× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαθαίνοντας για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας!

Δάσκαλοι και μαθητές από τα σχολεία Παμφίλων, Παλαιοκήπου, Σκοπέλου και Ιππείου, ταξίδεψαν στην πόλη Lahti στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2022

Μαθαίνοντας για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας!
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ το Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου, ως Συντονιστής, το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου, το Δημοτικό Σχολείο Ιππείου και το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων συμμετείχαν σε Κοινοπραξία Erasmus+ και υλοποίησαν σχετικό πρόγραμμα. 

Aπό τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου, 8 μαθητές και 7 εκπαιδευτικοί απ’ τα παραπάνω σχολεία ταξίδεψαν στην πόλη Lahti της Φινλανδίας και φιλοξενήθηκαν στο σχολείο Kärpäsen Koulu. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα εντός της σχολικής μονάδας περιελάμβανε ενημέρωση και συζήτηση για το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα με τους εκπαιδευτικούς, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, παρακολούθηση μαθημάτων σε τάξεις και εργαστήρια γενικής παιδείας, Αγγλικής Γλώσσας, φυσικών επιστημών, μουσικής, εικαστικών, οικιακής οικονομίας-μαγειρικής, ραπτικής, κατασκευών με ξύλο, Τμήματος Υποδοχής του σχολείου στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές (job shadowing για τους εκπαιδευτικούς).

Ακόμη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ελσίνκι, περιήγηση στα μνημεία της πόλης, εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και γνωριμία με τοπικές γεύσεις και αρώματα στην υπαίθρια αγορά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Φινλανδοί ως προς την προστασία του περιβάλλοντος αφού το Lahti ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Πράσινη Πόλη 2021, να γνωρίσουν τη χλωρίδα της περιοχής, να περπατήσουν δίπλα στη λίμνη Vesijärvi,  να ψυχαγωγηθούν σε πάρκα με πολλές υποδομές για παιδικές δραστηριότητες, να επισκεφτούν την αίθουσα συναυλιών «Sibelius Hall», να παρακολουθήσουν παράσταση στο μεγαλύτερο μουσικό συντριβάνι των Σκανδιναβικών χωρών και τέλος να δοκιμάσουν τοπικά φαγητά και εδέσματα σε οικία εκπαιδευτικού που τους φιλοξένησε.

Επισκέψεις σε αθλητικές υποδομές της περιοχής και στο Ski Museum συνέβαλαν στο να έρθουν σε επαφή, μαθητές και εκπ/κοί, με χειμερινά αθλήματα, όπως το ice hockey, ice skating και ski.  Ειδικότερα η επίσκεψη στο «Ski Museum» ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική εμπειρία, με προσομοιωτές χειμερινών αθλημάτων και εκπαιδευτικά προγράμματα που διηγούνταν την ιστορία του σκι στη Φινλανδία και πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια ώστε οι επισκέπτες να αισθανθούν για λίγο Σκανδιναβοί κι εκείνοι.

 Με την κινητικότητα αυτή δόθηκε η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν με άτομα από μια διαφορετική χώρα της Ευρώπης, να ανακαλύψουν καλές πρακτικές, κοινές αξίες και στάσεις ζωής, να αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις, να εξασκηθούν στην Αγγλική Γλώσσα και να αισθανθούν πολίτες της Ευρώπης. Ήταν μια εμπειρία ζωής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επιστροφή των μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διάχυσης στα συμμετέχοντα και σε γειτονικά σχολεία στο πλαίσιο εορτασμού των Ημερών Erasmus+ όπου επισημάνθηκε η αξία των προγραμμάτων και η τεράστια συμβολή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ήταν:

Δημοτικό σχολείο Σκοπέλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπαιδευτικοί:   Χατζηκωνσταντίνου Δήμητρα και Χατζηράλλη Μελανθία                      

Μαθητές:            Γεώργιος Τ. και  Ιωάννης Τ.

Δημοτικό Σχολείο Ιππείου

Εκπαιδευτικοί:  Τσακύρη Αγγελική  και Καραφασούλης Στέλιος

Μαθητές:           Θεοφάνης Β. και Περικλής 

Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου

Εκπαιδευτικός: Βαρελτζής Δημήτριος

Μαθητές:  Λουκάς Β. και  Παναγιώτης Ι.

Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων

Εκπαιδευτικοί: Τσαγκάρη Θεοδώρα και Κεφαλά Μαρίνα

Μαθητές : Βασιλεία Α.  και Μαρία Π.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λέσβο διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία του νησιού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην αγορά της Μυτιλήνης

Ενημέρωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέες ειδικότητες, αλλά λιγοστές αιτήσεις στην ΣΑΕΚ Μυτιλήνης

Κινδυνεύει να χαθεί το παράρτημα της Καλλονής. Ελάχιστο ενδιαφέρον ακόμη και για το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα λειτουργήσει εκεί -Συνέντευξη με τον διευθυντή Νίκο Μακαρώνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Λέσβου

Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λιγότερα τροχαία στο Βόρειο Αιγαίο, περισσότερα θανατηφόρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου