× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «Συνεξέλιξη» εμπιστεύτηκε τη μουσική για τη θεραπεία των μελών της

Το έργο της Αννίτας Ματζουράνη οδήγησε και στην είσοδο των ανθρώπων με αυτισμό στο Ωδείο Σκαλκώτα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2022

Η «Συνεξέλιξη» εμπιστεύτηκε τη μουσική για τη θεραπεία των μελών της

Το μουσικό ταξίδι  των παιδιών της ΣΥΝ-εξέλιξης με την αγαπημένη μουσικό Αννίτα Ματζουράνη, έκλεισε ένα χρόνο ζωής  κι αλλάζει σελίδα.

Πριν από ένα χρόνο, διαμορφώθηκε στο χώρο του γραφείου Συλλόγου Φίλων και Ανθρώπων με Αυτισμό, μια ζεστή γωνιά, όπου κάθε Κυριακή, η μουσικός Αννίτα ενέπνεε με τη μουσική τα παιδιά της ΣΥΝ-εξέλιξης. Η ίδια με πολύ σεβασμό  τα διαφοροποιούσε σε μικρές ομαδούλες, με κριτήριο την ηλικία και την λειτουργικότητά τους.

Αυτή η ιδέα λειτούργησε εξαιρετικά και σιγά-σιγά εμπνέονταν κι οι μητέρες, μέχρι που δημιουργήθηκε ένα σχήμα, το οποίο εμφανίστηκε σε δύο εκδηλώσεις. Την πρώτη (3-4-22) στα Τσαμάκια, στον τερματισμό της φετινής ποδηλατοπορείας του συλλόγου και τη δεύτερη φορά (10-5-22) στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Digea κ. Στρατή  Λιαρέλλη  και στους εκπροσώπους της εταιρείας που επισκέφτηκαν το γραφείο της ΣΥΝ-εξέλιξης  χαρίζοντας δώρα κι από ένα γιουκαλίλι σε κάθε παιδί.

Το βασικό κίνητρο σε όλο αυτό το μουσικό ταξίδι -μας λέει η Αννίτα-είναι η αγάπη για όλα τα παιδιά, ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού κι η αναζήτηση ενός «μαγικού κλειδιού» για να ξεκλειδώσει το δυναμικό του.

Κι εκεί γεννιέται το απόσταγμα της σύνδεσης, της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας .

Λέξεις, νοήματα, αξίες, που αρκετά συχνά γίνονται και το ζητούμενο στον μαγικό κόσμο του αυτισμού.

Όταν όμως αρχίζουν να αχνοφαίνονται, υπάρχει μια πολύ δυνατή αλληλεπίδραση που εμπεριέχει ευχάριστα συναισθήματα.

 «Επίγειοι άγγελοι» είναι τα παιδιά σας…. μας λέει η Αννίτα. «Λατρεύω την αγνότητά τους, την αθωότητά τους και  την ομορφιά της ψυχής τους». Και συνεχίζει, βλέποντας εμάς τις μητέρες « Θαυμάζω την αξιοπρέπειά σας, την υπομονή σας, την άπλετη αγάπη σας…. Αν ξέρατε πόσο τιμάτε τον ρόλο σας!!!» Λόγια αγάπης, που δίνουν δύναμη για το επόμενο βηματάκι.

Αυτές οι στιγμές δεν περιγράφονται με λέξεις. Στιγμές δυνατές, γεμάτες αγάπη, σεβασμό, ενθάρρυνση, αποδοχή και πολλές εκπλήξεις απ’ τις επιδόσεις των παιδιών.

Η μουσική τελικά ασκεί θεραπευτικό ρόλο σε μικρούς και μεγάλους. Ειδικά στον αυτισμό γίνεται ένας καλός, αβίαστος τρόπος επικοινωνίας με χαρά και ευχαρίστηση. Το κάθε παιδί θα εκφράσει αυτό που του αρέσει, θα ακολουθήσει τους κανόνες της μουσικής συνεδρίας και θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του και ενδυναμώνουν τη θέση του στην ομάδα.

Κι αν το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει το πρόγραμμα «Η μουσική αγαπά τον αυτισμό», η ΣΥΝ-εξέλιξη -μέσα απ’ την εμπειρία της - συμπληρώνει «Κι ο αυτισμός ΛΑΤΡΕΥΕΙ τη μουσική».

Γι’ αυτό και φέτος η αγαπημένη σε όλη την ομάδα Αννίτα Ματζουράνη, δημιουργεί τις πιο κατάλληλες συνθήκες για το μουσικό ταξίδι της Συν-εξέλιξης.

Με πρότασή της προς την διεύθυνση του Ωδείου Μυτιλήνης «Ν.Σκαλκώτας», ανοίγει διάπλατα η πόρτα του Ωδείου για τα παιδιά και τους γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης.  Κι έτσι κάθε Τρίτη απόγευμα, για ένα τρίωρο, γεννιέται μια πανδαισία ήχων και συναισθημάτων σε μια πολύ όμορφη και ζεστή συναισθηματικά αίθουσα του Ωδείου. Μητέρες  και παιδιά συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν με ένα μοναδικό  τρόπο. Η μουσικός μας, στοχεύει επίσης σε κοινές εκδηλώσεις με την παιδική χορωδία του Ωδείου, προάγοντας την αλληλεπίδραση των δύο ομάδων.

Η ΣΥΝ-εξέλιξη ευχαριστεί από καρδιάς τον Διευθυντή του Ωδείου Μυτιλήνης «Ν.Σκαλκώτας» κ. Γεώργιο Παζαίτη για την  άψογη φιλοξενία και την γραμματέα του Ωδείου κ. Ευστρατία Γκέντση για την ευγενική υποδοχή όλης της ομάδας.

Το παρόν κείμενο  είναι και μία πρόσκληση σε άλλους γονείς, παιδιών με αυτισμό, να πάρουν μέρος σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι, που έχει το ίδιο πολλή ομορφιά κι όχι τόσο ο προορισμός του…

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Δίνουν αίμα για αστυνομικό θύμα οπαδικής βίας

Ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιώς και Νήσων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην μάχη των εκλογών του ΟΕΕ η παράταξη Προοδευτικοί Οικονομολόγοι

Στόχος μας να ενώσουμε δυνάμεις τονίζει η υποψήφια της παράταξης Μυρσίνη Κανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μουτζούρη με Καιρίδη

Πρώτη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο υπουργείου Μετανάστευσης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

24ωρη απεργία στους Δήμους

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φέτος ο Αγιος Βασίλης πάει Μεσαγρό!

Πλούσιο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Μεσαγρού το επόμενο Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικο παζάρι και άρωμα γιορτών στο Κάτω Τρίτος

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στο χώρο εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου του χωριού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μάθημα «ζωής» στο δημοτικό σχολείο Πηγής

Οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδα Διάσωσης- Παράρτημα Λέσβου δίδαξαν στα παιδιά πρακτικές πρώτων βοηθειών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε δράστης για κλοπή σε αυτοκίνητο

Ηταν σταθμευμένο στη Μυτιλήνη και είχε μέσα χρήματα, έγγραφα, κόσμημα και τραπεζική κάρτα
ΥΓΕΙΑ

«Χειροκροτούσαν τους υγειονομικούς στα μπαλκόνια και τώρα τους θεωρούν κόστος»

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Μυτιλήνης με αίτημα την μονιμοποίησή τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ορκωμοσία και βραβεύσεις για τους φοιτητές του Περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι τελετή καθομολόγησης και απονομής πτυχίων στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Γεωγραφίας στον Λόφο Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

«Επιτέλους ας αναγνωρίσουν την προσφορά των υγειονομικών»

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών συμμετέχει στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται την Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Δράση του Ερυθρού Σταυρού Μυτιλήνης για τις ευάλωτες οικογένειες της Λέσβου