× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού

Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2022

Αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού
' χρόνος ανάγνωσης

Αυξητική τάση καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας στη διασποράς της εποχικής γρίπης και της λοίμωξης RSV, ενώ ξεκάθαρα σταθερή είναι η κυκλοφορία του SARS-CoV-2. «Σε μία περίοδο φθινοπωρινή και αρχή χειμερινής μετά από τρία χρόνια δεν παρουσιάζεται έξαρση Covid-19. Είναι η πρώτη περίοδος που βλέπουμε ένα τέτοιο πρότυπο, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση Covid-19, αλλά των υπόλοιπων λοιμώξεων του αναπνευστικού», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ΕΟΔΥ σύντομα θα περάσει σε ένα σύστημα ενιαίας επιτήρησης των αναπνευστικών ιών, δηλαδή θα υπάρχει μια ενιαία έκθεση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού.

 

Σημαντική αύξηση τις τελευταίες 5 εβδομάδες



Γενικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως προκύπτει από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας της ΠΦΥ, «έχουμε σημαντική αύξηση τις τελευταίες πέντε εβδομάδες που είναι πιο σημαντική στα παιδιά», αναφέρει ο κ. Παρασκευής.



Αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και το σύστημα εργαστηριακής επιτήρησης «μας έχει δείξει ότι έχουμε αύξηση και στη γρίπη και από δειγματοληψίες φαίνεται ότι παρόμοια εικόνα ισχύει και για τον ιό RSV». Ο κ. Παρασκευής προσθέτει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση, με μεγαλύτερη στις ηλικίες 0-14 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη ανέρχεται στο 35% των ατόμων με συμπτώματα και κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Η3Ν2. Ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές στα παιδιά, αλλά κατά κανόνα νοσούν ήπια. Το ελαφρώς παράδοξο φέτος, συμπληρώνει, είναι το γεγονός ότι εμφανίστηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως και συνέβη και στο νότιο ημισφαίριο που η χειμερινή περίοδος προηγήθηκε.



Μέτρα προστασίας και self test για το γιορτινό τραπέζι



Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Σε αυτά τα άτομα συστήνεται ο εμβολιασμός και η τήρηση των γνωστών μέτρων προστασίας που συστήνονται και για τον SARS-CoV-2. Δηλαδή, η μάσκα, η αποφυγή συγχρωτισμού, η απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα, η αποφυγή της επαφής με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.



Τις μέρες μάλιστα των γιορτών που υπάρχει μεγαλύτερη χαλάρωση, μεγαλύτερος συγχρωτισμός και επιπλέον επειδή θα βρεθούμε με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών στο εορταστικό τραπέζι για να τους προφυλάξουμε, συστήνει τη διενέργεια self test ή αν τυχόν είμαστε συμπτωματικοί να αποφύγουμε την επαφή μας με τις ευπαθείς ομάδες.



Στρεπτόκοκκος και MERS



Σχετικά με την έξαρση περιστατικών στρεπτόκοκκου στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αύξηση περιστατικών, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα ή σοβαρή νόσος. Ξεκαθαρίζει ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κάποιο νέο στέλεχος ή νέο υπότυπο.



Ο κ. Παρασκευής ρωτήθηκε και για τον ιό MERS ή (γρίπη της καμήλας), με αφορμή δημοσιεύματα για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη περί μεταφοράς του ιού από ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ. «Είναι γνωστός ο ιός MERS, έχει εμφανιστεί στο παρελθόν. Ίσως υπάρξουν κάποια περαστικά στην Ευρώπη, δεν είναι κάτι όμως το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά, δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά δεν σημαίνει ότι ειδικά οι ταξιδιώτες ή όσοι είχαν επαφή με ταξιδιώτες από εκεί δεν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δέκα πυροσβεστήρες σε δύσβατα σημεία της Στύψης

Πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου χωριού για ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας
Δέκα πυροσβεστήρες σε δύσβατα σημεία της Στύψης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νυχτερινή καταδίωξη ταχυπλόου με πρόσφυγες ανοιχτά της Χίου

37 πρόσφυγες - μετανάστες εντοπίστηκαν μετά την αποβίβαση και μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή του νησιού
Νυχτερινή καταδίωξη ταχυπλόου με πρόσφυγες ανοιχτά της Χίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νυχτερινή εισβολή και κλοπή 1.900 ευρώ στη Μυτιλήνη

Τέσσερα άτομα ταυτοποιήθηκαν για σειρά σοβαρών αδικημάτων έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Αστυνομίας
Νυχτερινή εισβολή και κλοπή 1.900 ευρώ στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έρευνα, εκπαίδευση και εξωστρέφεια στο επίκεντρο του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους

Απολογισμός με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και σαφές σχέδιο για το 2026 στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μουσείου στο Σίγρι
Έρευνα, εκπαίδευση και εξωστρέφεια στο επίκεντρο του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνάντηση ανθρώπων και ιδεών στην καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο καλεί φίλους και μέλη σε μια βραδιά συνάντησης
Συνάντηση ανθρώπων και ιδεών στην καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία μιας δίωξης που κράτησε 2.897 ημέρες

Binder, Καρακίτσος, Αποστολόπουλος και δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ στο «Ν»
Η ιστορία μιας δίωξης που κράτησε 2.897 ημέρες
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης πάει στον Πολιχνίτο

Ελεύθερη είσοδος σε μια μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης πάει στον Πολιχνίτο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό η ΔΥΠΑ στη Μυτιλήνη

Ανακοίνωση – παρέμβαση από το Εργατικό Κέντρο
Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό η ΔΥΠΑ στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη

Παρέλαση στην προκυμαία παιχνίδια στην Πλατεία Σαπφούς και αποκριάτικα πάρτι σε όλη την πόλη. Κάλεσμα συμμετοχής σε συλλόγους και πολίτες
Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Τον Φεβρουάριο τα εγκαίνια της ψυχιατρικής κλινικής και του Κ.Υ. Μανταμάδου

Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε σε έργα και δράσεις που ξεκινούν εξελίσσονται και ολοκληρώνονται στο νησί
Τον Φεβρουάριο τα εγκαίνια της ψυχιατρικής κλινικής και του Κ.Υ. Μανταμάδου
ΥΓΕΙΑ

4,29 με άριστα το 5 η βαθμολογία για το Βοστάνειο από τους πολίτες

Αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης έκανε ο διοικητής Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή πίτας του νοσηλευτικού ιδρύματος
4,29 με άριστα το 5 η βαθμολογία για το Βοστάνειο από τους πολίτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η δίκη των διασωστών που στοχοποιήθηκαν, διώχτηκαν και απαλλάχθηκαν

Η απόφαση του δικαστηρίου αναλυτικά, και το τίμημα της ανθρωπιστικής δράσης και της αλληλεγγύης
Η δίκη των διασωστών που στοχοποιήθηκαν, διώχτηκαν και απαλλάχθηκαν