× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση»

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για την παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2022

«Δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο του νησιού μας, για την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε αλλά και για τα βασικά θέματα που ειπώθηκαν και δεν είδαν το φως της δημοσιότητας στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, με τους παραγωγικούς φορείς στις 9 Δεκέμβρη στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός των φιλοφρονήσεων εκατέρωθεν Υπουργού, Βουλευτού και παραγόντων του νησιού, στα καίρια και επείγοντα ζητήματα – αιτήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους αγρότες μας, όχι μόνο δεν προτάθηκαν λύσεις άμεσες και ουσιαστικές, αλλά ούτε απαντήθηκαν τα ερωτήματα που έβαλε η Ομοσπονδία και άλλοι φορείς.

Ο κ. Υπουργός δεν μας απάντησε ξεκάθαρα στο τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, για την ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, αφού ούτε αφορολόγητο πετρέλαιο μπορεί να μας δώσει, ούτε τη μείωση στο τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος μπορεί να κάνει όταν το τελευταίο διάστημα έχει τριπλασιαστεί, ούτε την κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια σκέφτεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μας απάντησε με σαφήνεια αν και πότε θα αλλάξει αυτός ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ παρούσης και της κλιματικής αλλαγής. Δεν μας είπε γιατί δεν μπορεί να αποζημιώνεται ο αγρότης για το 100% της ζημιάς από φυσικά αίτια και νόσους , κάτι που είναι απαίτηση όλου του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα.

Δεν μας απάντησε εάν και πόσο, προτίθεται να αυξήσει τις ημέρες και τη χρηματοδότηση για το έργο της δακοκτονίας.

Δεν δεσμεύτηκε να δώσει λύση για τους επιλαχόντες στα προγράμματα, εγκατάσταση νέων αγροτών και σχέδια βελτίωσης, κρατώντας σε ομηρία εκατοντάδες νέους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, αλλά μένουν έξω από αυτήν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης των προγραμμάτων, στέλνοντάς τους για την επόμενη πενταετία σε δουλειές του «ποδαριού» ή στην ανεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπορούν να εγγυηθούν τιμές ασφαλείας για τα αγροτικά προϊόντα μας, αλλά για εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους η εγγύηση είναι δεδομένη.

Όσο δε αφορά τη πολυσυζητημένη αποζημίωση για την ακαρπία του ελαιώνα τη περίοδο 2020 – 2021, θέλουμε να γνωρίζουν όλοι ότι ήταν απαίτηση και διεκδίκηση με αγώνες και κινητοποίησης των αγροτών του νησιού μας, άρα και επιτυχία τους, όταν αυτή ολοκληρωθεί. Για την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό Βουλευτή, είναι απλά υποχρέωση.

Φυσικά δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα, αφού ξέρουμε ότι οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν είναι άλλες, πλην της στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών. Τέλος αφού κατάφεραν στο νησί μας κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές να απαξιώσουν και να κλείσουν ένα-ένα όλα τα δημοτικά σφαγεία, έρχονται κατά καιρούς Υπουργοί, Υφυπουργοί και πολιτικοί παράγοντες του τόπου, για να εγκαινιάσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Η Ομοσπονδία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να διεκδικούν λύση σ’ αυτά, μέσα από διάφορες μορφές δράσης και πάλης, γι’ αυτό καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους, να οργανωθούν στους συλλόγους τους όπου υπάρχουν και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε νέους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους σ’ όλο το νησί, σε κάθε χωριό, γιατί μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη έρχονται οι επιτυχίες για να έχουμε την ελπίδα ότι στο τέλος θα επιβιώσουμε, θα τα καταφέρουμε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Καθαροί» οι τελευταίοι έλεγχοι για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Δεν εντοπίστηκε θετική εκτροφή στα 30 αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
«Καθαροί» οι τελευταίοι έλεγχοι για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός προ των πυλών από το 2017

Διαδοχικές προειδοποιήσεις για εστίες κοντά στη Λέσβο, αλλά προσλήψεις κτηνιάτρων δεν έγιναν ποτέ και τα μέτρα βιοασφάλειας θεωρούνταν περιτή δαπάνη
Αφθώδης πυρετός προ των πυλών από το 2017
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λέσβος: Ανεπαρκείς και αργοπορημένες οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους

Στα 164 ευρώ η μέση αποζημίωση για κάθε πρόβατο που θανατώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού
Λέσβος: Ανεπαρκείς και αργοπορημένες οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έχουμε νέο ΟΣΔΕ, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης. Η πορεία προς το άγνωστο ξεκίνησε…
Έχουμε νέο ΟΣΔΕ, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις;
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευλογιά και αφθώδης θερίζουν με την κυβέρνηση να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο

Καταπέλτης το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ για την απουσία εθνικού σχεδίου, την επικοινωνιακή διαχείριση και την άρνηση των κυβερνώντων να ακούσουν επιστήμονες και κτηνοτρόφους
Ευλογιά και αφθώδης θερίζουν με την κυβέρνηση να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο επίκεντρο οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τη ΔΥΠΑ, ζητώντας προγράμματα απασχόλησης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της Λέσβου και της Λήμνου
Στο επίκεντρο οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εντός δύο ημερών 2,84 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου για τον αφθώδη

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Εντός δύο ημερών 2,84 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός και κυνήγι στη Λέσβο

Άμεση αξιολόγηση του κινδύνου και μέτρα βιοασφάλειας ζητά ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα
Αφθώδης πυρετός και κυνήγι στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Μυτιλήνη το κρουαζιερόπλοιο «Regatta» με 550 τουρίστες

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην πόλη και συμμετείχαν σε εκδρομές προς Αγιάσο και Καγιάνι
Στη Μυτιλήνη το κρουαζιερόπλοιο «Regatta» με 550 τουρίστες