× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο κερδήθηκε με αγώνες, δεν θα αφήσουμε να το καταργήσουν»

Στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων της Λέσβου, στις καθυστερήσεις πληρωμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών Παναγιώτης Τατάκης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/12/2022

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο κερδήθηκε με αγώνες, δεν θα αφήσουμε να το καταργήσουν»

Μείωση από 20 έως 35% καταγράφεται στο τζίρο των επιχειρήσεων της Λέσβου το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου και αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τατάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τατάκης μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από το φθινόπωρο με τη μείωση της αγοραστικής κίνησης από τη μία πλευρά και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους.

«Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, λόγω της τουριστικής κίνησης και της όποιας δραστηριότητας υπήρχε είχαμε κινητικότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Το τελευταίο δίμηνο ωστόσο έχει μειωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών λόγω της ακρίβειας και αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Από την άλλη πλευρά ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένες υποχρεώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, καύσιμα κ.λπ. Όλα αυτά πως θα πληρωθούν;

Δυστυχώς μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων  βλέπουμε να έρχεται μία νέα θύελλα λουκέτων η οποία το φετινό χειμώνα θα δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Τατάκης αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία από 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοσθεί σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως σημείωσε οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες κατάστημάτων που απασχολούν προσωπικό, καλό θα είναι να ενημερωθούν για το μέτρο, να προμηθευτούν το πρόγραμμα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που απαιτείται και το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν έστω πιλοτικά την εφαρμογή της.

«Υπάρχουν πολλές ασάφειες ακόμη στο πρόγραμμα αυτό και σημεία που πιθανόν θα δυσκολέψουν τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Ο λόγος για τον οποίον εφαρμόζεται είναι η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών. Δεν ξέρω αν το μέτρο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση το μόνο βέβαιο είναι ότι αν υπάρξουν λάθη από την πλευρά των επιχειρήσεων στην εφαρμογή του, τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ».

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου  δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο και το Γενικό Γραμματέα Μ. Κουτουλάκη είναι ότι θα πληρωθούν οι οφειλές του 2021 έως τις 31 Δεεμβρίου και στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα για το 2022.

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Από την πλευρά μας πιέζουμε όσο μπορούμε για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και ημερομηνίες πληρωμής. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, δεν το κρύβω υπάρχει το ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου, θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Να υπογραμμίσω ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν ένα μέτρο που ζητούσαν τα Επιμελητήρια και οι νησιώτες για πολλά χρόνια. Εφαρμόσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον Υπουργό κ. Σαντορινιό ο οποίος πίστεψε και στήριξε το μέτρο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελπίζω η παρούσα κυβέρνηση να φανεί αντάξια των προσδοκιών μας και να μην καταργήσει το μέτρο, αντίθετα να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να ενισχυθεί και να διορθωθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν».   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια