Τα... «μουλάρια» παρουσιάζονται στον τόπο τους
Το ιστορικό βιβλίο για το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο, του γνωστού εκπαιδευτικού Αντρέα Μπάλλα παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη στις 4 Νοεμβρίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2022

Το ιστορικό βιβλίο για το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο, του γνωστού εκπαιδευτικού και αγωνιστή, Αντρέα Μπάλλα παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη στις 4 Νοεμβρίου στα Κεντρικά Λύκεια. Οι εκδόσεις ΚΨΜ και το βιβλιοπωλείο Book and Art οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Σαν ξυπνήσαν τα μουλάρια και πετάξαν τα σαμάρια. Το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο (1941-1945)».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Δημήτρης Μάντζαρης, διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Μιχάλης Ψημίτης, καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο συγγραφέας.
Εξ αποστάσεως παρέμβαση θα κάνει ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Στο βιβλίο επιχειρείται η σκιαγράφηση της περιόδου της κατοχής και της εαμοκρατίας στη Λέσβο (1941-1945), καθώς και η ερμηνεία της μεγάλης επιρροής του ΕΑΜ στο νησί.
Παρουσιάζονται οι γεωγραφικές, οικονομικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες του νησιού που το καθιστούν ειδική περίπτωση μελέτης, εξετάζεται η πρόσφατη ιστορία του για να εντοπιστούν οι κοινωνικές δυνάμεις και οι ιδεολογικές τάσεις που έπαιξαν αργότερα ρόλο στην Αντίσταση και περιγράφονται οι διαδικασίες συγκρότησης του αντιστασιακού κινήματος και η εξέλιξη της δράσης του.
Ξεχωριστή θέση στην αφήγηση έχει η σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια -όχι όμως και χωρίς αντιφάσεις- που επιχείρησε η τοπική εαμική διοίκηση μετά την απελευθέρωση του νησιού, ξεπερνώντας συχνά τα όρια της συναίνεσης στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Χαρακτηριστικό συμβάν που αποτυπώνει τη δυναμική του εαμικού κινήματος στη Λέσβο υπήρξε η μεγάλη κινητοποίηση των Χριστουγέννων του 1944, το περίφημο «GO BACK», κατά την οποία εμποδίστηκε η αποβίβαση των βρετανικών στρατευμάτων στο νησί.