× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηνυτήρια αναφορά για «αμαρτωλά» βοσκοτόπια

Κάθε φορά που ασκείται κριτική στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές μια υπόθεση με «αμαρτωλά» βοσκοτόπια πάει στον Εισαγγελέα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2022

Μηνυτήρια αναφορά για «αμαρτωλά» βοσκοτόπια
' χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα 28 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του έκανε γνωστό πως παρέπεμψε στον Εισαγγελέα μια ακόμη υπόθεση με «αμαρτωλά» βοσκοτόπια. Δηλαδή μια υπόθεση που αφορά την δημιουργία τεχνητών προϋποθέσεων λήψης αυξημένων ενισχύσεων 1 υπεύθυνου ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων) και 8 αιτούντων κατανομής εθνικού αποθέματος του 2020 και του 2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκε στην δημοσιότητα την ώρα που ο οργανισμός δέχεται πολύ μεγάλη κριτική για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την πληρωμή των επιδοτήσεων τόσο τον περασμένο Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στην πληρωμή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έλεγχοι – αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ - ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Ήταν μικτοί και περιλάμβαναν τόσο τους 8 αιτούντες όσο και τον υπεύθυνο του ΚΥΔ (Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων). Είχαν υποβάλει με πανομοιότυπο τρόπο αιτήματα για την κατανομή ΕΑ το 2020 και 2021, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων. Σημειώνεται ότι ένα από τα 8 πρόσωπα που αιτήθηκαν κατανομή εθνικού αποθέματος είναι συγγενικό πρόσωπο  με σχέση ά  βαθμού με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.

Το ΚΥΔ έχει έδρα την Μαγνησία και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ έχουν τα εξής ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • οι περισσότεροι δήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 134 αγροτεμάχια, πολύ μικρής έκτασης 2-10 στρεμμάτων, φαινόμενο που δεν συναντάται σε άλλους αιτούντες του ΟΣΔΕ που δηλώνουν βοσκοτόπια. Όμοια και οι συνολικά δηλούμενες εκτάσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα περίπου 365 στρέμματα με σύνολο τα 3.310 στρέμματα.

 

  • οι δηλούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε διαφορετική απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή (Κοζάνη και Ημαθία) από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα της εκμετάλλευσης τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • τα μισθωτήρια ανάμεσα στους αιτούντες και στους τρείς κοινούς εκμισθωτές είναι όλα πανομοιότυπα με πολύ χαμηλά ετήσια μίσθια.

 

  • σημαντικές δηλούμενες εκτάσεις από τους 8 από αιτούντες: α) είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και β) βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου το 2020 και το 2021 βρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν ή διεκδίκησαν οι 9 αιτούντες:

 

  • οι 2 έλαβαν ενισχύσεις 29.783,75 ευρώ το 2020 και 2021, ενώ το 2022 δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ.

 

  • οι 7 υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ για το 2021 και 2022 διεκδικώντας να τους καταβληθεί ποσό που εκτιμάται περίπου στα 265.000 ευρώ (τα οποία λόγω ελέγχου δεν εισπράχθηκαν), χωρίς μάλιστα να πληρούν τις απαιτήσεις γεωργικής χρήσης για την λήψη ενίσχυσης, όπως έδειξε ο επιτόπιος έλεγχος για την γεωργική χρήση της γης.

 

 

Για αυτή την υπόθεση πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός για τους 9 αιτούντες (επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κλπ) και για το ΚΥΔ (διερεύνηση προϋποθέσεων άρσης της διαπίστευσης), διαβιβάστηκε σχετική αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

 

Κι άλλη υπόθεση ερευνά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Η αναφορά αυτή αποτελεί την 4η που στέλνεται στην δικαιοσύνη, τους τελευταίους τρείς μήνες, με ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ στην δημιουργία τεχνητών συνθηκών απόσπασης αυξημένων ενισχύσεων από αιτούντες (περίπτωση Νισύρου). Οι ίδιες ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ προκύπτουν και για μια υπόθεση, η οποία ερευνάται αυτή την στιγμή, με φερόμενη εκμίσθωση 5.000 στρεμμάτων ελαιώνων, από 31 αιτούντες για λήψη εθνικού αποθέματος το 2021. Η εκμίσθωση περίπου 170 στρεμμάτων ελαιώνων από καθένα με πανομοιότυπα δικαιολογητικά, από διαφορετικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οδηγεί σε ενδείξεις πλημμελούς εποπτείας από τον υπεύθυνο φορέα συντονισμού των ΚΥΔ το 2021. Στα πλαίσια αυτά διερευνάται η απάντηση στο ερώτημα για τον τρόπο εντοπισμού των “ελευθέρων” εκτάσεων που τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία δείχνουν άλλους ιδιοκτήτες. Και για τις τέσσερις υποθέσεις αλλά και για όσες ανάλογες παρουσιασθούν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει την OLAF, ενώ από τις αναφορές στην δικαιοσύνη ενημερώνεται αρμοδίως και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και της χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων εμπλουτίζονται πλέον και με την χρήση  στοιχείων του κτηματολογίου. Κάθε περίπτωση από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου ελέγχεται με την χρήση νέων στοιχείων μεθόδων σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται άμεσα και στην περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Τονίζεται ότι αυτά αφορούν έναν ελάχιστο αριθμό παραγωγών και ΚΥΔ, ενώ οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ανησυχούν για την διαχείριση και την καταβολή των ενισχύσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου