× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα Σχολείο για τη «γλυκιά» γλώσσα της πατρίδας

Επίσημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολείο για τα παιδιά της Κοινότητας των Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/11/2022

Ένα Σχολείο για τη «γλυκιά» γλώσσα της πατρίδας
Φωτογραφίες και βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας/Πανό:
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα σχολείο, αυτό για τα παιδιά της Κοινότητας των Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο, ένα σχολείο όπου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας  Ελμπάν Ντερβισμπέχαι «θα διδάσκεται στα παιδιά η Αλβανική γλώσσα, ένα καθήκον που υποτιμήθηκε αλλά και υπονομεύτηκε», άνοιξε τις πύλες του χτες Σαββάτο αργά το απόγευμα. Με την επισημότητα που ταιριάζει στη στιγμή του ανοίγματος ενός σχολείου στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Μυτιλήνης.

Το σχολείο θα λειτουργεί με την έγκριση των τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του Δήμου Μυτιλήνης, σε αίθουσα που παραχώρησε το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης, και σε αυτό  θα διδάσκεται η Αλβανική γλώσσα σε παιδιά μεταναστών ηλικίας 5 έως 15 ετών τα οποία τα πρωινά φοιτούν κανονικά στα Ελληνικά σχολεία. Οι δάσκαλοι του σχολείου είναι Αλβανοί με πτυχία και δικαίωμα διδασκαλίας της γλώσσας από Αλβανικά πανεπιστήμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση για το ξεκίνημα της διδασκαλίας της «γλυκιάς γλώσσας, όπως είναι η γλώσσα της πατρίδας σε αντιδιαστολή με την χρήσιμης γλώσσα όπως είναι η Ελληνική γλώσσα» παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Αλβανικής Κοινότητας Ελλάδας Ερμάλ Σουλάϊ και Κώστας Ζουλέκου αλλά και η δασκάλα της Αλβανικής Κοινότητας Φλορέτα Τσάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου χαιρέτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που το Ελληνικό κράτος δημιουργεί στις Κοινότητες των Αλβανών μεταναστών «αδικώντας τες». Όπως είπε «τρεις δεκαετίας μετά το ρεύμα των Αλβανών μεταναστών λειτουργεί το σύστημα ντροπή για την απόδοση της υπηκοότητας» ενώ επανέλαβε τα όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει περί απόδοσης υπηκοότητας σε όσους μετανάστες μένουν στη Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα η οποία δεν πρόλαβε να μιλήσει αφού έπρεπε να φύγει λόγω  ανειλημμένων υποχρεώσεων. Παρών επίσης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης με στελέχη της δημοτικής του αρχής. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης υπενθυμίζει το θεσμικό πλαίσιο και καλεί σε ενεργή συμμετοχή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η αλληλεγγύη γίνεται πράξη στο Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου

Η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μυτιλήνης που ένωσε καρδιές και ανθρώπους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο αθλητισμός της Παναγιούδας χτίζει το μέλλον του

Παρουσίαση έργου και στόχων των συλλόγων «Θησέας» και «Ελπίδες» στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σφοδρή αντίδραση της ΔΟΕ στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προειδοποιεί για οικονομική ασφυξία στα σχολεία και ζητά άμεση αύξηση της χρηματοδότησης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οκτώ αγνοούμενοι πρόσφυγες – μετανάστες ανοιχτά του Δικελί

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τις τουρκικές αρχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Κιβωτός του Γένους κόβει τη βασιλόπιτα

Γιορτινή συνάντηση με χορό και δώρα στο «Θαλλόν Ελαίας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ροζ Δύναμη

Κάλεσμα αλληλεγγύης και στήριξης από τον Σύλλογο Γυναικών με Νεοπλασία και Φίλων Εθελοντών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακρίσεις μαθητών Πέτρας στον διαγωνισμό Μαθηματικών Θαλής

Υπερηφάνεια για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πέτρας στον 86ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα διοίκηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου

Υποβολή υποψηφιοτήτων έως τις 16 Ιανουαρίου 2026