× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διεθνής σπείρα λαθρεμπορίου αναβολικών και φαρμάκων δρούσε και στην Ελλάδα

Πανευρωπαϊκή επιχείρηση συντόνισε η Europol

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2022

Διεθνής σπείρα λαθρεμπορίου αναβολικών και φαρμάκων δρούσε και στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Η Europol συντόνισε πανευρωπαϊκή επιχείρηση με κωδική ονομασία «Shield» («Ασπίδα»), στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή και πολυετή ιστορικό λαθρεμπορίου αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων.

Μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ενώ είχαν άλλα μικρά κέντρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο εργαστήρια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη Europol, στην Ελλάδα εντοπίστηκαν δύο εργαστήρια που χρησιμοποιούνταν για τη μετατροπή πρώτων υλών σε διάφορα ιατρικά προϊόντα, τα οποία διακινούνταν μέσω Μολδαβίας και Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πωλήσεις πραγματοποιούνταν μέσω ιστοσελίδων και κρυπτογραφημένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διεθνές πελατολόγιο, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επαγγελματιών αθλητών.

Επιπλέον, μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη ενός ηγετικού στελέχους της εγκληματικής ομάδας, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερες από 2,4 εκ. μονάδες αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και υλικά συσκευασίας.

Εκατοντάδες συλλήψεις και κατασχέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια πανευρωπαϊκή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 19 χώρες της Ε.Ε. και εννέα τρίτες χώρες, κατασχέθηκαν πάνω από 10,5 εκατομμύρια παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 40 εκ. ευρώ, 1 εκατομμύριο πλαστά τεστ COVID 19 και πλαστά εμβόλια, προϊόντα υγιεινής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Επιπλέον, συνελήφθησαν 349 ύποπτοι, σφραγίστηκαν 10 μυστικά εργαστήρια και εξαρθρώθηκαν 59 εγκληματικές ομάδες.

Παράλληλα, σε 195 έρευνες, μπήκαν στο «μικροσκόπιο» 59 ακόμα ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, έκλεισαν δέκα υπόγεια εργαστήρια και τέθηκαν υπό παρακολούθηση 588 ιστότοποι εκ των οποίων οι 89 έκλεισαν. Ελέγχθηκαν επίσης περισσότερες από 218.000 αποστολές και κατασχέθηκαν πάνω από 74.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα

Το εμπόριο και η κατανάλωση φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται από επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, εξακολουθεί να αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, καθιστώντας πρόσφορο το έδαφος για παράνομη δραστηριότητα.

Η κατάχρηση ικανοποιεί την επιθυμία για ψυχοτρόπα, ψυχαγωγικά ή βελτιωτικά αποτελέσματα και επεκτείνεται σε ακούσια μέσα κατανάλωσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης που δεν μπορεί να καλυφθεί νόμιμα, γεγονός που δίνει κίνητρα για τη διακίνηση προϊόντων που είναι εκτός της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού.

Επιπλέον, εισάγονται ψευδεπίγραφα φάρμακα μεταξύ αυτών και εκείνα που δεν αποτελούν μέρος της νόμιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά κατασκευάζονται σε υπόγεια εργαστήρια όπου οι εγκληματίες εργάζονται κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες υγιεινής και μέτρα ασφαλείας, που οδηγούν σε κινδύνους για την υγεία για τους τελικούς καταναλωτές. Επιπλέον, τα πλαστά φάρμακα συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφήνουν τον καταναλωτή χωρίς θεραπεία.

Βαρύ το κόστος για ορισμένα κράτη – μέλη

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ήρθαν στο φως πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν μεγάλης κλίμακας διακίνηση φαρμάκων, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο επικερδές από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Τα εν λόγω εγκλήματα δημιουργούν τεράστια παράνομα κέρδη για τους διακινητές και τους παραχαράκτες και έχουν τεράστιο κόστος τόσο για την οικονομία όσο και για τα συστήματα κοινωνικής φροντίδας ορισμένων κρατών μελών.

Το κόστος για τη δημόσια υγεία είναι επίσης σημαντικό, είτε λόγω θεραπείας περιπτώσεων εθισμού είτε λόγω των συνεπειών της έλλειψης αποθεμάτων ή των περιστατικών υπερβολικής δόσης.


Ποιοι συμμετείχαν στην επιχείρηση

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της επιχείρησης ήταν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ τον συντονισμό της είχε αναλάβει η Europol.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συντόνιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) πρόσφερε οικονομική υποστήριξη. Η Frontex, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) και οι εθνικοί ιατρικοί φορείς υποστήριξαν περαιτέρω την επιχείρηση.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC

Τελετές μνήμης στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού με παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς προσωπικό και υποδομές σύμφωνα με τα ευρήματα περιοδείας στο νησί
Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρεμβάσεις σε λιμάνια Φούρνων και Θύμαινας με υπογραφή Μουτζούρη

Δύο προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες συνολικού ύψους σχεδόν 170.000 ευρώ με στόχο την ασφάλεια και τη βελτίωση της πρόσβασης
Παρεμβάσεις σε λιμάνια Φούρνων και Θύμαινας με υπογραφή Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λέσβο Αυστριακοί δημοσιογράφοι για την τουριστική προβολή του νησιού

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας με αφορμή τη σύνδεση Βιέννη - Μυτιλήνη
Στη Λέσβο Αυστριακοί δημοσιογράφοι για την τουριστική προβολή του νησιού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα μέσα αλλά ίδιο προσωπικό για τους πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου

Στο «Ν» 99 fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Νίκος Λαυράνος, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Μπούτας για ελλείψεις, νέα μέσα και πίεση ενόψει αντιπυρικής περιόδου
Νέα μέσα αλλά ίδιο προσωπικό για τους πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΓΕΥΣΗ

Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση ελαιοκομίας
Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου