× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο θρανίο και στο χωράφι για τις νέες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς

Οι γεωπόνοι της εταιρείας ΑGRENAOS Χρήστος Καρατζάς, Παναγιώτης Νάσης και Χρήστος Λυμπερόπουλος, μιλούν για την εκπαιδευτική ημερίδα που θα γίνει την Πέμπτη στην Αγία Παρασκευή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2022

Στο θρανίο και στο χωράφι για τις νέες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Για τις σύγχρονες πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου και στην ελαιοκαλλιέργεια μίλησαν στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ» οι  γεωπόνοι και συνεργάτες της εταιρείας ΑGRENAOS Χρήστος Καρατζάς, Παναγιώτης Νάσης και Χρήστος Λυμπερόπουλος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ημερίδας  που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο   Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Την εκδήλωση διοργανώνει η  Οργάνωση Παραγωγών Ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο του προγράμματος για την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις γεωπόνοι ανέλυσαν στο πλαίσιο της συζήτησης, τη σημασία και  τους στόχους της εταιρείας ΑGRENAOS, η οποία ειδικεύεται σε προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση των αγροτώ,ν πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις νέες πρακτικές καλλιέργειας και βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος.

Όπως εξήγησαν οι συνεργάτες του ΑGRENAOS, η διαδικασία της εκπαίδευσης των αγροτών είναι πολύ ιδιαίτερη και καθόλου εύκολη να γίνει στην πράξη.  Σημείωσαν δε, πως η πιο σωστή πρακτική είναι αρχικά να γίνεται θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωση και στη συνέχεια εφαρμογή όλων αυτών των πρακτικών στο χωράφι ή στον ελαιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα σημείωσαν πως το ιδανικότερο όλων είναι η επιλογή ενός ελαιώνα επίδειξης ο οποίος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τη θεματολογία των μαθημάτων και η σταδιακή εφαρμογή των νέων πρακτικών σε διάστημα 3-4 ετών ώστε οι αγρότες να βλέπουν στην πράξη τις αλλαγές μέσα στο φάσμα του χρόνου.

Αναφερόμενοι οι γεωπόνοι του ΑGRENAOS στις οργανώσεις παραγωγών και στη δραστηριότητά τους μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τόνισαν ότι γενικότερα τα σχήματα αυτά βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση των παραγωγών και των συνεταιρισμών με χρηματοδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού, τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και την εκπαίδευση των ίδιων των αγροτών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους οι Χρήστος Καρατζάς, Παναγιώτης Νάσης και Χρήστος Λυμπερόπουλος, αναφέρθηκαν στις τιμές ελαιολάδου οι οποίες στην παγκόσμια αγορά αυτή την περίοδο έχουν ανοδική τάση λόγω μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσαν η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική δύναμη στον κόσμο φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει στην αγορά 1.000.000 τόνους μόνο, δημιουργώντας έλλειμμα στην αγορά περίπου 500.000 τόνων.  Μειωμένη παραγωγή ωστόσο θα έχουν και άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ιταλία και μόνο η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα  έχει αυξημένη παραγωγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή θα κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο σημείωσαν ότι το γεγονός αυτό είναι καθαρά συγκυριακό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη

Θα τεθεί προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο της Αγίας
Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Αντιπαράθεση για τα μέτρα απολύμανσης και αιχμές για ευθύνες υπηρεσιών και κράτους
Συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Το Επιμελητήριο Λέσβου στη γενική συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

Συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Το Επιμελητήριο Λέσβου στη γενική συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος

Συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ ο Μουτζούρης

Συζήτησαν τα προβλήματα υποστελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών και της έλλειψης κτηνιάτρων
Με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ ο Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λέσβο Αυστριακοί δημοσιογράφοι για την τουριστική προβολή του νησιού

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας με αφορμή τη σύνδεση Βιέννη - Μυτιλήνη
Στη Λέσβο Αυστριακοί δημοσιογράφοι για την τουριστική προβολή του νησιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκληρή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μετά τη συνάντηση με Πρωτοψάλτη

Καταγγελίες για καθυστερήσεις, «ψίχουλα» ενισχύσεων και απουσία σχεδίου
Σκληρή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μετά τη συνάντηση με Πρωτοψάλτη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

17 στελέχη του ΕΛΓΟ στη «μάχη» κατά του αφθώδους πυρετού

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σπύρος Μάμαλης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ για τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων, τις ζώνες επιτήρησης και την ανάγκη συλλογής επιστημονικών δεδομένων ώστε να σχεδιαστεί η αντιμετώπιση της ζωονόσου
17 στελέχη του ΕΛΓΟ στη «μάχη» κατά του αφθώδους πυρετού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Από τον Αμαζόνιο και τα διαστημικά projects... στην Αγιάσο

Ο 31χρονος επιστήμονας εξηγεί γιατί άφησε το διάστημα, τι βρήκε στη Λέσβο και γιατί «αν δεν αλλάξουμε, θα χαθούμε»
Από τον Αμαζόνιο και τα διαστημικά projects... στην Αγιάσο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Με αιχμή τα αιτήματα για αυξήσεις, υγεία και αξιοπρεπή διαβίωση η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου Λέσβου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Σαπφούς στις 10:30 το πρωί.
Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση τη Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για διεθνές συνέδριο αιματολογίας

Καταγγελία και κάλεσμα για αποστασιοποίηση από το 8ο Ισραηλινό – Ελληνικό Συνέδριο Αιματολογίας στη Λευκωσία
Παρέμβαση τη Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για διεθνές συνέδριο αιματολογίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διήμερη επίσκεψη της ΠΟΓΕΔΥ στη Λέσβο

Κλιμάκιο της Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Νίκο Κακαβά θα βρεθεί στο νησί για ένα διήμερο
Διήμερη επίσκεψη της ΠΟΓΕΔΥ στη Λέσβο