× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο δυαδικός πρόεδρος και το Ισλαμικό Κράτος

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το «εγώ» του Τραμπ, αλλά κυρίως η αντίληψη που έχει για τη γεωπολιτική στρατηγική

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 5/11/2019

Ο δυαδικός πρόεδρος και το Ισλαμικό Κράτος
' χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη και πριν σκοτωθεί ο αυτόκλητος Χαλίφης Μπαγκντάντι, της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, που θέλει να αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, ο Ντόναλντ Τραμπ διατυμπάνιζε τη συντριβή του και την παρουσίαζε ως έργο δικό του. «Όταν ανέλαβα το Χαλιφάτο ήταν παντού, αλλά το συνέτριψα» είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν συνάντησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό.

Το ντελίριο της μεγαλομανίας κορυφώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Οκτωβρίου, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγώ είμαι εκείνος που έκανε αυτή τη σύλληψη. Είμαι αυτός που ξέρει περισσότερα γι ‘αυτό, όχι εσείς ή οι ψευτοειδικοί, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται» υποστήριξε. «Μείναμε 10 χρόνια στη Συρία» είπε, «αρκετά, ο Ομπάμα τα έκανε μπάχαλο».

Και βέβαια μετά το θάνατο του Μπαγκντάντι, πολλοί έκαναν τη σύγκριση με τον τρόπο που ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει το θάνατο του Μπιν Λάντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μιλήσει για μόλις 9 και 30 λεπτά ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε επί 48 λεπτά.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το «εγώ» του Τραμπ, αλλά κυρίως η αντίληψη που έχει για τη γεωπολιτική στρατηγική.

Ο λεγόμενος και πορτοκαλί πρόεδρος είναι ο πρώτος αληθινά ψηφιακός πρόεδρος, με την έννοια του δυαδικού συστήματος. Γνωρίζει μόνο το ένα και το μηδέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός, φυσικά, είναι πάντα το νούμερο ένα. Αλλά περιλαμβάνει στην ίδια κατηγορία και τους ηγέτες με τους οποίους συνομιλεί ή αντιπαρατίθεται. Τα μηδενικά είναι όλοι οι άλλοι.

Η επιδρομή στο κρησφύγετο του al-Baghdadi είναι ένα κλασικό παράδειγμα της ψηφιακής σκέψης του.

Αγνοεί πως τα όσα έκανε αφενός θα αναστήσουν μια διαλυμένη, αλλά εξαπλωμένη σε όλες τις ηπείρους, τρομοκρατική οργάνωση κι αφετέρου επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλλει στη βόρεια Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα της προδοσίας των Κούρδων, το προσπέρασε με την απόβαση στη Νορμανδία και φυσικά καθόλου δεν περνά το ψηφιακό του μυαλό ότι δημιουργεί χαοτικές συνθήκες στην περιοχή, όπου κυρίως έδρασε το Ισλαμικό Κράτος από το 2014, ιδανικές για την αναβίωση του Χαλιφάτου στο τρίγωνο Ιράκ,Τουρκία, Συρία.

Μανιωδώς ανταγωνιστικός με τον προκάτοχό του, είχε επανειλημμένα υποβαθμίσει την αποστολή εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 ενώ για τον Μπαγκντάντι έλεγε: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που υπάρχει. Αυτό είναι το χειρότερο από ποτέ».

Ωστόσο, η αποτυχία του να ελέγξει και να κατανοήσει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον κατέστησαν την πολυδιαφημισμένη του επιτυχία σε πραγματική ήττα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και του κύρους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Η ειρωνεία της επιτυχημένης επιχείρησης εναντίον του Αλ Μπαγκντάντι είναι ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τις δυνάμεις των ΗΠΑ που υποτίθεται ότι είχαν αποσυρθεί,  τη βοήθεια των Κούρδων της Συρίας που ο Τραμπ είχε προδώσει και την υποστήριξη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που έχει τόσο συχνά απαξιώσει» παρατήρησε, εύστοχα, ο Richard Haass του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Επειδή ο δυαδικός πρόεδρος μείωσε το πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους σε πρόβλημα ενός προσώπου, του Μπαγκντάντι, αυτό δε σημαίνει ότι συνέτριψε το κεφάλι του φιδιού, αλλά ένα από τα πλοκάμια της Λερναίας Ύδρας.

Εξαιρετικά περίπλοκο για τον Τραμπ να το κατανοήσει αυτό, επειδή σε αντίθεση με τους κώδικες των υπολογιστών που μπορούν να παράγουν εκπληκτικά πολύπλοκα φαινόμενα, ακόμη και κάτι τόσο εξειδικευμένο, όσο είναι η τεχνητή νοημοσύνη, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συνδέει καν τους αριθμούς. Είναι κολλημένος σε δύο, το μηδέν και το ένα.

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, ποτέ να καταλάβει μια αφαίρεση που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό;

Το Ισλαμικό Κράτος και οι παρόμοιες με αυτό τρομοκρατικές οργανώσεις ευδοκιμούν σε εμπόλεμες ζώνες, κατεχόμενα εδάφη και θύλακες όπου οι άνθρωποι αισθάνονται θύματα. Ευδοκιμεί επίσης εξαιτίας του ισλαμοφοβικού ρεύματος και της ρητορικής εναντίον των μουσουλμάνων, που αντικατοπτρίζεται στις μεταναστευτικές πολιτικές των περισσότερων κρατών της Δύσης, στις άκαμπτες πολιτιστικές απαγορεύσεις (για παράδειγμα κατά του hijab) και στις βίαιες ενέργειες ακροδεξιών τραμπούκων. Το Ισλαμικό Κράτος είναι η υπέρτατη έκφραση της πόλωσης και θα συνεχίσει να υφίσταται όσο αυτή η πόλωση θα παραμένει ισχυρή.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο