× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η τελευταία προσφυγική κατοικία καταρρέει, και ο Δήμος Μυτιλήνης κάθεται

Επίσπευση των ενεργειών ζητά για ακόμα μία φορά η Κοινότητα Λουτρών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2022

Η τελευταία προσφυγική κατοικία καταρρέει, και ο Δήμος Μυτιλήνης κάθεται

Την επίσπευση των ενεργειών ζητά με επιστολή της ακόμα μια φορά η κοινότητα Λουτρών για να διασωθεί η τελευταία προσφυγική κατοικία της περιοχής που κινδυνεύει άμεσα από κατάρρευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου ( Αρ. Απ. 101 του 2022 ), καθορίστηκε προσωρινή τιμή μονάδος, για την απαλλοτρίωση της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας στη Σκάλα Λουτρών. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της κατοικίας και να καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό αποζημίωσης των φερομένων ως ιδιοκτητών.

«Χωρίς αυτές τις κατεπείγουσες ενέργειες, κινδυνεύουν να ματαιωθούν οι πολύχρονες προσπάθειες των φορέων της περιοχής μας και του Δήμου, για τη διάσωση της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας της Σκάλας Λουτρών, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος μνήμης της ζωής των Μικρασιατών  Προσφύγων που κατέφυγαν στη Κοινότητά μας. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκόλυνση της επίσπευσης των αναγκαίων εργασιών και ενεργειών.» αναφέρει ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης.

O Δήμαρχος Μυτιλήνης δεσμεύτηκε τρία χρόνια πριν (!) στις 28 Νοεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Σκάλα Λουτρών ότι «το προσφυγικό κτίσμα που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης θα αγοραστεί ή θα απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης. Με την από ΔΤΗ/24014 απόφαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο Δήμος εγκρίνει δαπάνη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το εν λόγω ακίνητο ποσού 24.494,59 ευρώ. Έτσι μια χρόνια επιθυμία των κατοίκων της περιοχής γίνεται πράξη». Και η επιθυμία των κατοίκων παραμένει χρόνια, τρία χρόνια μετά.

Το ερείπιο αυτό που απαλλοτριώθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, είναι ό,τι απόμεινε από μία από τις 25 πανομοιότυπες προσφυγικές κατοικίες του προσφυγικού συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό από ιστορικής άποψης μνημείο, μια και είναι η μοναδική από τον αρχικό πυρήνα των κατοικιών που διασώζεται χωρίς παρεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές έως σήμερα. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο. Ενώ η γειτνίαση του με το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», (βρίσκεται απέναντι ακριβώς), μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός «πυρήνα μνήμης».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου