× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Παρουσίαση της δράσης που υλοποίησαν η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με την συμβολή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2023

Ο μετασχηματισμός υποβαθμισμένου εδάφους σε βιολογικό αμπέλι

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στις 10.00 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ημερίδας παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμούτου σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα στάδια υλοποίησής του, τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα, τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. και την αξία τόσο της βιώσιμης γεωργίας όσο και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

 

Η ημερίδα θα κλείσει με μια συμμετοχική δράση σύνδεσης για όλους και βεβαίως με την παρουσίαση και τη δοκιμή των εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:00 – 10:15      Προσέλευση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10:15 – 10:30      Χαιρετισμοί

10:30 – 10:40      Ηλίας Καστρινέλλης, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζει το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

10:40 – 10:50      Νίκος Ζούρος, Μέλος της Ομάδας έργου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Τμήμα Γεωγραφίας – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου: «Ηφαίστεια και Αμπελοκαλλιέργεια στη Λέσβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10:50 – 11:55      Μέλη της Ομάδας Έργου, Εισηγητές και Εθελοντές στα βιωματικά εργαστήρια περιγράφουν πως υλοποιήθηκε το έργο.

 

Καλλιόπη Μηλιορέλη, Μέλος της Ομάδας Έργου, Εθελόντρια της Κοιν.Σ.Επ., Περιβαλλοντολόγος MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών… Από τη Σκέψη στην Πράξη».

 

Ηλίας Μαλαματίνας, Οικονομολόγος και Σύμβουλος της Κοιν.Σ.Επ.:«Διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων από συνεργατικά εγχειρήματα».

 

Βίκυ Κλεφτογιάννη, Υπεύθυνη του Έργου από το Πράσινο Ταμείο, Βιολόγος, MSc, PhD, Υπεύθυνη Συμμετοχικής Επιστασίας Γης: «Η Συμμετοχική Επιστασία Γης ως βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης της γεωργικής γης».

 

Ειρήνη Κατσαλήρου, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου: «Αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών διαμέσου ορθών γεωργικών πρακτικών: Η περίπτωση του αμπελώνα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας».

 

Χρήστος Χατζηλίας, Μέλος της Ομάδας Έργου, Φιλόλογος, Διδάκτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Βιωματικές δράσεις εμψύχωσης Ομάδας».

 

Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Εργαστήριο Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: «Η πέτρα ως υλικό δόμησης».

 

Άρης Γεράκης, Μέλος της Ομάδας Έργου, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Διατήρηση και διάδοση γηγενών ποικιλιών μέσω ορθολογικής αναμπέλωσης στην Ανεμώτια Λέσβου».

 

Εμμανουέλα Κουμπαρέλλη, Γεωπόνος - Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: «Οι ποικιλίες αμπέλου στην καλντέρα της Ανεμώτιας».

 

Εκπαιδευόμενοι – Εθελοντές του Έργου,«Βιώματα και Εμπειρίες».

11:55 – 12:20      Προβολή του Ντοκιμαντέρ,«Ένα Ηφαίστειο που ξυπνά: το πείραμα της Ανεμώτιας», προλογίζει η σκηνοθέτιδα Έφη Σιαλευρή.

 

12:20 – 12:35      Μιχάλης Μαρμάρου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαίστειο Ανεμώτιας»: «Η αλλαγή του παραδείγματος».

 

12:35 – 12:55      Παρεμβάσεις – Συζήτηση

 

12:55 – 13:10      Βέρα Κωφοπούλου, Εθελόντρια, Εκπαιδευτικός και Διονύσης Παύλου, Εθελοντής: «Ο ιστός που ενώνει».

 

13:10 – 14:00      Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μέλος της Ομάδας Έργου,Οινολόγος και Γευσιγνώστης: «Παρουσίαση και δοκιμή εμφιαλωμένων κρασιών της Κοιν.Σ.Επ.«Ηφαιστειο Ανεμώτιας».

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα  «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», με τη συμβολή του Μουσείου  Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος».

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και το έργο, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Κοιν.Σ.Επ. https://ifestio-anemotias.com.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Λέσβος στην Παγκόσμια έκθεση παρατήρησης πουλιών

Το περίπτερο του νησιού στο Global Birdfair 2024 με τη φροντίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
ΑΓΟΡΑ

Ζητείται ενοικιαστής για το ιστορικό «Πανελλήνιον» στη Μυτιλήνη

Δύο χρόνια κλειστός ο χώρος που είχε ζωντανέψει με συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και έσφυζε από κόσμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς του ελαιολάδου

Διαβάστε εδώ πως παίζεται το «παιχνίδι» για να πέσουν οι τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουλίου

Δείτε εδώ τα βοηθήματα και τις επιδοτήσεις που θα καταβληθούν σε 72.986 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 71.000 επιβάτες πέρασαν από το Οδυσσέας Ελύτης τον Ιούνιο

23,4% πάνω η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αύξηση 51% στις αφίξεις με τσάρτερ στη Λέσβο

Ο Ιούνης του 2024 θύμισε τις καλές χρονιές της προηγούμενης δεκαετίας στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το άνοιγμα του ΟΣΔΕ ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά…

Μαδάνε μαργαρίτες οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ για να βρουν την ημέρα που θα ξεκινήσουν να καταθέτουν τις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Χαρτογράφηση αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό

Ερωτηματολόγιο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα σε ξερικούς ελαιώνες

Επισκεφθήκαμε τον ελαιώνα του γεωπόνου Θοδωρή Αγγελέλλη στη Μόρια της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

410 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες

Σε διαβούλευση η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν 259 δοχεία ελαιολάδου στη Χίο

Συνελήφθη ένας άνδρας με δοχεία που περιείχαν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης έλαιο, αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας