× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οργή κατά Αδωνι από ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

Καταγγέλλουν αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου

Δημοσίευση 2/11/2022

Οργή κατά Αδωνι από ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

Επιμένει στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και για ακόμα μία φορά υπονομεύει με «παράλογες» κινήσεις τόσο την κυριακάτικη αργία όσο και την αγορά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται και πάλι απέναντι στους πολίτες που έχουν γονατίσει με τις εξωφρενικές αυξήσεις, αλλά στο πλευρό των λίγων, αφού ανακοίνωσε τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, αιφνιδιάζοντας «τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά».

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) τονίζουν πως πρόκειται για μία «αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο». 

Όπως τονίζουν οι ενώσεις «είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις έξι Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα» τονίζουν ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

Μάλιστα προειδοποιούν τον υπουργό Ανάπτυξης ότι «Η κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση
 
«Με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα περίμενε κανείς ότι με την ευέλικτη νομοθεσία που ισχύει για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις εκ του νόμου οριζόμενες ημέρες, το ελεύθερο άνοιγμα Μαΐου – Οκτωβρίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις αποφάσεις των κατά τόπου Αντιπεριφερειαρχών, θα είχαν ικανοποιηθεί οι ανάγκες ορισμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, το αυτονόητο δεν φαίνεται να ισχύει και το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να συμμερίζεται τις διαθέσεις τους, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο!!

Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις έξι Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα.

Η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέθανε η Αννα Παναγιωτοπούλου

Η αγαπημένη Μαντάμ Σουσού, μία από τις τρεις Χάριτες, βασικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ισχύ και την εξουσία, αλλά με την ελευθερία και την αγάπη»

Το Αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 3 χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, η Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου

Σύμφωνα με έκθεση του World Press Freedom Index για το 2024, η χώρα μας είναι τελευταία στην κατάταξη μαζί με Ουγγαρία και Μάλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στην αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου!

Προκλητική η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τη Λαμπροβδομάδα

Θα καταβληθούν περισσότερα από 62 εκατ. ευρώ σε 60.583 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μέτρα όπως μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών σε όλη τη γραμμή εισαγωγής, παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων παρουσίασε με σχέδιο νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευχές για το Πάσχα από τον Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνει ευχές στους κατοίκους των νησιών μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου