× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται νέο φορολογικό σαφάρι το 2023

Η διασύνδεση του Taxis με τις ταμειακές μηχανές δημιουργεί νέα δεδομένα στους φορολογικούς ελέγχους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2022

Έρχεται νέο φορολογικό σαφάρι το 2023
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την διαχρονική μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας που δεν είναι άλλη από την φοροδιαφυγή, με στόχο την αύξηση των εσόδων σε μία μάλιστα κομβικής σημασίας περίοδο για τη χώρα.


Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει λάβει σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες αρχίζουν να ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη και περιορίζουν σημαντικά τον χώρο που έχουν να δράσουν οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες.



Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Τaxis



Το 2023 είναι μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για το εγχείρημα αυτό, αφού θα υλοποιηθούν σημαντικά projects, με κυριότερο όλων βέβαια την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και το Taxis. Με τον τρόπο αυτό θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στον φοροελεγκτικό μηχανισμό όλα τα στοιχεία από την έκδοση αποδείξεων με αποτέλεσμα να και η Αρχή να έχει μία πολύ πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα και παράλληλα επιχειρήσεις και επαγγελματίες να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η απόκρυψη εισοδήματος και ΦΠΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.



Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει προβλέπεται η online διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη.



Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό. Από το νέο έτος, ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)».



Τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.



Υποχρεωτική εγκατάσταση POS από τους ελεύθερους επαγγελματίες



Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή.



Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ



Από το τέλος του χρόνου έρχεται επίσης μία σημαντική τομή για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, θα υποβάλλουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Η αρχή γίνει με τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου, ο οποίος και αποδίδεται με τις δηλώσεις που υποβάλλονται τον Δεκέμβριο. Τότε με την χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA θα γίνεται η αυτόματη συμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ.



Το επόμενο στάδιο, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2023, το αυτοματοποιημένο σύστημα θα «τρέξει» και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο.



Το σύστημα σε πρώτη φάση δεν θα είναι κλειδωμένο. Οι κωδικοί θα δέχονται αλλαγές με τα λογιστήρια να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τυχόν διορθώσεις εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα myDATA.



On line παρακολούθηση των εφοδιαστικών αλυσίδων



Σε επόμενη φάση με μέσα από τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης θα επιχειρηθεί να στηθεί ένα ακόμη μπλόκο στην τεράστια απώλεια εσόδων που έχει το δημόσιο από τους φόρους κατανάλωσης, ταξινόμησης και ΦΠΑ.



Πιο συγκεκριμένα οι τελωνειακές αρχές αποκτούν νέα εργαλεία ελέγχου και δίωξης, που θα συνδέονται online με τα συστήματα παρακολούθησης των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics), θα παρακολουθούν σε ζωντανό χρόνο τα πλοία, θα συνδέονται με Πρεσβείες και θα αντλούν στοιχεία για μετοικήσεις, θα ελέγχουν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες.

Η παρέμβαση θα αφορά την ψηφιοποίηση των τελωνειακών υπηρεσιών και τη διασύνδεση όλων των αρμόδιων φορέων για την πλήρη και online παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε όλα τα στάδια.



Το έργο «Ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών Τελωνειακών Υπηρεσιών» ύψους 179,617 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα εργαλεία ελέγχου που έχουν προστεθεί στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ, όπως Appodixi, το ElenxisLive που επιτρέπουν να ανοίξει η βεντάλια των ελέγχων.




[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η διεκδίκηση δεν είναι έγκλημα» δηλώνει ο Παλλεσβιακός Φορέας

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των πολιτών που καλούνται για τις κινητοποιήσεις. Στήριξη στην ειρηνική συγκέντρωση της Δευτέρας στο Λιμεναρχείο
«Η διεκδίκηση δεν είναι έγκλημα» δηλώνει ο Παλλεσβιακός Φορέας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μόλις το 2% των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα του Βορείου Αιγαίου

Παρέμεινε ισχνό το τουριστικό αποτύπωμα των νησιών της Περιφέρειας, παρά τη μικρή βελτίωση που καταγράφηκε σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις
Μόλις το 2% των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απαντά στην κριτική για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού, καταγγέλλει κυβερνητικές καθυστερήσεις και ζητά κρατική χρηματοδότηση για την ανασύσταση των κοπαδιών της Λέσβου
Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την κρίση στην ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας

Οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των εκτροφών αναλύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Από την κρίση στην ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Brent

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και εντείνονται οι φόβοι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Στα 96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα αρώματα του λεσβιακού ελαιολάδου συναντούν το Απολιθωμένο Δάσος

Γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άντισσας την Τετάρτη 29 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι
Τα αρώματα του λεσβιακού ελαιολάδου συναντούν το Απολιθωμένο Δάσος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Χάθηκε» η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Allura στη Μυτιλήνη

Ο καπετάνιος ακύρωσε την αποβίβαση περίπου 1.070 επιβατών λόγω του κυματισμού και της μεταφοράς τους με λάντζες -Ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος επαναφέρει το αίτημα για εξωτερικό ντόκο, κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στην τοπική αγορά
«Χάθηκε» η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Allura στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»

Ο κτηνίατρος προειδοποίησε ότι οι επιζωοτίες θα συνεχίσουν να απειλούν τη Λέσβο και τον Έβρο, ζήτησε μόνιμη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπογράμμισε ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου
Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού απαιτεί άμεσες αποφάσεις, μαζικούς ελέγχους μέσα σε λίγες εβδομάδες και, όπου χρειάζεται, στοχευμένο εμβολιασμό
Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασύσταση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο

Η τρίωρη συζήτηση στην Καλλονή ανέδειξε τις ευθύνες της Πολιτείας, την ανάγκη στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση της κτηνοτροφίας της Λέσβου
Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό

Ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, με την συνολική χρηματοδότηση να φθάνει στα 1.500.000 ευρώ την ώρα που οι δαπάνες ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ
Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό