× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ψάχνει πρόθυμα στελέχη να αναλάβουν την ευθύνη για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/12/2022

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που να αναφέρει σε ποια χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. Ίσως γιατί δεν έγιναν καθόλου πληρωμές, ίσως γιατί η διοίκηση του Οργανισμού κατανόησε πως τέτοιου τύπου ανακοινώσεις δείχνουν τα μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί όπως έγραφε το «Ν» (βλέπε ρεπορτάζ Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων).  Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε, πως στην πληρωμή των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας θα υπάρξουν πολύ μεγάλες περικοπές. Η έκταση του προβλήματος θα διαφανεί μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών, δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Φαίνεται πως τα νησιά του Αιγαίου θα είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας που θα προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές. Κατά συνέπεια πολύ γρήγορα θα γίνει μάθουμε την έκταση του προβλήματος.

 

Σε μια προσπάθεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσουν όπως όπως τις επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, αλλά και την δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ψάχνουν πρόθυμα στελέχη του Οργανισμού να αναλάβουν την ευθύνη. Οι μέχρι σήμερα υπηρεσιακοί παράγοντες, γνωρίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να φύγουν από την υπηρεσίας τους με αναρρωτικές άδειες.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αντικατάσταση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής – Αιγαίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2022 με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Ευάγγελου Σημανδράκου.  Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας θα απουσιάζει για λόγους ασθενείας από τις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης αναφέρεται πως η 24 Ιουνίου είχε γίνει δεκτή η παραίτηση της προϊσταμένης της ίδιας υπηρεσίας του.

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των αναρρωτικών αδειών προϊσταμένων και αναπληρωτών προϊσταμένων του Οργανισμού. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας των τοποθετήσεων στελεχών, πάντα με απόφαση του προέδρου. Στελέχη από την κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού τοποθετήθηκαν σε περιφερειακές υπηρεσίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στελέχη περιφερειακών υπηρεσιών τοποθετήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία.


Μικρή σημασία θα είχαν όλα τα παραπάνω για τον αγροτικό κόσμο αν δεν οδηγούσαν α) Σε καθυστερήσεις των πληρωμών των επιδοτήσεων, β) Στον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων ή μέρους αυτών χωρίς την ευθύνη των παραγωγών, γ) Στον κίνδυνο μεγάλων καταλογισμών προστίμων από τους κοινοτικούς ελέγχους που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια που είναι πολύ πιθανό να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες και δ) Οι αγρότες να πληρωθούν να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδοτήσεις που έλαβαν επειδή σε κάποιο μελλοντικό έλεγχο θα κριθεί ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία πληρωμής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος κερδίζει το Χρυσό Μήλο της FIJET έπειτα από σκληρό διεθνή ανταγωνισμό

Στο νησί τον Απρίλιο η τελετή απονομής με τα βλέμματα της παγκόσμιας τουριστικής δημοσιογραφίας στραμμένα στη Λέσβο. Ανάμεσα στις υποψήφιες ήταν οι Δαλματικές ακτές, θέρετρα της Ρουμανίας και της Κύπρου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωταθλήτρια ανόδου στον τουρισμό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Εντυπωσιακά στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ, στρατηγική στόχευση και υψηλός πήχης για το 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η εξισωτική κουρεύτηκε... και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν τον λογαριασμό

Δείτε εδώ πως άρπαξαν από τους αγροκτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών της χώρα τουλάχιστον 78 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε βήμα πίσω δηλώνουν οι αγρότες πριν την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Τα τρακτέρ στους δρόμους, με ανοιχτό το εθνικό δίκτυο και αιχμή τα αιτήματα για Mercosur και κόστος παραγωγής προβλέπει η απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτικών μπλόκων
ΕΛΛΑΔΑ

Το χάσμα της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα

Καταναλωτές ώριμοι επιχειρήσεις διστακτικές με τις online πωλήσεις να φτάνουν τα 36,1 δισ. ευρώ αλλά να περιορίζονται στο 9,5% του συνόλου του τζίρου
ΑΓΟΡΑ

Χειμερινές εκπτώσεις με γνώση και προσοχή για τους καταναλωτές

Τι επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενόψει της εκπτωτικής περιόδου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών μπλόκων αύριο στη Νίκαια

Αποφάσεις για διάλογο με την κυβέρνηση και προοπτική συνέχισης των κινητοποιήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποιήσεις αγροτών σε Λήμνο και Σάμο

Συμβολικός αποκλεισμός του αεροδρομίου στη Λήμνο και μπλόκο στο Φουρνιώτικο Ρέμα στη Σάμο
ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασε η συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur και με την ψήφο της Ελλάδας

Η εμπορική συμφωνία κέρδισε την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία, παρόλο που Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ιρλανδία και Ουγγαρία ήταν αντίθετες
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν κάνουμε πίσω» είπαν οι αγροκτηνοτρόφοι της Λέσβου

Δυναμικό συλλαλητήριο στον κόμβο της Λάρσου από τις 12.30 το μεσημέρι ως τις 2.30 το απόγευμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον κόμβο της Λάρσου αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Κινητοποίηση με αιτήματα για εισόδημα επιβίωσης, μείωση κόστους παραγωγής και ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα