× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ντροπή κυβέρνηση του ψεύδους»

Ξέσπασμα συνταξιούχων κατά Μητσοτάκη και Χατζηδάκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2022

«Ντροπή κυβέρνηση του ψεύδους»

Ανακοίνωση καταπέλτη εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναφορικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ψέματα για δήθεν γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις.Οι ίδιοι τονίζοντας ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησαν τους συνταξιούχους καθώς 910.000 δικαιούχοι δεν θα λάβουν καν αυξήσεις προσθέτουν:

«Μόνο τα 3 τελευταία χρόνια μας έχουν κλέψει α) 3,3 δισ. που θα ήταν η 13η σύνταξη κάθε Μάιο και την καταργήσατε με νόμο. β) Στην νομοθετική ρύθμιση που κάνατε για το 11μηνο δεν υπολογίσατε κύριοι τα 2,5 δισ. που θα έπρεπε να δώσετε για τα δώρα της κύριας, δώρα επικουρικής και για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξης, σύνολο 5,8 δισ. και μας δίνετε κ. Μητσοτάκη 2,2 δισ. ευρώ με τις δήθεν παροχές σας. Όμως η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεπέρασε κάθε όριο στην προπαγάνδα και στην επικοινωνιακή “φούσκα”» τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προσθέτοντας ότι ο λόγος που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% το 34,5% των συνταξιούχων, είναι η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, την οποία ο Κ. Μητοστάκης είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει.

Παράλληλα, αναφορικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε συνταξιούχους, το Δίκτυο τονίζει ότι θα λάβουν μόνο όσοι παίρνουν συντάξεις μέχρι 800 ευρώ δηλαδή 1.206.624 άνθρωποι.

«Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει επίσημα στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος με 800 ευρώ το μήνα. Οι ανωτέρω συνταξιούχοι όμως μπορούν», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σχετικά με την αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, τονίζουν ότι σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ αυτή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 8 ευρώ, ενώ όσον αφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης ότι «πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας. Επί μήνες τα κυβερνητικά “παπαγαλάκια” επιμένουν να αναφέρονται στην συγκεκριμένη αύξηση, αποφεύγοντας να τονίσουν ότι πρόκειται για την κατάργηση μόνο της φορολόγησης αυτής της εισφοράς», προσθέτοντας ότι το πραγματικό όφελος είναι μόλις 5,5 ευρώ το μήνα.

«Ευχαριστούμε πολύ την κυβέρνηση του ψεύδους και της υποκρισίας για την επιβεβαίωση, αλλά ειλικρινά δεν την θέλουμε. Αντίθετα, θα προτιμούσαμε να γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις μας» τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συντάξεων κάνοντας αναφορά στις προτάσεις για α) οριζόντια αύξηση σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. «Έτσι θα ξεπερνιόταν το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς και όλοι οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν "ζεστό χρήμα" στις τσέπες τους, που τόσο το έχουν ανάγκη». β) επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως μέτρο στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, γ) Επαναφορά της 13ης σύνταξης και αναδρομικά από το 2020. «Αντ’ αυτού η σημερινή Κυβέρνηση προτίμησε τη λύση της επικοινωνιακής προπαγάνδας και μπαρουφολογίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συντάξεων:

«Χατζηδάκης και Μητσοτάκης εξαπάτησαν τους συνταξιούχους! 910.000 δικαιούχοι δεν θα λάβουν αυξήσεις

Το ότι οι συνταξιούχοι είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», το ξέραμε. Εδώ και μία δεκαετία, όλες οι Κυβερνήσεις τους έχουν περικόψει ποσά άνω των 130 δισ. ευρώ, λόγω μνημονίων και κρίσης. Μόνο τα 3 τελευταία χρόνια μας έχουν κλέψει α) 3,3 δις που θα ήταν η 13η σύνταξη κάθε Μάιο και την καταργήσατε με νόμο. β) Στην νομοθετική ρύθμιση που κάνατε για το 11μηνο δεν υπολογίσατε κύριοι τα 2,5 δις που θα έπρεπε να δώσετε για τα δώρα της κύριας, δώρα επικουρικής και για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξης, σύνολο 5,8 δις και μας δίνετε κ. Μητσοτάκη 2,2 δις ευρώ με τις δήθεν παροχές σας. Όμως η σημερινή Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεπέρασε κάθε όριο στην προπαγάνδα και στην επικοινωνιακή «φούσκα»: Εκμεταλλεύτηκε την ανέχεια στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες συνταξιούχοι και τους πούλησε προσδοκίες για μεγάλες και σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημά τους. Τώρα όμως, έρχεται το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, με επίσημη ανακοίνωση, για να περιπλέξει και άλλο την υπόθεση και, εμμέσως πλην σαφώς, να παραδεχτεί ότι το 1/3 των συνταξιούχων, δεν θα λάβει αύξηση ούτε ένα ευρώ!

Ντροπή κύριε Μητσοτάκη, ντροπή κύριε Χατζηδάκη.

Γεμίσατε με όνειρα τους συνταξιούχους και τώρα, 910.073 εξ αυτών, με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις, θα μείνουν εκτός διαδικασίας αυξήσεων! Αλήθεια, το 34,5% των συνταξιούχων της χώρας δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακρίβεια; Δεν αγωνίζονται κάθε μήνα να καταφέρουν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ; Δεν παλεύουν για να βρουν τα χρήματα να προμηθευτούν τα φάρμακά τους; Δεν κάνουν οικονομίες για να καταφέρουν να βάλουν πετρέλαιο και να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα τους, για να μην ξεπαγιάσουν τον χειμώνα; Δεν δέχονται όλοι αυτοί οι αξιοπρεπείς συνταξιούχοι, να τους κοροϊδεύετε. Δεν είναι επαίτες.


Ο λόγος που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% οι ανωτέρω συνταξιούχοι, είναι η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς. Όπως ακριβώς είχε επισημάνει εδώ και μήνες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Είναι η πρώτη φορά, από το 2019 που τέθηκε σε ισχύ το εν λόγω κατάπτυστο μέτρο, μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων, που γίνεται πρακτική εφαρμογή του. Από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη! Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν εκείνος που τόνιζε πριν τις εκλογές ότι θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου δηλαδή και την προσωπική διαφορά, ο ίδιος είναι που την εφαρμόζει μέχρι κεραίας. Έτσι, οι ανωτέρω συνταξιούχοι θα κληθούν να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα με ψέματα, υποσχέσεις και πιθανές αυξήσεις «ψίχουλα» από άλλες πηγές. Γιατί η προσωπική διαφορά θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, για τον λόγο που θεσμοθετήθηκε: Δηλαδή θα λειτουργήσει ως «κόφτης» των αυξήσεων! Ντροπή, μόνο ντροπή…

Έρχεται λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας και μας ενημερώνει ότι θα δώσει και άλλες «αυξήσεις». Ας τις δούμε πιο αναλυτικά, για να μάθουν οι συνταξιούχοι, από τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα που τους εκπροσωπεί τίμια όλα αυτά τα χρόνια, τι «αυξήσεις» θα λάβουν. Και ας κρίνουν οι ίδιοι:

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ

Αρχικά, να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για αύξηση. Πρόκειται για «έκτακτο βοήθημα» που θα δοθεί εφάπαξ τον Δεκέμβριο. Θα το λάβουν 1.206.624 δικαιούχοι. Πρόκειται για εκείνους τους «τυχερούς» που αντέχουν να ζουν με 800 ευρώ το μήνα στο σύνολο κύριας και επικουρικής. Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει επίσημα στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος με 800 ευρώ το μήνα. Οι ανωτέρω συνταξιούχοι όμως μπορούν…

Πόσοι είναι αυτοί; Για να μην κουράζεται το υπουργείο Εργασίας, από το σύνολο των 2.634.786 συνταξιούχων που το ίδιο δημοσίευσε, ο αριθμός των δικαιούχων της εφάπαξ στήριξης, αντιστοιχεί στο 45,79% του συνόλου! Άρα, θα πρέπει να πανηγυρίσουμε ως χώρα και ως έθνος, επειδή σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους μας, καταφέρνουν να ζουν με έως 800 ευρώ το μήνα! Πολλά συγχαρητήρια κύριε Μητσοτάκη. Καταφέρατε να δημιουργήσετε μια μεγάλη δεξαμενή πολιτών που ζουν στα όρια της φτώχειας για να τους προσφέρετε ένα βοήθημα επαιτείας 250 ευρώ και να σας λένε «ευχαριστώ».

Ξέχασαν όμως στην Κυβέρνηση ότι τον Μάιο του 2019, είχε θεσμοθετηθεί η 13η σύνταξη. Που πρόσφερε κάθε χρόνο έως 500 ευρώ πρόσθετο εισόδημα σε μεγάλη μερίδα συνταξιούχων. Μια παροχή που η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε. Και τώρα, προσφέρει ψίχουλα στους συνταξιούχους, νομίζοντας ότι εκείνοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Κάνουν λάθος, οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν και το δείχνουν όταν πρέπει. Όλα στην ώρα τους…

Αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης

Δεν θα βαρεθούμε να το γράφουμε: Η εν λόγω αύξηση, έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον ΕΦΚΑ ότι κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 8 ευρώ. Φέτος μάλιστα θα δοθεί η 4η δόση αυτής. Ακόμα όμως και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, φρόντισε με επίσημο παράδειγμα, να μας επιβεβαιώσει: Σε αυτό, αναφέρεται σε χαμηλοσυνταξιούχο, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (άλλωστε μόνο από αυτό το όριο και πάνω, δίνονται αυτές οι αυξήσεις), ο οποίος λαμβάνει μόλις 518 ευρώ το μήνα. Για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο, η αύξηση από τον «νόμο Βρούτση» είναι, σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, 174 ευρώ τον χρόνο. Ντράπηκαν όμως να κάνουν μια απλή διαίρεση για να ενημερώσουν τον συνταξιούχο του συγκεκριμένου παραδείγματος ότι θα λάβει ως αύξηση το τεράστιο ποσό των… 14,5 ευρώ το μήνα! Ίσως γιατί ο συγκεκριμένος αξιοπρεπής συνταξιούχος του παραδείγματος, αν το καταλάβαινε το επίπεδο της κοροϊδίας, θα τους γυρνούσε πίσω αυτή την αύξηση. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις κύριε Μητσοτάκη και κύριε Χατζηδάκη, όχι φιλοδωρήματα στα όρια του εξευτελισμού!

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Εδώ πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας: Επί μήνες τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» επιμένουν να αναφέρονται στην συγκεκριμένη αύξηση, αποφεύγοντας να τονίσουν ότι πρόκειται για την κατάργηση μόνο της φορολόγησης αυτής της εισφοράς. Μιας φορολόγησης που είχε επιβληθεί σε εισοδήματα από 12.000 ευρώ ετησίως και άνω, δηλαδή από 1.000 ευρώ το μήνα. Η κατάργησή της, θα επιφέρει τρομαχτικές αυξήσεις στους συνταξιούχους, οι οποίες θα κυμαίνονται από 1-6 ευρώ το μήνα, για εισοδήματα μέχρι 1.500 ευρώ. Μιλάμε για την απόλυτη ντροπή των αυξήσεων. Και μάλιστα έρχεται το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, με δύο ξεχωριστά παραδείγματα για να μας επιβεβαιώσει και πάλι: Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, οι «τυχεροί» συνταξιούχοι θα λάβουν 66 ευρώ το έτος επιπλέον, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς. Πάλι όμως στο υπουργείο Εργασίας πρέπει να γυρίσουν στην Τρίτη Δημοτικού και να μάθουν διαίρεση. Τότε, θα διαπιστώσουν ότι το πραγματικό όφελος είναι μόλις 5,5 ευρώ το μήνα! Ακριβώς δηλαδή ότι έχει επίσημα προβλέψει το ΕΝΔΙΣΥ πως θα συμβεί, εδώ και μήνες…

Ευχαριστούμε πολύ την Κυβέρνηση του ψεύδους και της υποκρισίας για την επιβεβαίωση, αλλά ειλικρινά δεν την θέλουμε! Αντίθετα, θα προτιμούσαμε να γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις μας με διατάξεις νόμων, που κατατέθηκαν επίσημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πριν από μία εβδομάδα, στην συζήτηση για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Εκεί, ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, πρότεινε να δοθεί α) οριζόντια αύξηση σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Έτσι θα ξεπερνιόταν το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς και όλοι οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν «ζεστό χρήμα» στις τσέπες τους, που τόσο το έχουν ανάγκη. β) Πρότεινε να επανέλθει το ΕΚΑΣ, ως μέτρο στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, γ) Επαναφορά της 13ης σύνταξης και αναδρομικά από το 2020. Αντ’ αυτού η σημερινή Κυβέρνηση προτίμησε τη λύση της επικοινωνιακής προπαγάνδας και μπαρουφολογίας.

Η δεξαμενή των συνταξιούχων (ψηφαλάκια) είναι τεράστια. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι δεν αφορά μόνο τους ίδιους, τους ακολουθούν και οι οικογένειές τους.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Χατζηδάκη, οι συνταξιούχοι δεν εξαγοράζονται. Θέλουν τίμιες λύσεις στα προβλήματά τους. Ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό και θα την πάρουν. Με τον δικό τους τρόπο. Όλα στην ώρα τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α

Ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα
ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνει ο «πόλεμος» για το φράχτη

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Πράσινο νησί» ο Αη Στράτης

Τοποθετείται η πρώτη ανεμογεννήτρια, το έργο της ενεργειακής αυτονομίας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

Απάντηση της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Άμεση επιστροφή φόρου υπόσχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνη της η ΝΔ ψήφισε το προκλητικό ακαταδίωκτο της Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη

Υπενθυμίζεται δε το ίδιο καθεστώς είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά νέος γύρος μεγάλων ανατιμήσεων

Το 70% των προμηθευτών υποστηρίζει ότι έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων-Η έρευνα της Nielsen
ΕΛΛΑΔΑ

Ακαταδίωκτο για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων νομοθετεί η κυβέρνηση

Ασυλία των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει την τραγωδία εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές;»

Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης βορείου Αιγαίου στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη