× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κλείδωσαν το Επικούρειο μετά τα εγκαίνια, πήγαν να το συζητήσουν και το απέσυραν

Τα κακώς κείμενα Μουτζούρη στη Σάμο σχολιάζει η Συμπαράταξη Πολιτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2022

Κλείδωσαν το Επικούρειο μετά τα εγκαίνια, πήγαν να το συζητήσουν και το απέσυραν
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε φανερή «για μια ακόμη φορά η γύμνια της Περιφερειακής Αρχής αλλά και η αδυναμία της για τα στοιχειώδη» υπογραμμίζει η περιφερειακή παράταξη Συμπαράταξη Πολιτών, όπως να οργανώσει τη συζήτηση για τη διαχείριση του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου στη Σάμο που εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα και κλειδώθηκε επ' αόριστον. Εφεραν το θέμα και το ..... απέσυραν γιατί δεν το είχαν προετοιμάσει.

Συγκεκριμένα η Συμπαράταξη Πολιτών αναφέρει:
«Η πορεία της περιφέρειας είναι κάθε μέρα και χειρότερη παρά τις δεκάδες ΔΤ που εκδίδει ο κ.Περιφερειάρχης για να υπογραμμίσει τις "επιτυχίες" του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με άρνηση της πραγματικότητας και προσωπικές επιθέσεις δεν κρύβεται η γύμνια της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη

Όταν η αδυναμία κατάθεσης εισήγησης από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής βαφτίζεται «δημοκρατική ευαισθησία» προς την τοπική κοινωνία, την οποία όμως ταυτόχρονα δεν αφήνουν να εκφραστεί, έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O λόγος για το κρίσιμο θέμα της αξιοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου «Επικούρειο» στο Βαθύ Σάμου που μετά από τρία χρόνια και τις πιέσεις των περιφερειακών παρατάξεων, των πολιτιστικών φορέων του νησιού και του Δήμου Α.Σάμου, ήρθε επιτέλους για συζήτηση.

Ήρθε αλλά …..αποσύρθηκε γιατί η Περιφερειακή Αρχή- για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε απ την ΕΕ για συγκεκριμένη χρήση- δεν σκέφτηκε να ρωτήσει την Διαχειριστική Αρχή αν μπορεί να αλλάξει χρήση!!! Άλλωστε αυτή είναι η μύχια σκέψη της αφού ο ίδιος ο Περιφερειάρχης σε πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή πρότεινε να παραχωρηθεί για στέγαση υπηρεσιών, ενώ πριν 1,5 περίπου χρόνο προσπάθησε να το παραχωρήσει για τη στέγαση της ΜΚΟ για τη Μακρωζωία του τοπικού βουλευτή της ΝΔ. Μάλιστα ο κ.Περιφερειάρχης, όταν στην αρχή της θητείας του είχε πληροφορηθεί την ύπαρξη του, είχε εκφράσει την άποψη να το «γυρίσει πίσω» στο κράτος με το πρόσχημα ότι δεν είχε χρήματα για να το λειτουργήσει. Χρήματα που δεν είχε για το Επικούρειο, αλλά είχε για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ του κ.Βουλευτή που ήθελε να οργανώσει κομματική προεκλογική φιέστα.

Να γίνει, λοιπόν κ. Μουτζούρη οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία? Ένα κέντρο ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην απόπειρα άσκησης κριτικής για το αυτονόητο, για τη πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας κι εμείς, η απάντηση είναι γνωστή. Πρακτικές όπως των αυταρχικών ηγετών που βλέπουν γύρω τους εχθρούς που τους επιβουλεύονται, αφού οι παραμορφωτικοί καθρέφτες των πληρωμένων αυλοκολάκων και των κάθε μορφής ευεργετηθέντων δεν τους επιτρέπουν να δουν και να παραδεχτούν την αλήθεια.

Πίσω από όλα αυτά προσπαθεί μάταια να κρυφτεί η γύμνια της Περιφερειακής Αρχής και η αδυναμία της  να ψελλίσει έστω και μία πρόταση για το πως σκέφτεται να αξιοποιήσει το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου. Αντ’  αυτών προτιμά απλά να χρηματοδοτεί συλλόγους και εκδηλώσεις όπως τις πρόσφατες μεσαιωνικές φιέστες, που δεν καλύπτουν ούτε καν  τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας.

Πρόκειται, δυστυχώς, για μια  Περιφερειακή Αρχή που αδυνατεί να σχεδιάσει και να προτείνει στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας ένα όραμα με όχημα έναν δυναμικό Πολιτιστικό Οργανισμό που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, κάνοντας μας περήφανους για τα όσα έφτιαξαν οι πρόγονοι μας και τα διασώζουμε, αλλά και για ό,τι νέο φτιάχνουν οι σύγχρονοι δημιουργοί που τα προβάλλουμε στηρίζοντάς τα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεί κοινό τόπο ότι έχουμε απόλυτη και επιτακτική  ανάγκη από μια  ποιότητα ζωής που θα κρατάει τους νέους στα νησιά και θα προσελκύει νέους κατοίκους και επισκέπτες ανατρέποντας την πορεία της διπλής κατάρρευσης: τόσο της δημογραφικής όσο και της οικονομικής.

Όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Και η γύμνια αυτή είχε ήδη επιβεβαιωθεί και στοπροηγούμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης  του Περιφερειακού Συμβουλίου που ήταν η ενημέρωση για την πορεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας της ΠΒΑ, της ΕΛΟΡΙΣ. Μιας εταιρείας που η παρούσα Περιφερειακή  αρχή συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, να αγνοεί τις δυνατότητες που έχει για να δρομολογήσει την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μέσα από:

  • Εκπόνηση απογραφικών μελετών, αναπτυξιακών - επιχειρησιακών προγραμμάτων και μελετών στρατηγικού σχεδιασμού.
    • Στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιριστικών οργανώσεων και των άλλων συλλογικών - κοινωνικών φορέων.
    • Στήριξη των επιχειρηματιών, με εστίαση σε πρωτοβουλίες περιφερειακού επιπέδου.
    • Υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης στον τουρισμό, γεωργία, βιομηχανία - βιοτεχνία, περιβάλλον, υπηρεσίες και άλλους τομείς ανάπτυξης.
    • Υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
    • Ανάληψη ή υποβοήθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με πχ. τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
    • Παροχή συμβουλών σε ιδιώτες, ενώσεις, συλλογικούς φορείς, επιχειρήσεις, μέσω έρευνας και πληροφόρησης.

 Όμως όλα αυτά χρειάζονται όραμα και σχέδιο και αυτά λείπουν παντελώς από τη φαρέτρα της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη. Σ’αυτήν περισσεύουν οι πελατειακές σχέσεις, οι απευθείας αναθέσεις, οι διορισμοί ημετέρων.

 Και έτσι συσσωρεύονται τα χαμένα χρόνια που βαραίνουν «στις πλάτες» των νησιών μας αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να ακολουθήσουν την πορεία  των άλλων περιφερειών έχοντας την χαμηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγή και την χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα.

Η Συμπαράταξη Πολιτών δεν πτοείται από τις προσωπικές επιθέσεις που αποτελούν απόδειξη αδυναμίας όσων τις χρησιμοποιούν και θα μάχεται με τεκμηριωμένες προτάσεις για να αναδείξει την ανάγκη αλλαγής καπετάνιου και ομάδας διακυβέρνησης του τόπου.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση