× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μείωση δρομολογίων για το Smyrna di levante

Δυσκολίες αντιμετωπίζει το εγχείρημα της Levante Ferries να συνδέσει την Σμύρνη με την Θεσσαλονίκη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/11/2022

Μείωση δρομολογίων για το Smyrna di levante
' χρόνος ανάγνωσης

Μειώθηκαν σε δύο τα κυκλικά δρομολόγια του Smyrna di levante στην γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη καθώς το μεταφορικό έργο που εξασφάλισε το πλοίο στα πρώτα του δρομολόγια δεν δικαιολογούσαν την πραγματοποίηση τριών δρομολογίων την εβδομάδα. Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου προβλέπει ότι αναχωρεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 7.00 το απόγευμα και φθάνει στο λιμάνι της Σμύρνης στις 9.00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Από την Σμύρνη το πλοίο αναχωρεί κάθε Τετάρτη και Κυριακή, στις 7.00 το απόγευμα και φθάνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 9.00 το πρωί της επόμενης ημέρας.


Στις 13 Σεπτεμβρίου, στο ρεπορτάζ με τίτλο Το στοίχημα της γραμμής Θεσσαλονίκη Σμύρνη υπογραμμίζαμε, πως κυβερνητικές πηγές έκαναν σαφές πως η καθιέρωση της γραμμής είναι ένα εμπορικό εγχείρημα που θα εξαρτηθεί από τα έσοδα που θα έχει το πλοίο. Στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζαμε πως είναι μεγάλο πρόβλημα η χαμηλή ταχύτητα του πλοίου. Ένα μήνα μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ η Levante Ferries επέλεξε το πλοίο να ξεκινήσει τα δρομολόγια του παρότι ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας με χαμηλή επιβατική κίνηση καθώς κλείνει η θερινή τουριστική σεζόν. Πιθανότατα, η εταιρεία, εκτιμούσε πως θα υπάρξει σημαντικός αριθμός Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών που θα κινηθούν στην γραμμή ώστε να καλυφθεί το κενό στα έσοδα από την μειωμένη επιβατική κίνηση.


O γενικός διευθυντής της Levante Ferries κ. Στρατής Απέργης, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα GRTimes.gr (που δημοσίευσε πρώτη την είδηση) ανέφερε πως λόγω των χαμηλών πληροτήτων κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως από Θεσσαλονίκη προς Σμύρνη, η εταιρεία έκανε μία ρεαλιστική προσαρμογή των δρομολογίων.


Η μείωση των δρομολογίων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων από καύσιμα και λιμενικά τέλη, αλλά η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πλοίου και της γραμμής. Η δρομολόγηση του Smyrna di levante σε ένα εναλλακτικό δρομολόγιο για τα οχήματα που κινούνται από τις ασιατικές ακτές του Αιγαίου προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι βέβαιο πως προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από άλλες εταιρείες που θέλουν να βάλουν πλοία σε αυτή την γραμμή, όσο και από εταιρείες που εξυπηρετούν την μεταφορά οχημάτων από το δρομολόγιο, Τσεσμέ – Χίος – Πειραιάς – Πάτρα – Ιταλία.



Το αν θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας το πλοίο και η γραμμή είναι κάτι που θα φανεί την θερινή περίοδο του 2023.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ανεβαίνει παρά την ακρίβεια

Αύξηση 4% στους επιβάτες το 2025 και 11,1% μόνο τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται με σύμβαση εργασίας διάρκειας έξι μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ