Αγκάλιασαν το βιβλίο του Ανδρέα Μπάλλα
Το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο και ο συγγραφέας στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/11/2022
Το ιστορικό βιβλίο για το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο, του γνωστού εκπαιδευτικού και αγωνιστή, Αντρέα Μπάλλα παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη στις 4 Νοεμβρίου στα Κεντρικά Λύκεια παρουσία πλήθος κόσμου. Οι εκδόσεις ΚΨΜ και το βιβλιοπωλείο Book and Art οργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου «Σαν ξυπνήσαν τα μουλάρια και πετάξαν τα σαμάρια. Το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο (1941-1945)».
Ο Ανδρέας Μπάλλας γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και έκανε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ. Από το 2005 εργάζεται ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο και από το 2016 στην Αθήνα. Είναι δραστήριος συνδικαλιστής στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, εκλεγμένος σύμβουλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ως επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» (2014-2016), ενώ συμμετείχε στο τοπικό κίνημα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Στην αίθουσα τελετών που παρουσιάζονταν το βιβλίο του επί χρόνια συμμετείχε σε συζητήσεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις και βρέθηκε σε αυτήν πολύς κόσμος της Μυτιλήνης που τον εκτιμά.
Για το βιβλίο μίλησαν οι
Δημήτρης Μάντζαρης, διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η διατριβή του που υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες πολύ σχετική με το βιβλίο του Ανδρέα Μπάλλα: «ΕΑΜ Λέσβου: Ηττημένοι νικητές». Ο Δ. Μάντζαρης ανέφερε ότι το βιβλίο του Μπάλλα είναι το πρώτο που προσεγγγίζει την πρώτη περίοδο του 1940 στη Λέσβο, γνωστή και ως ΕΑΜοκρατία, ενώ αναφέρθηκε στις απεργίες που είχαν γίνει, στη συνδικαλιστική Άνοιξη της εποχής, στον άλλο Δεκέμβρη έναντι στο εθνικό αφήγημα.
Ο Μιχάλης Ψημίτης, καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έμφαση που δίνει ο Μπάλλας στις ταξικές δυναμικές, την απήχηση της Αριστεράς στη Λέσβο λόγω της ιστορίας του νησιού, στην περίοδο ριζοσπαστικοποίησης στη Λέσβο από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1944.
Παρέμβαση έκανε και ο Μήτσος Μπουρνούς απο τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.