× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρατηρητής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Περιφερειάρχης

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για τις επιλογές κατανομής των πόρων από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/12/2022

Παρατηρητής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Περιφερειάρχης

Η σημαντικότερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για κάθε χρόνο, αυτή στην οποία αποφασίζεται η πολιτική που θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και αφορούσε την συζήτηση του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα. Με την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων να απουσιάζει από την αίθουσα. Από την Περιφερειακή Αρχή παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που παρακολούθησε όλη την συνεδρίαση αλλά δεν τοποθετήθηκε. Εισήγηση δεν υπήρξε, μόνο εισαγωγικά είπε δύο κουβέντες η Αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Αναστασία Αντωνέλλη. H ίδια έκανε και το κλείσιμο της συζήτησης απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση. Παρών στην συζήτηση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής Πανάγος Κουφέλος ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί.Μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, τοποθετήθηκε ο Χιώτης Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Καμπούρης, εκλεγμένος με την παράταξη Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο του Παναγιώτη Χριστόφα και υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής.


Εμφανέστατη, σε όλη την διάρκεια της συζήτησης ήταν η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να αποφευχθεί η πολιτική διαβούλευση επί τους προϋπολογισμού, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η χρονική διάρκεια της συζήτησης. Στον αντίποδα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να δώσουν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα στην συζήτηση για στηρίξουν την πολιτική κριτική τους προς την Περιφερειακή Αρχή. Να σημειωθεί πως στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παραβρέθηκαν μόλις τρεις συμβούλοι της αντιπολίτευσης, οι υπόλοιποι συμμετείχαν στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.


Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού

25,5 εκατ. ευρώ είναι το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού, 1,5 εκατ. ευρώ τα ίδια έσοδα της Περιφέρειας, 5,01 εκατ. ευρώ τα λοιπά έσοδα (έσοδα που δεν εντάσσονται σε άλλες κατηγορίες). Και 29,5 εκατ. ευρώ οι πόροι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που θα χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις της Περιφέρειας. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 61,51 εκατ. ευρώ. Όταν τα παραπάνω ποσά προστεθεί το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας φθάνουν στα 77,10 εκατ. ευρώ.

Όμως το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της Περιφέρειας κατευθύνεται σε συγκεκριμένες δαπάνες. Δηλαδή οι πόροι για έργα που υλοποιούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αυτά. Επίσης τα 25,5 εκατ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού κατευθύνονται σε ένα πολύ μικρό αριθμό δαπανών. Συγκεκριμένα 10,16 εκατ. ευρώ αφορούν μισθοδοσία των υπαλλήλων, 2,00 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες της δακοκτονίας, 5,8 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την μεταφορά μαθητών. 3,36 εκατ. ευρώ θα δοθούν για λειτουργικά έξοδα στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 413.000 ευρώ για μισθοδοσία αιρετών και 4,2 εκατ. ευρώ είναι πόροι για μικροέργα (ΚΑΠ επενδύσεις).

Η ψηφοφορία

Τον προϋπολογισμό ψήφισαν 20 περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Μουτζούρη και Χριστόφα, ένας εξ αυτών ο κ. Κουρσουμπάς ψήφισε τηλεφωνικά καθώς η σύνδεση του με το διαδίκτυο ήταν κακή και δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη. Καταψήφισαν 11 περιφερειακοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα καταψήφισαν οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΛΑΣ, της Συμπαράταξης Πολιτών, του Άλλου δρόμου και της Ανταρσίας στο Αιγαίο, επίσης καταψήφισαν οι Άρης Χατζηκομνηνός, Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Στρατής Κυρατζής. Λευκό ψήφισαν 5 σύμβουλοι ανάμεσα τους ήταν οι Χριστιάννα Καλογήρου, ο Κώστας Αδαμίδης, ο Παντελής Λεγάτος και η Πόπη Γόμου. Δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία πέντε σύμβουλοι.


Η συζήτηση




Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αναστασία Αντωνέλλη εισαγωγικά τόνισε πως υπάρχει σταδιακή αύξηση των πόρων του προϋπολογισμού, που προήλθε από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της οικονομικής υπηρεσίες για την δουλειά που έχουν κάνει για την απορρόφηση των πόρων που έλαβε η Περιφέρεια το 2022.




Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης στην τοποθέτηση του τόνισε πως ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας είναι λανθασμένος. Θα έπρεπε – κατά την άποψη του – ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης να παρουσιάσει τον προγραμματισμό δράσεων που έχει κάνει για τον τομέα του με βάση τους πόρους που έχει στην διάθεση του. Επίσης μαζί με τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να παρουσιάζεται και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Έτσι ο προϋπολογισμός είναι ένα τσουβάλι χρήματα κατανεμημένα σε κωδικούς. Ακόμη τόνισε πως τόσο η Περιφερειακή Αρχή όσο και η Ένωση Περιφερειών της χώρας δεν έχουν ασκήσει καμία πίεση προς την κυβέρνηση για να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις προς τις Περιφέρειες.





Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός στην τοποθέτηση του άσκησε σκληρή κριτική στον επίσης πρώην αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτης Χριστόφα. Είπε, ο κ. Χατζηκομνηνός, τα οράματα του κ. Χριστόφα, για το βόρειο Αιγαίου είχαν μικρή χρονική διάρκεια, αφού πολύ γρήγορα μπήκε στην Περιφερειακή Αρχή και συνεχίζει να συγκυβερνά μαζί με την παράταξη του κ. Μουτζούρη. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα κονδύλι που να αφορά την ανάπτυξη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει όπως είναι ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας, η νότια παράκαμψη της Μυτιλήνης κλπ. Αμέσως μετά απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη τόνισε ότι έχει αναπτύξει το λαϊκισμό και το ρουσφέτι στην πιο ακραία μορφή τους. Κι όλη του η ενασχόληση του Περιφερειάρχη είναι η ανάπτυξη των προσωπικών του δημοσίων σχέσεων και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου του για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει απολογισμό για την διαχείριση των πόρων του Περιφερειακού Ταμείου, απολογισμό για τους συμβούλους και τους ειδικούς συνεργάτες της αλλά και απολογισμό για την λειτουργία του ΚΤΕΟ στη Λέσβο.




Ο επικεφαλής της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης τόνισε πως ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας έχει ξεκάθαρα ταξικό χαρακτήρα και στόχος του είναι να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο του τουριστικού τομέα που όπως είπε μπαίνει δυναμικά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Για να υποστηρίξει την θέση αυτή ανέφερε πως οι δαπάνες για την τουριστική προβολή θα ανέλθουν τα 550.000 ευρώ το 2023, ενώ οι δαπάνες για το κοινωνικό παντοπωλείο θα είναι μόλις 100.000 ευρώ. Υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη έρχεται βαθιά οικονομική ύφεση που θα πλήξει τα λαϊκά στρώματα και γι' αυτό οι πόροι της Περιφέρειας θα έπρεπε πρώτα και κύρια να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των άπορων και των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.



Ο επικεφαλής της παράταξη Ο Άλλος δρόμος Στράτος Γεωργούλας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εκφράζει πολιτικές είτε είναι ο κρατικός προϋπολογισμός είτε οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών και των Δήμων. Κι οι πολιτικές αυτές έχουν συγκεκριμένες συνέπειες και αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτών των προϋπολογισμών σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είπε ο κ. Γεωργούλας, είναι η φυσική μείωση του πληθυσμού της χώρας και η μείωση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της. Κάτι που είχε να εμφανιστεί από την περίοδο 1941 – 1944, δηλαδή την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Τέλος σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι θνησιγενής όχι για τον εαυτό του αλλά για τους κατοίκους της Περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στρατής Κυρατζής σχολιάζοντας το προϋπολογισμό τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, όπως στον προϋπολογισμό του 2022 και πρόσθεσε πως ξοδεύονται άσκοπα χρήματα. Υποστήριξε πως οι δαπάνες για τους αιρετούς και τους συμβούλους τους ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και πως το 2022 σε τροποποίηση του προϋπολογισμού είχαν προστεθεί άλλες 250.000 ευρώ θέλοντας να δείξει πως το τελικό ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται ως αρχική πίστωση. Αναφερόμενος στην τουριστική προβολή κούνησε το κεφάλι του και είπε: «όλος ο κόσμος βλέπει τι γίνεται». Δύο κωδικοί δείχνουν πως έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες 70.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις, για συμμετοχή σε εκθέσεις θα δαπανηθούν 150.000 ευρώ σημείωσε στην συνέχεια. Κλείνοντας την τοποθέτηση του τόνισε πως συνεχίζονται οι άσκοπες δαπάνες για αθλητικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και τουριστική προβολή.


Η Αγλαϊα Κυρίτση εκ μέρους της ΛΑΣ τόνισε πως για ακόμη μια χρονιά υποχρηματοδοτούνται οι δράσεις που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Την ίδια ώρα ενισχύονται οι στρατηγικές αιχμές του κεφαλαίου και ειδικά του τουριστικού κεφαλαίου από τους πόρους της Περιφέρειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κονδύλια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με τα οποία υλοποιούνται όλες οι μπίζνες όπως είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως το Συμβούλιο δεν έχει λάβει ποτέ καμία ενημέρωση. Όσο αφορά τους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος τόνισε πως διοχετεύονται σε έργα που στόχο έχουν την ενίσχυση του κεφαλαίου. Επίσης τόνισε πως τα αστικά πολιτικά κόμματα συμφωνούν με τις γενικές κατευθύνσεις για την διάθεση των πόρων των Περιφερειών και η αντιπαράθεσης μεταξύ τους (όπως και μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων που τα εκπροσωπούν) αφορά μόνο την ανάδειξη του ικανότερου διαχειριστή».

Σε επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο μέρος των τοποθετήσεων από την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής ;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"