× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μυτιλήνη τίμησε 110 χρόνια προσφοράς των Προσκόπων στη Λέσβο

Τα 110α γενέθλια και το ευχαριστώ των Προσκόπων με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/1/2023

Η Μυτιλήνη τίμησε 110 χρόνια προσφοράς των Προσκόπων στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η μεγάλη αίθουσα τελετών του ιστορικού κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους, τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους, αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου τη βασιλόπιτα τους. Και γιόρτασαν τα 110 χρόνια από τη «γέννηση» των Προσκόπων της Λέσβου.

Η εκδήλωση συμβολική σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 110 ακριβώς χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι. Ανιχνευτές, βαθμοφόροι, παλιοί Πρόσκοποι μαζί με καλούς φίλους της Προσκοπικής Κίνησης και εκπροσώπους των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και άλλων αρχών ζέσταναν την ατμόσφαιρα. 110 χρόνια μετά, Κυριακή πρωί όπως και εκείνη την Γεναριάτικη Κυριακή του 1913, και πολλές δεκάδες παιδιά και ενήλικοι υποδέχτηκαν μια μεγάλη τούρτα με το θυρεό των Προσκόπων της Λέσβου ενώ τα λυκόπουλα τραγουδώντας έσβησαν τον κέρινο αριθμό 110.

Τη βασιλόπιττα ευλόγησε ο ιερέας του Ναού του Αγίου Θεράποντος π. Αθανάσιος Γιουσμάς ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Κόβοντας τη βασιλόπιττα ο Περιφερειακός Έφορος Στρατής Μπαλάσκας παρουσίασε το πλούσιο έργο της Περιφερειακής Εφορείας το χρόνο που πέρασε, τον πρώτο χρόνο επαναφοράς της τοπικής προσκοπικής κίνησης στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε το μετάλλιο φίλων του προσκοπισμού στον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου για την ενεργή υποστήριξη του στην επισκευή του Προσκοπικού Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Ασωμάτου «Μανώλης Κοντέλλης». Επίσης τιμήθηκαν για την πολύτιμη συμβολή τους στο Προσκοπικό έργο ο Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Ταξιάρχης Βέρρος Δήμαρχος δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής Αντιδήμαρχος δυτικής Λέσβου, Ηλίας Πίκουλος Κεντρικός λιμενικός πράκτορας Μυτιλήνης της ATTICA GROUP, η ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ A.Ε Ελαΐτης Catering και ο Φώτης Παναγόπουλος ΕΝΕΡΓΟΔΟΜΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Τέλος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων απενεμήθη στο Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Λέσβου Στρατή Μπαλάσκα το παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα», «για τις εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες που προσέφερε στην προσκοπική Κίνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παράσημο επιδόθηκε από δυο στελέχη της Κίνησης που κατέχουν το παράσημο αυτό και ταξίδεψαν στη Λέσβο ειδικά για αυτό το σκοπό, το Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ξενοφώντα Σπιταδάκη και τον πρώην Γενικό Έφορο Χαράλαμπο Βογιατζή. Στη Λέσβο επίσης για την εκδήλωση ταξίδεψαν και ο Παντελής Προμπονάς πρώην Γενικός Έφορος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠ και ο Χριστόφορος Μητρομάρας πρώην Γενικός Έφορος.

Το προσκοπικό παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα» αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση, που απονέμει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων μετά από προηγούμενη γνωμάτευση της Επιτροπής Τιμητικών Διακρίσεων. Από το έτος 1949, που καθιερώθηκε, το παράσημο του «Αργυρού Φοίνικα» έχει απονεμηθεί σε διαπρεπή στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, καθώς και της Παγκόσμιας Προσκοπικής και Οδηγικής Κίνησης, σε Έλληνες και ξένους αρχηγούς κρατών, σε ηγέτες της Ορθοδοξίας και σε προσωπικότητες του Δημόσιου βίου. Οι κατά καιρούς τιμηθέντες με το παράσημο ανέρχονται στους 315. Σε μέλος της προσκοπικής κίνησης στη Λέσβο δεν έχει επιδοθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγήτρια Χρυσή Βιτζιλάκη, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κουφέλος, ο Δημαρχών Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Τζιμής, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Γιάννης Βαττός, ο Δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Αντιδήμαρχος δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μυτιλήνης Παναγιώτης Ανδριώτης, Νίκη Τσιριγώτη, Εριφύλη Χιωτέλλη και Βάσω Χοχλάκα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Σύμβουλος της Κοινότητας Μυτιλήνης Βαγγέλης Χατζημανώλης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης, ο Υποδιοικητής του Στρατιωτικού Σχηματισμού Ταξίαρχος Μιχάλης Πλουμής, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και άλλοι πολλοί. Μηνύματα έστειλαν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς που απουσιάζει στο εξωτερικό και ο πρώην Γενικός Γραμματέας βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
ΥΓΕΙΑ

«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναφέρει ότι οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν την έναρξη λειτουργίας του
«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Έργο προϋπολογισμού 192.000 ευρώ-Τον Φεβρουάριο είχαν πέσει σοβάδες στο γραφείο των εκπαιδευτικών
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης

«Γνώρισε τους αριθμούς σου» το μήνυμα της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - Έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων
Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο

Η βιώσιμη μικροκινητικότητα στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας στο Κάτω Κάστρο - Προτάσεις για μια πόλη λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο
Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών στη σημερινή συγκέντρωση, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό