Τους «έκλεψαν» τα προφίλ facebook και ανέλαβαν «δράση»!
Προσοχή στα απρόσμενα μηνύματα «φίλων» στο facebook, λέει ο Β.Τεντόμας που την «πάτησε»- Κίνδυνος για πρόσβαση τρίτων σε πολλά προσωπικά δεδομένα, ακόμα και τραπεζικούς λογαριασμούς
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2023

Αποκλεισμένος από τον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στο facebook και στο instagram βρέθηκε ο Βασίλης Τεντόμας, πρώην συντονιστής για τον σεισμό στη Βρίσα και παλιό στέλεχος της Αριστεράς. Άγνωστος δράστης ή περισσότεροι «χάκαραν» τον λογαριασμό του, ο ίδιος δεν μπορούσε να εισέλθει στο δικό του προφίλ και άλλαξαν τις φωτογραφίες του.
Την ίδια ώρα σε φίλους στο facebook που έχει ο Βασίλης Τεντόμας, ο «χακαρισμένος» λογαριασμός έστελνε μηνύματα- ιούς, ώστε να χακαριστούν και άλλα προφίλ.
Προφανώς ο Βασίλης Τεντόμας δεν είναι το μόνο θύμα αυτής της δράσης, αλλά καθημερινά καταγγέλλεται από χρήστες αυτή η τακτική. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, έλαβε ένα μήνυμα από τον φίλο του στο facebook, Φραντζή Καραδούκα, κάτοικο Ιππείου. Το μήνυμα έλεγε «Συγγνώμη που σας ενοχλώ, χρειάζομαι βοήθεια». Σε αυτό ανταποκρίθηκε ο Β. Τεντόμας και στη συνέχεια ο «φερόμενος» Φ. Καραδούκας του έστειλε λινκ, το οποίο πάτησε ο παραλήπτης και έτσι αποκλείστηκε από τον λογαριασμό του. Η συνέχεια ήταν να μην έχει πρόσβαση και έλεγχο στο προφίλ του, και το προφίλ του να αλλάζει φωτογραφίες, να κάνει άλλες αναρτήσεις και να στέλνει παρόμοιους ιούς σε λίστα φίλων του.
Αυτό που εντοπίσαμε όμως είναι ότι και το προφίλ του Φρατζή Καραδούκα ήταν χακαρισμένο όταν έστειλε υποτιθέμενο μήνυμα έκκλησης βοήθειας στον Βασίλη Τεντόμα, αφού οι φωτογραφίες προφίλ και εξωφύλλου είχαν αλλάξει με άλλου προσώπου και είχε εξαπατηθεί ομοίως και ο κ. Καραδούκας.
«Μα, λέω κι εγώ πώς είναι δυνατόν χωρίς να μιλάμε ή να έχουμε επαφή να μου στείλει ο κ. Καραδούκας μήνυμα έκκλησης σε βοήθεια; Αλλά δεν έδωσα σημασία και στη συνέχεια πάτησα το λινκ» εξήγησε στο «Ν» ο κ. Τεντόμας.
Η «ζημιά» που μπορεί να γίνει με αυτού του είδους την εξαπάτηση έχει πολλά πλοκάμια, από απάτη για χρήματα, μέχρι την πρόσβαση σε τρίτους λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τους ίδιους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Συνεπώς οι χρήστες θα πρέπει να μην πατούν κανένα σύνδεσμο αν βεβαιωθούν περί τίνος πρόκειται. Είναι δε πολύ δύσκολο, αν δεν απευθυνθούν σε καλά γνωρίζοντες, να ανακτήσουν τους λογαριασμούς τους πίσω και να περιοριστεί η ζημιά της εξαπάτησης.