× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

10 χρόνια γιορτάζει η βιβλιοθήκη της Βρίσας

Αποχαιρετά τον «παλιό το χρόνο» με μια σύντομη κατά μήνα αναφορά των φετινών δραστηριοτήτων της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2022

10 χρόνια γιορτάζει η βιβλιοθήκη της Βρίσας

Στις 13 Δεκεμβρίου 2012, πριν 10 ακριβώς χρόνια, η Βιβλιοθήκη, που είχαν σχεδιάσει ο Σύλλογος Βρισαγωτών της Αθήνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, και που είχε αναλάβει να οργανώσει μια πενταμελής επιτροπή, ανοίχτηκε στο κοινό -κατά βάση και αρχικά παιδικό. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν ο Στρατής Νικέλλης, η Βάγια Μητσιώρη, η Μεταξία Χαραμή, η Ροδόπη Κουτρή και ο Ανδροκλής Τσέλεκας.
Η Βιβλιοθήκη βρήκε άμεσα το βηματισμό της και αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Από την πρώτη μέρα λειτούργησε ως πνευματικό κέντρο και στην πορεία της στηρίχτηκε, όχι χωρίς άνωθεν δυσκολίες και συγκρούσεις, στην υποστήριξη και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η Βιβλιοθήκη δεν μπορούσε να προχωρήσει ως ένα άτυπο όργανο των δυο Συλλόγων, οι οποίοι δεν είχαν την ίδια οπτική γωνία σχετικά με το έργο της. Έτσι έγιναν διάφορες προσπάθειες να αποκτήσει νομική προσωπικότητα που καρποφόρησαν στις αρχές του 2017, λίγους μήνες πριν τον καταστρεπτικό για το χωριό εισμό, οπότε εγκρίθηκε το καταστατικό της από το ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, ως ΝΠΙΔ Σύλλογος.
Πάρα πολλοί βοήθησαν στο να στεριώσει και να προχωρήσει το καινούριο αυτό “φρούτο” του χωριού: η κα Ευαγγελία Νικέλλη, ως εκπρόσωπο και των άλλων δυο αδελφών της, Αθανασίου και Ιωάννη, από την Αμερική. Ο αείμνηστος δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας πρόσφερε, δια μέσου του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού , την προσωπική του βιβλιοθήκη, που έγινε το φώλι, που κλωσίστηκε με επιτυχία μέσα στο όμορφα ανακαινισμένο και εξοπλισμένο κτίριο -που είχε αγοραστεί γι αυτόν ακριβώς το λόγο από τα αδέλφια Νικέλλη- και με την θαλπωρή -ενδιαφέρον, οικονομική ενίσχυση και προσφορά βιβλίων και υλικών- που πρόσφεραν απλόχερα οι απανταχού της γης χωριανοί μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η Βιβλιοθήκη έχει φτάσει σε ένα επίπεδο σχετικής ωριμότητας. Έχει υλοποιήσει ή προσπαθήσει να υλοποιήσει διαφόρων μορφών δραστηριότητες. Έτσι μπορεί να επιλέξει αυτές που προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος στην τοπική κοινωνία και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο τις προσφορές που δέχεται. Η απόκτηση ενός ακόμη μικρού χώρου-προσφορά της Μύρτας Χαραλαμπίδου- που ήδη ανακαινίζεται θα βοηθήσει στην αξιοποίηση όλων των (περίπου) έξι χιλιάδων τόμων που σήμερα βρίσκονται σε χαρτόκουτες στο πατάρι ή σε διάφορα κοντέινερς.

Η μελλοντική απόκτηση του σπιτιού της οικογένειας των αδελφών Νικέλλη, μετά την επισκευή του, θα δώσει ξεχωριστές δυνατότητες για ακόμα πιο σύνθετες δραστηριότητες.

Η Βιβλιοθήκη γιορτάζει σήμερα τα δέκατα γενέθλια της και αποχαιρετά τον «παλιό το χρόνο» με μια σύντομη κατά μήνα αναφορά των φετινών δραστηριοτήτων της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιανουάριος: Εξαιτίας του κορονοϊού οι πρωτοχρονιάτικες ευχές δόθηκαν στα παιδιά μέσα από μια κλήρωση τριών επιταγών 100€ η κάθε μια για αγορά διαρκών αγαθών.

Φεβρουάριος: Συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Μάρτιος: Συνεχίζονται τα μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού σχολείου και προετοιμάζεται η πεζοπορία προς το Χριστό, τον Παλιόπυργο και τη συμβολή των ποταμιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απρίλιος: Αρχίζει η συγκέντρωση υλικού για το βιβλίο «Η Βρίσα και το ‘22» – Πεζοπορία στην Λαγκάδα με κατάληξη στο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας.

Μάιος: Συνεχίζεται η δημιουργική απασχόληση μικρών παιδιών- Ολοκληρώνεται –χωρίς μεγάλη επιτυχία- η κατάθεση σχεδίων για πεζοπορικές διαδρομές.

Ιούνιος: Εκδρομή σε άγιο Ραφαήλ, Ταξιάρχη στο Καγιάνι και Μουσείο προσφυγικής μνήμης στη Σκάλα Λουτρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιούλιος: Αναζήτηση συμπληρωματικού χώρου για την τοποθέτηση των βιβλίων και προσφορά από την Μύρτα Χαραλαμπίδου-Συκάκη.-Η καταστροφική πυρκαγιά ματαίωσε την προγραμματισμένη εκδρομή σε Κρυφτή και Μελίντα.

Αύγουστος: Γενική συνέλευση των μελών – Μνημόσυνο για τη Μικρά Ασία από όλους τους φορείς του χωριού- έναρξη της δωρεάν διάθεσης του βιβλίου «Η Βρίσα και το ‘22» -εκδήλωση «το χτες και το αύριο του χωριού μας μέσα απ’ το συγγραφικό έργο του Βασίλη Ψαριανού» -θεατρική παράσταση τριών μονόπρακτων του Τσέχωφ- συμμετοχή τριών παιδιών με σαντούρια και μπουζούκι στο λαϊκό γλέντι στην αυλή του σχολείου.

Σεπτέμβριος: Διανομή γραφικής ύλης και τσαντών στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου – Πρόσκληση για μαθήματα Πληροφορικής (δεν υπήρξε ανταπόκριση) και αγγλικών καθημερινής χρήσης (που άρχισαν τον επόμενο μήνα).

Οκτώβριος: Διαδραστικά εργαστήρια ζωγραφικής – Έναρξη της δημιουργικής απασχόλησης των μικρών παιδιών και της θεατρικής ομάδας των ενηλίκων.

Νοέμβριος: Έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του νέου χώρου – έναρξη συγκέντρωσης υλικού «προσφυγικές ψηφίδες» – πρόσκληση για δυο εκδηλώσεις το καλοκαίρι που αφορούν νέους. Μια για μουσικούς και μια για πνευματικούς δημιουργούς.

Δεκέμβριος: Σχεδιασμός και προετοιμασία για πρωτοχρονιάτικη γιορτή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κοινωνική Ισότητα, Κλιματική Δικαιοσύνη, Επανεκκίνηση της Δημοκρατίας»

Τους τρεις στόχους της Νέας Αριστεράς επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου, Κωστής Καρπόζηλος, ανακοινώνοντας την ένταξη και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις γραμμές της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναφορά Κομνηνάκα για το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ κατέθεσε μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους της αναφορά στη βουλή την απόφαση της Κοινότητας για τη διατίρηση του Ειρηνοδικείου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ημερίδα για την Ενδοοικογενειακή Βία

Συνεργασία Δήμου Μυτιλήνης, Αστυνομίας, Εισαγγελίας και «Πνοής»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση Χριστόφα με το ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το πεδίο συνεργασίας των δύο πλευρών με κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πίτα κόβει ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Λέσβου

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα Επιτροπή Ισότητας στον Δήμο Μυτιλήνης

Ανάμεσα στα 8 μέλη που ορίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της αντιδημάρχου Εριφύλης Χιωτέλλη, συμμετέχει και η δημοσιογράφος του «Ν» Ανθή Παζιάνου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μισθώθηκε επιτέλους χώρος για τις εξετάσεις οδηγών στο πάρκινγκ Μυτιλήνης

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αστυρακάκης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την ΕΤΑΔ και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στην πλατεία του Ιππείου

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών δήλωσε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΟΡΑ

Συνάντηση Εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης με στελέχη της Eurobank

Αφορμή της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων του εμπορικού κλάδου, για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Eurobank με ευνοϊκούς όρους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο 2ο συνέδριο «Βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας» η Αντωνέλλη

Σημαντικό γεγονός για τη Μεσογειακή λεκάνη, καθώς μετέχουν τουλάχιστον 23 χώρες με επίσημες αντιπροσωπείες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναφορά Παρασκευαΐδη στη βουλή για τα Ειρηνοδικεία της Λέσβου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Καλλονής Λέσβου και Μύρινας Λήμνου
ΥΓΕΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στα Λουτρά

Tην Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου