίριο και να επιχειρήσει και αυτή την στιγμή βρίσκονται στο σημείο 23 διασώστες από την 1η και την 2η ΕΜΑΚ, τρία άτομα ιατρικό προσωπικό, δύο διασωστικά σκυλιά, και δύο ειδικού τύπου οχήματα.

 

Στην τύχη τους

 

Στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.

 

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

 

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

 

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε», κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.

 

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Κίνδυνος χολέρας

 

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

 

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

 

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης επενδύει στη γνώση που σώζει ζωές

Το σχολείο φιλοξένησε μια σημαντική δράση στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι
Το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης επενδύει στη γνώση που σώζει ζωές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο άνθρωπος, τα ζώα και το περιβάλλον»

Δράση για σχολικές ομάδες στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
«Ο άνθρωπος, τα ζώα και το περιβάλλον»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλπη και απολογισμός για τους πολιτικούς συνταξιούχους της Λέσβου

Σε τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στις 21 Μαρτίου
Κάλπη και απολογισμός για τους πολιτικούς συνταξιούχους της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν τα παιδιά παίρνουν τον λόγο και ζητούν λύσεις

Οι μαθητές από τις Νέες Κυδωνίες συνάντησαν τον Δήμαρχο Μυτιλήνης -Επιστολή με αιτήματα παρέδωσαν στον Παναγιώτη Χριστόφα και έδωσαν ραντεβού στο σχολείο τους
Όταν τα παιδιά παίρνουν τον λόγο και ζητούν λύσεις
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γνωρίστε το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Ανοιχτές Ημέρες Γνωριμίας «Open Days»
Γνωρίστε το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γέμισε το Πολύκεντρο Παπάδου για την Ημέρα της Γυναίκας

Βραβεύσεις γυναικών, παρέμβαση του Ξενώνα Φιλοξενίας και μουσικό κλείσιμο από τη Χορωδία του Παγγεραγωτικού στην εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης
Γέμισε το Πολύκεντρο Παπάδου για την Ημέρα της Γυναίκας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς θέρμανση 200 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Έχει ζητηθεί ανεφοδιασμός – χωρίς αποτέλεσμα, ενώ έχουν καταργηθεί οι σχολικές επιτροπές στη Δυτική Λέσβο
Χωρίς θέρμανση 200 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλευρό των γυναικών και ο Ερυθρός Σταυρός της Λέσβου

Δράση των μελών του Παραρτήματος στο γηροκομείο της Μυτιλήνης
Στο πλευρό των γυναικών και ο Ερυθρός Σταυρός της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

23ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λέσβου 2026 στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 15 Μαρτίου στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης μαθητές από όλη τη Λέσβο αγωνίζονται για διάκριση και πρόκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας
23ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λέσβου 2026 στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι προοδευτικές γυναίκες της Λέσβου, τίμησαν τους αγώνες του κινήματος

Τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν δράσεις για την ημέρα της γυναίκας
Οι προοδευτικές γυναίκες της Λέσβου, τίμησαν τους αγώνες του κινήματος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χειροπέδες σε χειριστή ταχύπλοου με 12 πρόσφυγες

Επιχείρηση του Λιμενικού και της Αστυνομίας
Χειροπέδες σε χειριστή ταχύπλοου με 12 πρόσφυγες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς άλλαξαν γάμοι και διαζύγια στη Λέσβο μέσα σε μία δεκαετία

Από 311 γάμους το 2015 σε 148 το 2025 – Την ίδια περίοδο τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν σε 122
Πώς άλλαξαν γάμοι και διαζύγια στη Λέσβο μέσα σε μία δεκαετία