× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο νόμος Θεοδωρικάκου νόθευσε τη λαϊκή βούληση στις εκλογές

Με τελεσίδικη απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2022

Ο νόμος Θεοδωρικάκου νόθευσε τη λαϊκή βούληση στις εκλογές
' χρόνος ανάγνωσης

Τελεσίδικα αντισυνταγματική αποτελεί η πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019, με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων.


Όπως επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, με τις παραπάνω αλλαγές επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, να διαστρεβλώσει πλήρως την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων και νοθεύσουν τη λαϊκή βούληση, καθώς «δεν επέτρεψαν τη συγκρότηση των οργάνων στη βάση του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών του 2019».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει τον “νόμο Θεοδωρικάκου”, όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι”».

Υπενθυμίζεται ότι στις ριζοσπαστικές τομές του, ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» περιελάβανε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά από διατάξεις με στόχο την ομαλή λειτουργία όλων των στοιχείων των αυτοδιοικητικών οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στις επιλογές των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνει ότι οι επίμαχες διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές “μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατωχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ”, ενώ σε σχέση με την περίφημη “κυβερνησιμότητα” ανατρέπονται όλοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, καθώς τονίζεται ότι κατά τον χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ν. 4555/2018), ώστε να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη βούληση των εκλογέων» τονίζει ο Π. Σκουρλέτης.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «αυτή δεν είναι η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει και αποκαλύπτει την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού έργου της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρκεί να θυμηθούμε τις διατάξεις για την εκλογή αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες, που επίσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές ή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία, η όποια “υποστήριξη” των Αναπτυξιακών Οργανισμών προς τους Δήμους, δεν μπορεί να εμπεριέχει την έννοια της υποκατάστασης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού που οφείλουν να έχουν, αλλά και την υποκατάσταση αρμοδιοτήτων τους».


«Αυτές οι αντισυνταγματικές διατάξεις, που νομοθετηθήκαν με ιδιαίτερη σπουδή από την κυβέρνηση, μοιάζουν τώρα ως μια “προθέρμανση” για την εκτεταμένη δοκιμασία αλλά και υπέρβαση των δημοκρατικών ορίων, μέσω της αυταρχικής διοίκησης, των απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων, του ξυλοδαρμού της νεολαίας στις πλατείες και στα πανεπιστήμια, του αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, του συγκεντρωτισμού του «επιτελικού κράτους» και της υπαγωγής κρίσιμων αρμοδιοτήτων απευθείας στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει ακόμη πολλές παρεμβάσεις αυτής της κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταλήγοντας, ο Π. Σκουρλέτης επισημαίνει ότι «οι έννοιες της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών, αποκτούν μια ιδιαίτερη αμεσότητα στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο, την υποχρέωση να βρίσκεται δίπλα στον δημότη.

Χτυπώντας στην ρίζα του τον χαρακτήρα αυτό, η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί με κάθε τρόπο το «επιχειρηματικό» όραμά της για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστή στις παρωχημένες και αντικοινωνικές αντιλήψεις της, που προσφέρουν στους ιδιώτες Γη και Ύδωρ. Είναι αυτό που επιχειρεί και στην Υγεία και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς. Μια “σύμπραξη” του δημόσιου με το ιδιωτικό, σε βάρος των πολιτών, με “όραμα” την κοινωνία της ζούγκλας, φτιαγμένης για όσους έχουν αρκετά χρήματα. Η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει μόνο να χάσει από αυτή την πολιτική. Η ανάγκη για μια άλλη, αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επιτακτική».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC

Τελετές μνήμης στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού με παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς προσωπικό και υποδομές σύμφωνα με τα ευρήματα περιοδείας στο νησί
Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρεμβάσεις σε λιμάνια Φούρνων και Θύμαινας με υπογραφή Μουτζούρη

Δύο προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες συνολικού ύψους σχεδόν 170.000 ευρώ με στόχο την ασφάλεια και τη βελτίωση της πρόσβασης
Παρεμβάσεις σε λιμάνια Φούρνων και Θύμαινας με υπογραφή Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λέσβο Αυστριακοί δημοσιογράφοι για την τουριστική προβολή του νησιού

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας με αφορμή τη σύνδεση Βιέννη - Μυτιλήνη
Στη Λέσβο Αυστριακοί δημοσιογράφοι για την τουριστική προβολή του νησιού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα μέσα αλλά ίδιο προσωπικό για τους πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου

Στο «Ν» 99 fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Νίκος Λαυράνος, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Μπούτας για ελλείψεις, νέα μέσα και πίεση ενόψει αντιπυρικής περιόδου
Νέα μέσα αλλά ίδιο προσωπικό για τους πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΓΕΥΣΗ

Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση ελαιοκομίας
Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου