× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποχή από τις «πρυτανικές εκλογές» προτείνει το Κεντρικό συμβούλιο ΔΕΠ

Την Πέμπτη η κάλπη για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2022

Αποχή από τις «πρυτανικές εκλογές» προτείνει το Κεντρικό συμβούλιο ΔΕΠ
' χρόνος ανάγνωσης

Σε αποχή από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη Συμβουλίου Διοίκησης καλεί το Κεντρικό συμβούλιο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ολοκληρώνεται τυπικά η πρώτη φάση στη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε εφαρμογή του Νόμου 4957/2022 («Ν. Κεραμέως»). Σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συμβούλιο είχε καλέσει τα μέλη του να μην συμμετέχουν ως υποψήφιοι/ες και ως εκλέκτορες γιατί πρόκειται για την εκλογή ορισμένων μόνο μελών ενός οργάνου με τελικά

«αλλοιωμένη την ακαδημαϊκή του σύνθεση και τη δημοκρατική του νομιμοποίηση. Πρόκειται για μια διαδικασία έωλη και δαιδαλώδη. Ήδη, η υλοποίηση της εκλογής Συμβουλίων σε ορισμένα πανεπιστήμια έχει εγείρει ενστάσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά των ίδιων των υποψηφίων.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου προσθέτει:

«Το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης προβλέπει ένα Συμβούλιο που θα λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς την παραμικρή λογοδοσία και έλεγχο από την κοινότητα, που θα χειρίζεται και θα αποφασίζει για τα επόμενα 4 χρόνια, στην κυριολεξία εν λευκώ, όλα τα θέματα, που αφορούν στα Τμήματά μας και στο Ίδρυμα, και το κυριότερο πρόκειται για την εκλογή ενός οργάνου που τα μέλη του θα μπουν επικεφαλής στην εφαρμογή των βασικών κατευθύνσεων του Νόμου Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλέσαμε σε αποχή γιατί όποιος/α θεωρεί το Νόμο καταστροφικό και αντιεκπαιδευτικό για το πανεπιστήμιο και αντιτάχθηκε στην ψήφισή του, δεν σπεύδει να τον εφαρμόσει μέσα από τη συμμετοχή του σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διοικητική δομή. Καλέσαμε σε αποχή γιατί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, τον νομιμοποιεί και τον ισχυροποιεί. Γιατί με τον νέο Νόμο «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα» (Απόφαση ΕΓ. ΠΟΣΔΕΠ).

Η σιωπή ή οι υπεκφυγές των υποψηφίων για τα φλέγοντα θέματα κατά την προεκλογική περίοδο, η αποφυγή κάθε είδους δημόσιας και ρητής δέσμευσης υπέρ της κατάργησης του Νόμου επιβεβαίωσαν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Η μετατόπιση της συζήτησης σε μια κυνική εκδοχή προσαρμοστικού πραγματισμού και η απόπειρα εμφάνισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας ως δήθεν του μοναδικού αμετάβλητου και σταθερού σημείου στον μεταβαλλόμενο κόσμο, συνδυάστηκε με μια μορφή κινδυνολογίας για τη σημασία και το δικαίωμα της ενεργούς αποχής.

Η αποχή είναι πολιτική επιλογή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλώνει ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και διεκδίκηση του δημοκρατικού και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου. Δηλώνει συμπαράσταση στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας από τους Συλλόγους των Διοικητικών, των ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που αποκλείστηκαν πλήρως από την εκλογική διαδικασία - όπως με προηγούμενους νόμους αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Δηλώνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε τα μέλη ΔΕΠ που θα μπουν επικεφαλής στην εφαρμογή του πιο καταστροφικού νόμου για το δημόσιο πανεπιστήμιο στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι παραμένουμε συνεπείς στις αποφάσεις και τις αρχές μας για μια δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μη εφαρμογή  και δηλώνουμε ότι θα είμαστε αντίθετοι σε κρίσιμες πλευρές υλοποίησης του νέου Νόμου, αλλά και σε κάθε απόπειρα περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών, σε κάθε ενέργεια αποσιώπησης ή άρνησης ενημέρωσης για τα κριτήρια και τις αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέες αφίξεις και σχολική ένταξη προσφυγόπουλων στη Μυτιλήνη

Σταθερά κάτω από 1.000 οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στον Καρά Τεπέ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς