× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες της Λέσβου

Κινητοποιήσεις ετοιμάζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2023

Στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες της Λέσβου
Φωτό Αρχείου

Επι ποδός κινητοποιήσεων βρίσκεται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με τους αγροτικούς συλλόγους αυτές τις ημέρς να επικαιροποιούν το πλαίσιο αιτημάτων και να προτείνουν μορφές δράσης του κινήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΑΣΛ έχει ως εξής:

«Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας που αυτές τις μέρες βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. Ξανασηκώνουν την φωνή τους, το ανάστημά τους κόντρα στην αδιαφορία και κοροϊδία της κυβέρνησης, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσής που επανειλημμένα θέτουν προς την κυβέρνηση.

Στο νησί μας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στις καθημερινές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ τους ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη αύξηση στο κόστος παραγωγής. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σ’ όλα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, αλλά και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει αυτή την αγανάκτηση δίνοντας επιδόματα κοροϊδίας και τάζοντας επιδοτήσεις – ενισχύσεις στη παραγωγή, μόνο που δεν έρχονται ποτέ. Και αν ποτέ έρθουν, όχι φυσικά σε όλους, θα είναι κουτσουρεμένες αφού φροντίζουν να βάζουν τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να πετάγονται έξω πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Η επιδότηση για τις ζωοτροφές απ’ τη μέρα που ανακοινώθηκαν μέχρι τελικά να δοθούν, έχουν υπερκαλυφθεί απ’ τη συνεχιζόμενη αύξηση. Η ενίσχυση απ’ το πρόγραμμα «De minimis» για την ακαρπία του ελαιώνα μάλλον έχασε το δρόμο απ’ την πρόσφατη κακοκαιρία.

Σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαίο ο αγροτικός κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με συνεχή διεκδίκηση, με οργανωμένο αγώνα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να μην ακούνε και πιστεύουν όσους προσπαθούν να τους καθησυχάσουν με το επιχείρημα «εκλογές έρχονται, όλο και κάτι θα μας δώσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όσους θέλουν να ζούμε με επιδόματα με voucher και διάφορα pass, τους απαντάμε ότι έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα αλλά και το αύριο. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:
• Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων. Ουσιαστική επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφάρμακα κ.α.
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
• Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπου εκκρεμούν. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίτου. Να αποζημιωθούν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας για την ακαρπία του 2020-2021.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας