× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Παρουσίαση της δράσης που υλοποίησαν η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με την συμβολή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2023

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ημερίδας παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμούτου σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησής του, τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα, τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. και την αξία τόσο της βιώσιμης γεωργίας όσο και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

 

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συμμετοχική δράση σύνδεσης για όλους και βεβαίως με την παρουσίαση και τη δοκιμή των εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:00 – 10:15      Προσέλευση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10:15 – 10:30      Χαιρετισμοί

10:30 – 10:40      Ηλίας Καστρινέλλης, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζει το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

10:40 – 10:50      Νίκος Ζούρος, Μέλος της Ομάδας έργου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10:50 – 11:55      Μέλη της Ομάδας Έργου, Εισηγητές και Εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια περιγράφουν πως υλοποιήθηκε το έργο.

 

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… Από τη Σκέψη στην Πράξη».

 

Ηλίας Μαλαματίνας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ.:«Διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα».

 

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».

 

Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».

 

Χρήστος Χατζηλίας, Μέλος της Ομάδας Έργου, Φιλόλογος, Διδάκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Βιωματικές δράσεις εμψύχωσης Ομάδας».

 

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

 

Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».

 

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος - Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Οι ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας».

 

Εκπαιδευόμενοι – Εθελοντές του Έργου,«Βιώματα και Εμπειρίες».

11:55 – 12:20      Προβολή του Ντοκιμαντέρ,«Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», προλογίζει η σκηνοθέτιδα Έφη Σιαλευρή.

 

12:20 – 12:35      Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαίστειο Ανεμώτιας»: «Η αλλαγή του παραδείγματος».

 

12:35 – 12:55      Παρεμβάσεις – Συζήτηση

 

12:55 – 13:10      Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».

 

13:10 – 14:00      Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου,Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαιστειο Ανεμώτιας».

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα  «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», με τη συμβολή του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές