× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην περάσει το νομοσχέδιο ‑ νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης»

Διήμερες κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και απεργία των γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί την δημόσια Υγεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2022

«Να μην περάσει το νομοσχέδιο ‑ νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης»
' χρόνος ανάγνωσης

Με διήμερες κινητοποιήσεις απαντούν οι γιατροί που εργάζονται στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας απέναντι στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί την δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι ενώ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 24η απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου σημειώνει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 23/11/2022 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο λαιμητόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.Να θυμίσουμε ότι από τις 20/10/2022 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε θέσει σε δημόσια «διαβούλευση» το νέο σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ. Οι Πλεύρης – Γκάγκα είχαν ήδη συζητήσει τα βασικά του νομοσχεδίου με τους φυσικούς τους συμμάχους, Πατούλη – Ελευθερίου (ΙΣΑ) και Εξαδάκτυλο (ΠΙΣ) που από χρόνια υμνούν τις «ΣΔΙΤ» (μάλιστα ο Εξαδάκτυλος δεν τόλμησε να θέσει ως θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο ούτε στο ΔΣ του ΠΙΣ) καθώς και το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο. Αντίθετα στους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους νοσοκομειακούς γιατρούς) η πολιτική ηγεσία δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να κοινοποιήσει για τυπικούς λόγους το σχέδιο νόμου ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες παραπλανούσε την ΟΕΝΓΕ λέγοντας πως τάχα το νομοσχέδιο «δεν θα προχωρούσε». Φυσικά, όλη η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση – υποβάθμιση της υγείας του λαού μας.

Με το νέο σχέδιο νόμου, καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγει επιπλέον διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, η κατάργηση της ΠΑΑ ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Πλέον, εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.

Σα να μην έφτανε αυτό, άλλα τρία άρθρα του σχεδίου νόμου διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους υγειονομικούς αφενός, τον λαό αφετέρου. Με τα άρθρα 11 και 12 οργανώνεται το κυβερνητικό ρουσφέτι στις θέσεις ευθύνης. Με το άρθρο 2, περί «προκαταρκτικής κλινικής άσκησης», θεσπίζεται «πρόγραμμα» χρηματοδοτούμενο πιθανώς από κονδύλια της ΕΕ, όπου δε θα συμμετέχουν καν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι, αλλά μόνο αυτοί που θα «επιλεγούν» - από ποιους και με ποια κριτήρια;

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (ακολουθώντας το δόγμα των δημοσιονομικών αναγκών, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) κλείνει μία – μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Μετατρέπει ταυτόχρονα όσους ήδη εργαζόμαστε στο ΕΣΥ και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν ανοιχτό νοσοκομείο σε όλες και όλους, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Μας μετατρέπει σε επιστήμονες φτωχοκομείου, αφού η πρώτη ταχύτητα θα είναι αυτοί που «τα φέρνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει ήδη προηγηθεί η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις στρατιές των συμβασιούχων, την επί σειρά πολλών ετών υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με τον ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ 2018 (αυτόν με τα ΚΕΝ – DRGs) και τις ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης). Το έδαφος έχει στρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα η χαριστική βολή. Όπως ακριβώς συνέβη και με το ΚΥ Μυτιλήνης οπού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργείας και προσφοράς στο λαό της Μυτιλήνης οπού λειτουργούσε χωρίς οργανόγραμμα!!!! και χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών έρχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις ελλείψεις, να αναστέλλει μερικώς η λειτουργεία του και αύριο μεθαύριο να το παραδώσει στους ιδιώτες και επομένως να το στερήσει από την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων , χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, μεταναστών.

Θα τους αφήσουμε; θα περιμένουμε να «λογαριαστούμε μετά»; Ή μήπως μια κοινοβουλευτική ψήφος θα αλλάξει μία δρομολογημένη από χρόνια κατάσταση, με τη συναίνεση όλου του κεντρικού πολιτικού επιτελείου;
Σε όλα τα νοσοκομεία, σε όλα τα Κέντρα Υγείας χρειάζεται γιατροί και υγειονομικοί να σημάνουμε ξεσηκωμό.

Μαζικός απεργιακός αγώνας για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο καταστροφής της δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Καμιά σκέψη για έναρξη επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
• Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
• Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ουκαι 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
• Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
• Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Επαναφορά της πλήρους αστικής ευθύνης στο νοσοκομείο. Κατάργηση της επαίσχυντης εγκυκλίου Χουλιαράκη.


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:
• Τρίτη 29/11/22 ,3ΩΡΗ στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00, Γενική Συνέλευση της Ε.Ι.ΕΣΥ.Λ στις 12:30 οπού καλούμε το Εργατικό Κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργατικά σχήματα, συλλογικότητες εργαζομένων, ανέργων, νέων, ασθενών, φοιτητές, δημοτικά σχήματα, κινήσεις πόλης και γειτονιάς, σωματεία, συλλόγους, κλπ. για ενημέρωση και συζήτηση των μέτρων στήριξης των κινητοποιήσεων ενάντια στην ψήφιση του Ν/Σ.
• Στις 14:00 καλούμε τα ΜΜΕ για να δώσουμε συνέντευξη τύπου.
• Πέμπτη 1/12/22 ,ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, συμμετέχουμε στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και καλούμε σε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 10:00.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές