× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δακοκτονία μία από τα ίδια και το 2023;

Οι υποσχέσεις για ανασχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου έμειναν υποσχέσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2023

Δακοκτονία μία από τα ίδια και το 2023;

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Σάμο, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η τυπική έγκριση των προγραμμάτων δακοκτονίας των νησιών του βορείου Αιγαίου. Για ένα ακατανόητο λόγο είναι απαραίτητη αυτή η έγκριση. Αυτή είναι μια από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν την έναρξη της δακοκτονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όποτε συζητείται το θέμα της δακοκτονίας, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση τονίζουν ότι οι πόροι που δίνονται από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατοι. Ωστόσο αυτή η επισήμανση ποτέ δεν λαμβάνει ευρύτερη δημοσιότητα. Ακόμη και τα αιτήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μεγαλύτερη χρηματοδότηση έχουν υποβιβαστεί σε μια υπηρεσιακή διαδικασία από την αδιάφορη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη.

 
Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, δημοσιοποιήθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αυξημένη χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας του 2023. Παραδοσιακός δεξιός και εκλεγμένος με την στήριξη της Ν.Δ. ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δεν φοβήθηκε να διεκδικήσει το αυτονόητο για τους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας του.

Άραγε τι είναι αυτό που κάνει την Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη να μην δίνει ανάλογη δημοσιότητα στα δικά της αιτήματα για περισσότερη χρηματοδότηση;

 
Στο τελευταίο έτος της θητείας της Χριστιάνας Καλογήρου, είχε εφαρμοστεί πιλοτικά, ο ψεκασμός του δάκου με drone. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Ωστόσο ο Κώστας Μουτζούρης καθώς και οι εκλεκτοί του στην περιφερειακή αρχή δεν θέλησαν να συνεχίσουν και να διευρύνου αυτή την πιλοτική δράση. Ακόμη χειρότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  ως σήμερα δεν έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο τρόπο καταπολέμησης του δάκου. Παρότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και με μικρότερο κόστος.

 
Στην 9 Δεκεμβρίου του 2022, κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε πως θα γίνει συνολική αναμόρφωση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Διότι, όπως είπε ο υπουργός, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του. Μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Είχαν προηγηθεί, στην σύσκεψη που είχε γίνει τότε στην Αγία Παρασκευή,  σειρά παρεμβάσεων από αγρότες που τόνιζαν την εξαιρετικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που γίνονται στην Λέσβο. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία συγκεκριμένη παρέμβαση του υπουργείου στην κατεύθυνση που είχε περιγράψει ο υπουργός.

 

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί. Το ίδιο έχουν κάνει οι υπηρεσίες κι άλλων Περιφερειών της χώρας. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές ως σήμερα έχουν αγνοηθεί. Έτσι όλα δείχνουν πως και το 2023 η καταπολέμηση του δάκου θα γίνει με τις ίδιες αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων ετών.  Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήματα θα δαπανηθούν με ελάχιστα ως μηδενικά αποτελέσματα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται ακριβότερα εισιτήρια για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας

Αισιόδοξος ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης για την χρηματοδότηση της κατασκευής νέων πλοίων από κοινοτικούς πόρους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Η Ομοσπονδία άλλαξε ρότα, προς όφελος των εργαζομένων»

Ο Νίκος Τζώρτζης ταμίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας μίλησε στην εκπομπή «ΠΕΚ-τες» με τους Δημήτρη Ευσταθίου και Γιάννη Ζαφειρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελεύθερη από την ευλογιά των προβάτων η Λέσβος

Ωστόσο η επιζωοτία συνεχίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντική ημερίδα για την ακτοπλοΐα διοργανώνει ο ΣΕΕΝ

Στο πάνελ των ομιλητών ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο του Πρέβελης

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν θα αναχωρήσει το πλοίο από Λαύριο σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΚΟΣΜΟΣ

Ναι στην συμφωνία Ε.Ε. ‑ Mercosur λέει η Ισπανία

Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας εκτιμά πως με τέτοιες συμφωνίες δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες μεγαλύτερες εξαγωγές των Ισπανικών προϊόντων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χαλαρώνουν τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων στη Λήμνο

Επιτράπηκε η μετακίνηση ζώων προς τα σφαγεία από μεγάλο τμήμα του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι εκπτώσεις την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου

Αύξηση του τζίρου περιμένουν οι έμποροι ελκυστικές τιμές αναζητούν οι καταναλωτές
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεπερνούν τα 2,7 δις ευρώ οι καταθέσεις του Βορείου Αιγαίου

Στους 309.847 ανέρχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κατοίκων των νησιών του νομού Λέσβου και οι καταθέσεις 1,33 δισεκατομμύρια ευρώ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφάλαια για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου αναζητά ο Στυλιανίδης

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα φέρνει το 2025

Το επιβατικό κοινό θα κληθεί να πληρώσει το κόστος της πράσινης προσαρμογής