× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Εταιρεία κατάρτισης και ανάπτυξης ή παραμάγαζο προσλήψεων Μουτζούρη;»

Συζήτηση για την πορεία και τα προβλήματα της ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Αμείλικτα ερωτήματα Χατζηκομνηνού για προσλήψεις και χρέη της εταιρείας σε ιδιώτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2022

«Εταιρεία κατάρτισης και ανάπτυξης ή παραμάγαζο προσλήψεων Μουτζούρη;»

Χωρίς τους ισολογισμούς και με τις εισηγήσεις να έχουν αποσταλεί στους περιφερειακούς συμβούλους λίγες μόνο ώρες πριν τη συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, συζήτησε την Τετάρτη το απόγευμα το θέμα της εταιρείας ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΛΟΡΙΣ, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι Εταιρεία Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης η οποία ιδρύθηκε το  1995 από τη Νομαρχία Λέσβου και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Η εταιρεία σύμφωνα με το καταστατικό της αποσκοπεί στην ανάπτυξη ικανοτήτων του γενικού πληθυσμού των νησιών που ανήκουν στο Βόρειο Αιγαίο και στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών για τα νησιά μας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα και ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της εταιρείας και  με τις προσλήψεις προσωπικού από τη μία πλευρά αλλά και την πληρωμή ιδιωτικής εταιρείας του νησιού μας η οποία συνεργάζεται με την ΕΛΟΡΙΣ στην υλοποίηση προγραμμάτων και στην οποία οφείλονται μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα ζητήματα των προσλήψεων και τις πληρωμής του συνεργάτη της ΕΛΟΡΙΣ, ανέδειξε με σειρά ερωτήσεών του, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός προς την υπεύθυνη της εταιρείας Μαρία Κωνστάντογλου η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει την εισήγηση υπερασπιζόμενη τις θέσεις της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χατζηκομνηνός ζήτησε να μάθει τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν οι πληρωμές στην εταιρεία του κ. Δελημήτρου  σημειώνοντας ότι οι πολύμηνες αυτές καθυστερήσεις δημιουργούν πρόβλημα στον ιδιώτη. Στη συνέχεια αναφερόμενος στις προσλήψεις στην εταιρεία σημείωσε πως η ΕΛΟΡΙΣ είναι μια εταιρεία που λειτουργούσε με 4 άτομα προσωπικό, τώρα όμως απασχολεί 10 άτομα.

Η υπεύθυνη της εταιρείας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών λέγοντας πως όσα χρήματα δίνει το Υπουργείο για τα προγράμματα που υλοποιεί η εταιρεία, άμεσα διοχετεύονται στους ιδιώτες συνεργάτες της, ωστόσο απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό ο Άρης Χατζηκομνηνός,  σημείωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο, τον διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι με τους οποίους μίλησε, ότι η συγκεκριμένη δράση από την οποία οφείλονται περίπου 6.000 από την ΕΛΟΡΙΣ στην εταιρεία Δελημήτρου, έχει εξοφληθεί.

Σε ότι αφορά στις προσλήψεις η κ. Κωνστάντογλου σημείωσε ότι γίνονται με προκηρύξεις που αναρτώνται στη σελίδα της εταιρείας χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τη διαδικασία και τα κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε η υπεύθυνη της ΕΛΟΡΙΣ ο περιφερειάρχης δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της επιλογής των συνεργατών. Ο Άρης Χατζηκομνηνός αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της, λέγοντας πως θα ήταν ηρωίδα αν έλεγε το αντίθετο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της συζήτησης ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης η ΕΛΟΡΙΣ έχει περιοριστεί στα Εθνικά Προγράμματα που παίρνει απευθείας από το Υπουργείο ενώ πρόσθεσε πως και ο αναπτυξιακός της ρόλος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγλαΐα Κυρίτση, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η κατάρτιση και η εκπαίδευση υπό τους όρους που γίνεται σήμερα στην ΕΛΟΡΙΣ δεν βοηθά ουσιαστικά τους ανέργους να βρουν μια μόνιμη σταθερή δουλειά αλλά ανακυκλώνει την ανεργία μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί.

Εταιρεία που λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα, στόχευση και στρατηγικό σχεδιασμό χαρακτήρισε την ΕΛΟΡΙΣ στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης.

Ο κ. Μανάβης επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι οι εισηγήσεις για την εταιρεία έφτασαν στα χέρια των συμβούλων κυριολεκτικά στο παρά πέντε ενώ και τα στοιχεία που δόθηκαν, πρόσθεσε δεν δίνουν πλήρη εικόνα για τη λειτουργία της. «Μας ικανοποιεί ως περιφερειακό συμβούλιο, η εταιρεία απλά να επιβιώνει χωρίς να χρεώνεται ή θέλουμε να παράγει και ένα συγκεκριμένο έργο προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του ο Άρης Χατζηκομνηνός, ιδιαίτερα οξύς απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποιείται από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη για να τακτοποιηθούν οι δικοί της άνθρωποι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός προγραμματισμός για την αξιοποίηση της εταιρείας προς όφελος των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων.

«Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να έρθει το θέμα της ΕΛΟΡΙΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να έχουμε μια ενημέρωση για αυτό, σημείωσε στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» Μάγδα Τούφου.

Η κ. Τούφου πρόσθεσε ότι η εταιρεία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ωφεληθούν από αυτή όλα τα νησιά της Περιφέρειας και κυρίως τα μικρά νησιά όπου οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανέργων είναι πολύ περιορισμένες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε πρώτο πλάνο τα τοπικά προϊόντα της Λήμνου

Επίσκεψη και συναντήσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Νύχτα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της εστίασης

Αύξηση 23,7% στη Λέσβο, 21,66% στο Βόρειο Αιγαίο και 9,4% πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεχασμένες επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ

Άφαντοι οι 130.000 δικαιούχοι
ΕΛΛΑΔΑ

Προωθούνται αλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα

Βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας αποτελεί επίσης η εφαρμογή της μηνιαίας καταμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος
ΚΟΣΜΟΣ

Θανατηφόρος ο κυκλώνας Ρέμαλ

Στους 65 έφθασαν οι νεκροί σε Μπανγκλαντές και Ινδία
ΕΛΛΑΔΑ

Έκπτωση 50% για τη μετακίνηση των δικαστικών αντιπροσώπων

Από την SKY express σε όλες τις πτήσεις της στο δίκτυο εσωτερικού
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Νέοι αγρότες» τα μυστικά της νέας προκήρυξης

Δείτε εδώ τα κριτήρια εισόδου στο πρόγραμμα για κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς και αμπελουργούς στο Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση της Ελεονώρας Γεώργα με τον Παναγιώτη Δουδωνή

Η Δήμαρχος Λήμνου υποδέχθηκε τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στο Δημαρχείο και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

3 χρόνια «Μπροστά για την Οικογένεια»

Νέο στεγαστικό δάνειο για τρίτεκνες οικογένειες στην Ανατολική ακριτική Ελλάδα. Σταθερό επιτόκιο 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ένταξη έργων ΕΣΠΑ σε Λέσβο και Λήμνο

Συνολικής δαπάνης 3,5 εκατ.ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη ο Περιφερειάρχης

Στην Πάτρα θα βρεθεί ο Κώστας Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση της Δημάρχου Λήμνου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Σειρά επαφών είχε η Ελεονώρα Γεώργα στη Θεσσαλονίκη