× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι μαθητές του Κάτω Τρίτους...πήγαν Αγιάσο

Γνώρισαν την παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής και περιηγήθηκαν στον καστανιώνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2022

Οι μαθητές του Κάτω Τρίτους...πήγαν Αγιάσο

Την παραδοσιακή τέχνη της Αγιάσου, την ξυλογλυπτική, γνώρισαν την Τετάρτη οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στον καστανιώνα σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσκεψη ξεκίνησε με περιήγηση στον κατακίτρινο καστανιώνα, όπου οι μαθητές θαύμασαν το υπέροχο αυτό χειμωνιάτικο τοπίο που κοσμεί τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και αφού άκουσαν και έμαθαν για το κάστανο και τις ιδιαιτερότητές του, μάζεψαν κάστανα και φύλλα για να κατασκευάσουν στο σχολείο ένα κολάζ από τις εικόνες που απαθανάτισαν μέσα σε αυτό το μαγικό τοπίο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που φιλοξενείται στο Χάνι της Εκκλησίας της Αγιάσου, είδαν τα παραδοσιακά επαγγέλματα παλαιότερων εποχών και φωτογραφήθηκαν στο ομοίωμα ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακή στολή.

Τέλος επισκέφθηκαν την έκθεση και το εργαστήριο ξυλογλυπτικής του Χ. Καμαρού όπου έμαθαν για την τέχνη της ξυλογλυπτικής, για τα έπιπλα και τα αντικείμενα που φτιάχνονται από το σκάλισμα του ξύλου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια πήγαν στο εργαστήριο του ξυλογλύπτη και παρακολούθησαν ανάμεσα στα δεκάδες εργαλεία, αναπνέοντας την όμορφη μυρωδιά της σκόνης του ξύλου και πλημμυρισμένοι από τη μυρωδιά των ξεχασμένων αλλοτινών εικόνων του εργαστηρίου, το σκάλισμα ενός μικρού κάδρου που τελικά χαρίστηκε στο σχολείο και στα παιδιά.

Η παράδοση της ξυλογλυπτικής είναι μ ία παλιά τέχνη στην Αγιάσο που ξεκινάει από τις τεχνίτες που έφτιαξαν το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας της Παναγίας το 1812. Ήταν Έλληνες της Μικράς Ασίας και οι βοηθοί τους πανέξυπνοι Αγιασώτες που κληρονόμησαν την τέχνη τους.

Από το 1949 και μετά ο Δημήτρης Καμαρός, που είχε παππού ξυλογλύπτη και πατέρα υλοτόμο, στήνει ένα μικρό εργαστήριο και ασχολείται με την κατασκευή επίπλων, σε τμήματα των οποίων ενσωματώνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τη δική του ξεχωριστή γραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φήμη του ξεπερνά τα όρια του νησιού και τα έπιπλά του ταξιδεύουν σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό κάνοντας σχεδόν το γύρο του κόσμου.

Κοντά του μαθήτευσαν οι περισσότεροι σημερινοί νέοι σκαλιστάδες, καθένας από τους οποίους ανέπτυξε τη δική του προσωπικότητα και τεχνοτροπία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έξι Λέσβιοι αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του `44

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη θυσία των 200 αγωνιστών της αντίστασης το 1944