× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Παρουσίαση της δράσης που υλοποίησαν η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με την συμβολή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2023

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ημερίδας παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμούτου σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησής του, τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα, τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. και την αξία τόσο της βιώσιμης γεωργίας όσο και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

 

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συμμετοχική δράση σύνδεσης για όλους και βεβαίως με την παρουσίαση και τη δοκιμή των εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ..

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:00 – 10:15      Προσέλευση

10:15 – 10:30      Χαιρετισμοί

10:30 – 10:40      Ηλίας Καστρινέλλης, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζει το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

10:40 – 10:50      Νίκος Ζούρος, Μέλος της Ομάδας έργου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».

10:50 – 11:55      Μέλη της Ομάδας Έργου, Εισηγητές και Εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια περιγράφουν πως υλοποιήθηκε το έργο.

 

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… Από τη Σκέψη στην Πράξη».

 

Ηλίας Μαλαματίνας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ.:«Διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα».

 

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».

 

Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».

 

Χρήστος Χατζηλίας, Μέλος της Ομάδας Έργου, Φιλόλογος, Διδάκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Βιωματικές δράσεις εμψύχωσης Ομάδας».

 

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

 

Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».

 

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος - Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Οι ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας».

 

Εκπαιδευόμενοι – Εθελοντές του Έργου,«Βιώματα και Εμπειρίες».

11:55 – 12:20      Προβολή του Ντοκιμαντέρ,«Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», προλογίζει η σκηνοθέτιδα Έφη Σιαλευρή.

 

12:20 – 12:35      Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαίστειο Ανεμώτιας»: «Η αλλαγή του παραδείγματος».

 

12:35 – 12:55      Παρεμβάσεις – Συζήτηση

 

12:55 – 13:10      Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».

 

13:10 – 14:00      Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου,Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαιστειο Ανεμώτιας».

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα  «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», με τη συμβολή του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρατάθηκε η προθεσμία πληρωμής της εισφοράς στον ΕΛΓΑ

Δεν θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε όλους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν πληρώσουν τις εισφορές προς τον οργανισμό
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Εξοφλούν τα τελευταία γραμμάτια»

Έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη που προβλέπει την ολονύκτια λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια βελτίωσης

Η προκήρυξη του προγράμματος δεν δίνει λύσεις στις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας
ΑΓΟΡΑ

Το κατάστημα ΣΕΛΑΧΑΣ, άνοιξε και σας περιμένει

Μεγάλη ποικιλία από νόστιμα και ποιοτικά κρεατικά, ντόπια προϊόντα και τυριά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις καλύτερες τιμές, στο ανακαινισμένο κατάστημα στην πλατεία της Καλλονής
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων του ΣΥΝLESVOS

Τα τελευταία μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 6 Απριλίου από τις 9.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι στο Open- Space στην οδό Βουρνάζων 25
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΑΓΟΡΑ

Ερώτηση Μπουρνού για τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές της κυβέρνησης

Συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το θέμα ανέδειξε χτες το «Ν» μεταφέροντας την απόγνωση 55 επιχειρήσεων της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ω! καλό μας»...ΤΑΙΠΕΔ

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα αποφασίζει για το μέλλον του λιμανιού της Μυτιλήνης. Επιλογή της δημοτικής αρχής Κύτελη ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Να εγκριθεί ξανά το πρόγραμμα Visa Schengen στα νησιά»

Επιστολή της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τρεις θέσεις για τις ανασκαφές στο Κάστρο Μολύβου

Με συμβάσεις οχτάμηνης διάρκειας
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «ξέχασε» τους ελαιοπαραγωγούς της Βρίσας

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος
ΑΓΟΡΑ

Κυβερνητική… επιτελική «κορονο‑ γκάφα» απειλεί 55 επιχειρήσεις στη Λέσβο!

«Κατασχέθηκαν λογαριασμοί επιχειρηματιών λόγω κρατικής ολιγωρίας» επιβεβαιώνει στο «Ν» ο πρόεδρος της «Ασπίδας», Νίκος Γιαννάκας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ