× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουν εκτός επιδότησης ζωοτροφών πολλοί κτηνοτρόφοι

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2023

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουν εκτός επιδότησης ζωοτροφών πολλοί κτηνοτρόφοι

Εκτός της επιδότησης για τις ζωοτροφές μένουν πολλοί κτηνοτρόφοι της χώρας αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν κτηνοτροφικές οργανώσεις, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης, κυρίως λόγω συστημικών προβλημάτων (δηλαδή προβλήματων του ΟΣΔΕ), με αποτέλεσμα τα αιτήματα να μην μπορούν να καταχωρηθούν και να μείνουν εκτός αξιολόγησης πολλοί δικαιούχοι. Επιπλέον, εκτός μέτρου έμειναν και οι παραγωγοί αυγών επώασης και οι εκτροφείς γαλοπούλας, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους, το σύστημα δεν δεχόταν καν την αίτησή τους και συνεπώς έμειναν και αυτοί εκτός της ενίσχυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Είναι φανερό πως την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας παλεύει να σταθεί στα πόδια του, κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι απαραίτητη η στήριξή του από την πολιτεία. Η ενδεχόμενη απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους, ελλοχεύει κίνδυνους που θα επιφέρουν αλυσιδωτές συνέπειες» τονίζει σχετική ανακοίνωση του κόμματος. Την ερώτηση υπογράφουν 39 βουλευτές μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Μπουρνούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. καλεί την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση όσοι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις ενίσχυσης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Μετά από τις συνεχείς διαμαρτυρίες και επισημάνσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών σχετικά με το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην προκήρυξη του Μέτρου 22, που αφορούσε ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε στις 23/12/2022 και θα ολοκληρωνόταν στις 28/12/2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός του Μέτρου 22 ήταν η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του μεγεθυμένου κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, το υπομέτρο 1 αφορούσε την έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας, ενώ το υπομέτρο 2, την έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τις δυσκολίες που προέκυψαν στην αρχική διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς η προθεσμία 5 ημερών για την υποβολή τους και εν μέσω των εορτών ήταν πρακτικά αδύνατο να τηρηθεί και αφού δόθηκε παράταση μέχρι τις 10/1/2023, τα προβλήματα παρέμειναν.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν κτηνοτροφικές οργανώσεις, πολλοί κτηνοτρόφοι – και ειδικά δικαιούχοι εντατικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων – δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης. Η απουσία του αριθμού παραδόσεων στο ΑΡΤΕΜΙΣ, που απαιτούνται από την προκήρυξη του Μέτρου, η αδυναμία ταυτοποίησης των δικαιούχων, η διαφορά των στοιχείων παραγωγής του 2021 και η απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι αιτήσεις δεν μπόρεσαν να καταχωρηθούν στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός αξιολόγησης πολλοί δικαιούχοι.

Επιπλέον, αόρατοι μοιάζουν για την κυβέρνηση της ΝΔ οι παραγωγοί αυγών επώασης και οι εκτροφείς γαλοπούλας, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους, το σύστημα δεν δεχόταν καν την αίτησή τους και συνεπώς μένουν και αυτοί εκτός της ενίσχυσης.

Είναι φανερό πως την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας παλεύει να σταθεί στα πόδια του, κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι απαραίτητη η στήριξή του από την πολιτεία. Το Μέτρο 22 αφορούσε τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που με αγώνα και κόπο διεκδικήσαν και κατέκτησαν. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να λύσει τα όποια προβλήματα προέκυψαν και να εκπληρώσει τον σκοπό του Μέτρου.

Επειδή, είναι απαραίτητη η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων του μόχθου,

Επειδή, το κόστος των ζωοτροφών είναι δυσβάστακτο και προστίθεται στο τεράστιο και μη βιώσιμο κόστος της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, με κίνδυνο πολλοί κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία,

Επειδή, η απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα ελλοχεύει κίνδυνους ελλείψεων βασικών αγαθών από την αγορά και επισιτιστικής κρίσης με αλυσιδωτές συνέπειες,

Επειδή, το Μέτρο 22 είχε σκοπό να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους που πλήττονται από τις επιπτώσεις του Ρωσο – ουκρανικού πολέμου και τις συνέπειες του αυξημένου κόστους παραγωγής και συνεπώς δεν πρέπει να μείνει εκτός κανένας κτηνοτρόφος,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για να θεραπεύσει το πρόβλημα;

2. Θα προκηρύξει δεύτερη πρόσκληση, ώστε να μην μείνουν άδικα εκτός όσοι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις ενίσχυσης για το Μέτρο 22;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ