× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Eρώτηση Γιάννη Μπουρνού για την Πύλη Εισόδου στο Πλωμάρι

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/11/2019

Eρώτηση Γιάννη Μπουρνού για την Πύλη Εισόδου στο Πλωμάρι
' χρόνος ανάγνωσης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε  ο Βουλευτής του Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πολυπόθητη έναρξη λειτουργίας της Πύλης Εισόδου Σένγκεν στο Πλωμάρι.

Η ερώτηση ήρθε μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Μπουρνούς με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου και τη συζήτηση που είχε μαζί τους για τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Είναι αρκετά χρόνια που οι κάτοικοι και οι φορείς του Πλωμαρίου της Λέσβου επιδιώκουν την ίδρυση Πύλης Εισόδου Σένγκεν στο λιμάνι της πόλης τους. Λόγω της έκτασης του νησιού της Λέσβου και της ιδιαιτερότητας της μορφολογίας του που συνεπάγεται τη διάνυση μεγάλων αποστάσεων για την επικοινωνία μεταξύ των αποκεντρωμένων και σχετικά μεγάλων οικισμών της Λέσβου και επειδή οι περισσότερες τουριστικές υποδομές του νησιού βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το λιμάνι της Μυτιλήνης, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία και άλλων πυλών εισόδου Σένγκεν, εκτός από αυτή της πρωτεύουσας του νησιού: μιας υποδομής στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, στην Πέτρα, και άλλης μιας στο νότιο, στο Πλωμάρι. Οι εναλλακτικές πύλες εισόδου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλύτερη υποδοχή τουριστών από την Τουρκία και τη γενικότερη διευκόλυνση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Από την ίδρυση δεύτερης Πύλης Εισόδου στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην Πέτρα, το 2014, έχουν παρέλθει 5 χρόνια. Παρότι, χάρη και στις προσπάθειες του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και της απερχόμενης διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι υποδομές για την έναρξη λειτουργίας της Πύλης στο Πλωμάρι, φαίνεται ότι εκκρεμεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Τι προτίθενται να πράξουν για τη συντομότερη δυνατή έναρξη της λειτουργίας της Πύλης Εισόδου του χώρου Σένγκεν στο Πλωμάρι»;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Κοπή πίτας της Κοινότητας Μιστεγνών με ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους

ην Κυριακή 04/01/2026 στις 18.00 στο Κοινοτικό Κτίριο η πρώτη γιορτινή συνάντηση της νέας χρονιάς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη λόγω έκτακτης βλάβης

Εργασίες επισκευής στο δίκτυο ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΛ με εκτροπή της κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράταση λειτουργίας της θερμαινόμενης αίθουσας στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έως το πρωί του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου 2026 συνεχίζεται η φιλοξενία συμπολιτών που έχουν ανάγκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κίνδυνος παγετού στη Λήμνο

Συστάσεις προς τους κατοίκους από το Δήμο του νησιού. λόγω του παγετού, αύριο Παρασκευή 2 Ιανουαρίου οι υπηρεσίες του Δήμου Λήμνου θα λειτουργήσουν μετά τις 09:00 π.μ.
ΧΩΡΙΑ

Ψυχρή εισβολή πλήττει τη Λέσβο

Στις 9:00 το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2026 καταγράφονταν αρνητικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική αποτίμηση του έτους 2025 στην Ελλάδα

Αναλυτικά τα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από το δίκτυο σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με πυροτεχνήματα υποδέχθηκε το 2026 η Μυτιλήνη

Πλάνα από drone του «Ν» κατέγραψαν το θέαμα από ψηλά
ΧΩΡΙΑ

Γιορτινή κοπή βασιλόπιτας στο Ακράσι με κάλαντα και κεράσματα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Κοινοτικό Συμβούλιο καλούν το χωριό την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026
ΧΩΡΙΑ

Είδαν «άσπρη μέρα» τα ορεινά χωριά της Λέσβου

Χιόνια στα ορεινά της Λέσβου και τσουχτερό κρύο σε όλο το νησί -
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν οι ταχυδρόμοι στη Λέσβο γίνονταν Αη Βασίληδες!

Ιστορίες αγάπης, ελπίδας και μικρών θαυμάτων από τον Μπάμπη Στυλιανίδη και τα παλιά ΕΛΤΑ πριν «μαραζώσουν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Κινδύνεψε άνδρας στον κόλπο Γέρας

Ανατράπηκε το κανό που επέβαινε και περισυνελέγη από ερασιτεχνικό σκάφος και στελέχη του Λιμεναρχείου Περάματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τιμήθηκε και φέτος το έθιμο του «αμίλητου νερού» στη Μυτιλήνη

Μετά την αλλαγή του χρόνου οι Μυτιληνιοί προσήλθαν στην Παναγιά Φανερωμένη κρατώντας ζωντανή μια παράδοση που συνδέει την ευχή για καλή χρονιά με τη μνήμη και την πίστη