× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Εταιρεία κατάρτισης και ανάπτυξης ή παραμάγαζο προσλήψεων Μουτζούρη;»

Συζήτηση για την πορεία και τα προβλήματα της ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Αμείλικτα ερωτήματα Χατζηκομνηνού για προσλήψεις και χρέη της εταιρείας σε ιδιώτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2022

«Εταιρεία κατάρτισης και ανάπτυξης ή παραμάγαζο προσλήψεων Μουτζούρη;»

Χωρίς τους ισολογισμούς και με τις εισηγήσεις να έχουν αποσταλεί στους περιφερειακούς συμβούλους λίγες μόνο ώρες πριν τη συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, συζήτησε την Τετάρτη το απόγευμα το θέμα της εταιρείας ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΛΟΡΙΣ, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι Εταιρεία Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης η οποία ιδρύθηκε το  1995 από τη Νομαρχία Λέσβου και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Η εταιρεία σύμφωνα με το καταστατικό της αποσκοπεί στην ανάπτυξη ικανοτήτων του γενικού πληθυσμού των νησιών που ανήκουν στο Βόρειο Αιγαίο και στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών για τα νησιά μας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκαν αρκετά προβλήματα και ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της εταιρείας και  με τις προσλήψεις προσωπικού από τη μία πλευρά αλλά και την πληρωμή ιδιωτικής εταιρείας του νησιού μας η οποία συνεργάζεται με την ΕΛΟΡΙΣ στην υλοποίηση προγραμμάτων και στην οποία οφείλονται μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα ζητήματα των προσλήψεων και τις πληρωμής του συνεργάτη της ΕΛΟΡΙΣ, ανέδειξε με σειρά ερωτήσεών του, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός προς την υπεύθυνη της εταιρείας Μαρία Κωνστάντογλου η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει την εισήγηση υπερασπιζόμενη τις θέσεις της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χατζηκομνηνός ζήτησε να μάθει τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν οι πληρωμές στην εταιρεία του κ. Δελημήτρου  σημειώνοντας ότι οι πολύμηνες αυτές καθυστερήσεις δημιουργούν πρόβλημα στον ιδιώτη. Στη συνέχεια αναφερόμενος στις προσλήψεις στην εταιρεία σημείωσε πως η ΕΛΟΡΙΣ είναι μια εταιρεία που λειτουργούσε με 4 άτομα προσωπικό, τώρα όμως απασχολεί 10 άτομα.

Η υπεύθυνη της εταιρείας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών λέγοντας πως όσα χρήματα δίνει το Υπουργείο για τα προγράμματα που υλοποιεί η εταιρεία, άμεσα διοχετεύονται στους ιδιώτες συνεργάτες της, ωστόσο απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό ο Άρης Χατζηκομνηνός,  σημείωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο, τον διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι με τους οποίους μίλησε, ότι η συγκεκριμένη δράση από την οποία οφείλονται περίπου 6.000 από την ΕΛΟΡΙΣ στην εταιρεία Δελημήτρου, έχει εξοφληθεί.

Σε ότι αφορά στις προσλήψεις η κ. Κωνστάντογλου σημείωσε ότι γίνονται με προκηρύξεις που αναρτώνται στη σελίδα της εταιρείας χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τη διαδικασία και τα κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε η υπεύθυνη της ΕΛΟΡΙΣ ο περιφερειάρχης δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της επιλογής των συνεργατών. Ο Άρης Χατζηκομνηνός αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της, λέγοντας πως θα ήταν ηρωίδα αν έλεγε το αντίθετο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της συζήτησης ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης η ΕΛΟΡΙΣ έχει περιοριστεί στα Εθνικά Προγράμματα που παίρνει απευθείας από το Υπουργείο ενώ πρόσθεσε πως και ο αναπτυξιακός της ρόλος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγλαΐα Κυρίτση, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η κατάρτιση και η εκπαίδευση υπό τους όρους που γίνεται σήμερα στην ΕΛΟΡΙΣ δεν βοηθά ουσιαστικά τους ανέργους να βρουν μια μόνιμη σταθερή δουλειά αλλά ανακυκλώνει την ανεργία μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί.

Εταιρεία που λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα, στόχευση και στρατηγικό σχεδιασμό χαρακτήρισε την ΕΛΟΡΙΣ στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης.

Ο κ. Μανάβης επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι οι εισηγήσεις για την εταιρεία έφτασαν στα χέρια των συμβούλων κυριολεκτικά στο παρά πέντε ενώ και τα στοιχεία που δόθηκαν, πρόσθεσε δεν δίνουν πλήρη εικόνα για τη λειτουργία της. «Μας ικανοποιεί ως περιφερειακό συμβούλιο, η εταιρεία απλά να επιβιώνει χωρίς να χρεώνεται ή θέλουμε να παράγει και ένα συγκεκριμένο έργο προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του ο Άρης Χατζηκομνηνός, ιδιαίτερα οξύς απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποιείται από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη για να τακτοποιηθούν οι δικοί της άνθρωποι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός προγραμματισμός για την αξιοποίηση της εταιρείας προς όφελος των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων.

«Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να έρθει το θέμα της ΕΛΟΡΙΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να έχουμε μια ενημέρωση για αυτό, σημείωσε στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» Μάγδα Τούφου.

Η κ. Τούφου πρόσθεσε ότι η εταιρεία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ωφεληθούν από αυτή όλα τα νησιά της Περιφέρειας και κυρίως τα μικρά νησιά όπου οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανέργων είναι πολύ περιορισμένες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung