Στα 38.600 εκατόλιτρα η παραγωγή κρασιού στην Σάμο
Μικρή αύξηση στις τιμές των κρασοστάφυλων της Σάμου, οι κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2022
Περίπου δύο μήνες είχε διάρκεια ο τρύγος του 2022 στον αμπελώνα της Σάμου. Στο νησί η κύρια ποικιλία κρασοστάφυλλλων που καλλιεργείται είναι το μοσχάτο Σάμου. Η ξηρασία της άνοιξης και του καλοκαιριού επιτάχυναν την ωρίμανση του σταφυλιών χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο οινοποιητικό συνεταιρισμός του νησιού.
Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να διαμορφωθεί στα 38.600 εκατόλιτρα και θα είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με την παραγωγή 2021. Η μέση τιμή των σταφυλιών αναμένεται να ανέλθει στα 0,60 ευρώ ανά κιλό έναντι 0,55 ευρώ ανά κιλό που ήταν η μέση τιμή της προηγούμενης περιόδου (2021).
Ο σακχαρικός τίτλος είναι υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανομβρίας, όπως επίσης και οι οξύτητες, λόγω της μεγάλης εναλλαγής της θερμοκρασίας από την νύχτα στη μέρα. Οι παραγόμενοι οίνοι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθήκων ,έχουν αναπτύξει πλούσια αρώματα και έχουν αποκτήσει σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο κυρίως με τα τυπικά αρώματα μοσχάτου και υψηλή οξύτητα.
Οι αμπελώνες στη Σάμο είναι ξηρικοί και έχουν αναπτύξει βαθύ ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουν υψηλή αντοχή στην ξηρασία. Η καλλιέργεια γίνεται σε αναβαθμίδες οι οποίες συγκρατούν τα νερά της βροχής και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.