Η τελευταία προσφυγική κατοικία καταρρέει, και ο Δήμος Μυτιλήνης κάθεται
Επίσπευση των ενεργειών ζητά για ακόμα μία φορά η Κοινότητα Λουτρών
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2022
Την επίσπευση των ενεργειών ζητά με επιστολή της ακόμα μια φορά η κοινότητα Λουτρών για να διασωθεί η τελευταία προσφυγική κατοικία της περιοχής που κινδυνεύει άμεσα από κατάρρευση.
Με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου ( Αρ. Απ. 101 του 2022 ), καθορίστηκε προσωρινή τιμή μονάδος, για την απαλλοτρίωση της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας στη Σκάλα Λουτρών. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της κατοικίας και να καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό αποζημίωσης των φερομένων ως ιδιοκτητών.
«Χωρίς αυτές τις κατεπείγουσες ενέργειες, κινδυνεύουν να ματαιωθούν οι πολύχρονες προσπάθειες των φορέων της περιοχής μας και του Δήμου, για τη διάσωση της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας της Σκάλας Λουτρών, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος μνήμης της ζωής των Μικρασιατών Προσφύγων που κατέφυγαν στη Κοινότητά μας. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκόλυνση της επίσπευσης των αναγκαίων εργασιών και ενεργειών.» αναφέρει ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης.
O Δήμαρχος Μυτιλήνης δεσμεύτηκε τρία χρόνια πριν (!) στις 28 Νοεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Σκάλα Λουτρών ότι «το προσφυγικό κτίσμα που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης θα αγοραστεί ή θα απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης. Με την από ΔΤΗ/24014 απόφαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο Δήμος εγκρίνει δαπάνη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το εν λόγω ακίνητο ποσού 24.494,59 ευρώ. Έτσι μια χρόνια επιθυμία των κατοίκων της περιοχής γίνεται πράξη». Και η επιθυμία των κατοίκων παραμένει χρόνια, τρία χρόνια μετά.
Το ερείπιο αυτό που απαλλοτριώθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, είναι ό,τι απόμεινε από μία από τις 25 πανομοιότυπες προσφυγικές κατοικίες του προσφυγικού συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό από ιστορικής άποψης μνημείο, μια και είναι η μοναδική από τον αρχικό πυρήνα των κατοικιών που διασώζεται χωρίς παρεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές έως σήμερα. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο. Ενώ η γειτνίαση του με το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», (βρίσκεται απέναντι ακριβώς), μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός «πυρήνα μνήμης».