× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξανθόπουλος

«Το παιδί του λαού» που έγραψε την δική του ιστορία στον Ελληνικό κινηματογράφο απεβίωσε μετά από μια δύσκολη μάχη που έδινε για την ζωή του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2023

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξανθόπουλος
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Πέθανε σε ηλικία 89 ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας για τα οποία και νοσηλευόταν. Δημοφιλής κυρίως τη δεκαετία του '60, οπότε πρωταγωνίστησε σε πολλές δραματικές ταινίες, έγινε γνωστός ως «Παιδί του Λαού» από τους ρόλους του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.



Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1934 στη Νέα Ιωνία, στην προσφυγική γειτονιά της Αθήνας. Παιδί Ποντίων προσφύγων, μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του, που τον μεγάλωσε ουσιαστικά μόνη της, καθώς ο πατέρας του απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο πατέρας του δούλευε περιστασιακά ως τσαγκάρης και ψαράς, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής φυλακίστηκε για τη αντιστασιακή του δράση. Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.



Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση στο θέατρο το 1957 με τον "Θίασο Κατερίνας" στην κομεντί "Βιργινία". Έως τα μέσα της δεκαετίας του '60 είχε παίξει διάφορους ρόλους, μεταξύ των οποίων τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, ενώ συνεργάστηκε και με τον θίασο του Μάνου Κατράκη στο «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης έπαιξε για λίγο στο μουσικό θέατρο. Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου. Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα.



Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 τον κέρδισε ο κινηματογράφος. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1958 στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού "Το Εισπρακτοράκι", στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου. Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής καθιερώθηκε από τον σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ Φιλμ), με τον οποίο είχε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 έως το 1971, σε μουσικές δραματικές ταινίες. Στις ταινίες της νεοσύστατης Κλακ Φιλμ συμμετείχε πρώτη φορά το 1963 με τις "Πληγωμένες καρδιές" στον ρόλο του κακού κουνιάδου. Η αρχή της τυποποίησής του ως παιδί του λαού έγινε έναν χρόνο αργότερα στην ταινία "Αγάπησα και πόνεσα". Σ' αυτές τις ταινίες ο Νίκος Ξανθόπουλος συνήθιζε να τραγουδά, ενώ συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας έγραψαν τραγούδια γι' αυτόν. Η παρουσία του στη δισκογραφία περιλαμβάνει 9 μεγάλους δίσκους και 55 σινγκλ. Εμφανίστηκε ως τραγουδιστής σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα και πραγματοποίησε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση έκανε το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο".



Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του "Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα". Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.



Τηλεόραση - Εποχή Βιντεοκασετών



Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά Αγρίμια.

Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού "Το ημερολόγιο ενός θυρωρού". Υποδύεται τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Ο ρόλος ήταν αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα.



Το 1994 έπαιξε στην τηλεοπτική δραματική σειρά "Στην κόψη του ξυραφιού".



Το 1989 συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο "Μινόρε μιας καρδιάς" που κυκλοφόρησε σε 3 κασέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Κατόπιν προέκυψε το "Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα" της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι. Κυκλοφόρησε σε δύο κασέτες. Αργότερα προβλήθηκε σε 8 επεισόδια στο MEGA.



Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, "Η καρδιά του πατέρα" και "Έρωτας στο περιθώριο" που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.



Τραγούδι



Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.



Μετά το 1971 σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι 'Ακης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι.



Στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ,Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και την αποθέωση από την Ελληνική ομογένεια.



[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Live η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα στη Νίκαια

Με σύνθημα «Τώρα μιλάμε», ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίκαια εγκαινιάζοντας απόψε έναν νέο κύκλο ανοιχτών συναντήσεων με τους πολίτες
Live η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα στη Νίκαια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φράγμα Βασιλικών και νέα έργα στη Δυτική Λέσβο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Σύσκεψη με ειδικούς του ΕΜΠ για την επικαιροποίηση της μελέτης του φράγματος και χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε Σκάλα Ερεσού και Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
Φράγμα Βασιλικών και νέα έργα στη Δυτική Λέσβο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι πόροι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας»

Το μήνυμα του Παναγιώτη Τατάκη κατά τις εργασίες της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου
«Οι πόροι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες νέες θέσεις στη Λέσβο, περισσότερες στη Σάμο

Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2026 δείχνουν ότι, κατά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου ήταν πιο συγκρατημένες στις προσλήψεις, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις της Σάμου και της Χίου
Λιγότερες νέες θέσεις στη Λέσβο, περισσότερες στη Σάμο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η επιδημία του αφθώδη βρίσκεται σε ύφεση»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλά για τις απώλειες στην κτηνοτροφία, τις αποζημιώσεις, τα μεγάλα έργα που προχωρούν στη Λέσβο και τη Βάστρια
«Η επιδημία του αφθώδη βρίσκεται σε ύφεση»
ΕΛΛΑΔΑ

«Διαφθορά ή εντιμότητα;»

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης εξαπολύει δριμεία κριτική κατά του πρωθυπουργού και χαρακτηρίζει τις επόμενες εκλογές ως κρίσιμη αναμέτρηση για την πορεία της χώρας
«Διαφθορά ή εντιμότητα;»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα καλοκαιρινά έκτακτα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»

Από 11 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου προσεγγίσεις σε Μύρινα και Καβάλα κάθε Σαββατοκύριακο
Τα καλοκαιρινά έκτακτα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»
ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδιάζουν μείωση της προκαταβολής φόρου

Προεκλογικά κυβερνητικά σενάρια για ανάσα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
Σχεδιάζουν μείωση της προκαταβολής φόρου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουνίου

Θα καταβληθούν 50,4 εκατομμύρια ευρώ σε 48.150 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Ιουνίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τα νησιά μας δεν είναι η εύκολη λύση»

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιάννης Καλτάκης προειδοποιεί ότι Σάμος, Λέσβος και Χίος έχουν φτάσει στα όριά τους και ζητά άμεση αναθεώρηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη
«Τα νησιά μας δεν είναι η εύκολη λύση»
ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνηθεί το τελικό κείμενο, ενώ Ουάσιγκτον και Τεχεράνη στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το περιεχόμενο και την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο

50 εκτροφές βρέθηκαν αρνητικές στους σημερινούς ελέγχους – Συνεχίζεται η επιτήρηση σε όλη τη Λέσβο
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο