× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο θρανίο και στο χωράφι για τις νέες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς

Οι γεωπόνοι της εταιρείας ΑGRENAOS Χρήστος Καρατζάς, Παναγιώτης Νάσης και Χρήστος Λυμπερόπουλος, μιλούν για την εκπαιδευτική ημερίδα που θα γίνει την Πέμπτη στην Αγία Παρασκευή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2022

Στο θρανίο και στο χωράφι για τις νέες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς

Για τις σύγχρονες πρακτικές στην παραγωγή ελαιολάδου και στην ελαιοκαλλιέργεια μίλησαν στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ» οι  γεωπόνοι και συνεργάτες της εταιρείας ΑGRENAOS Χρήστος Καρατζάς, Παναγιώτης Νάσης και Χρήστος Λυμπερόπουλος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ημερίδας  που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο   Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση διοργανώνει η  Οργάνωση Παραγωγών Ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο του προγράμματος για την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών.

Οι τρεις γεωπόνοι ανέλυσαν στο πλαίσιο της συζήτησης, τη σημασία και  τους στόχους της εταιρείας ΑGRENAOS, η οποία ειδικεύεται σε προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση των αγροτώ,ν πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις νέες πρακτικές καλλιέργειας και βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος.

Όπως εξήγησαν οι συνεργάτες του ΑGRENAOS, η διαδικασία της εκπαίδευσης των αγροτών είναι πολύ ιδιαίτερη και καθόλου εύκολη να γίνει στην πράξη.  Σημείωσαν δε, πως η πιο σωστή πρακτική είναι αρχικά να γίνεται θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωση και στη συνέχεια εφαρμογή όλων αυτών των πρακτικών στο χωράφι ή στον ελαιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα σημείωσαν πως το ιδανικότερο όλων είναι η επιλογή ενός ελαιώνα επίδειξης ο οποίος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τη θεματολογία των μαθημάτων και η σταδιακή εφαρμογή των νέων πρακτικών σε διάστημα 3-4 ετών ώστε οι αγρότες να βλέπουν στην πράξη τις αλλαγές μέσα στο φάσμα του χρόνου.

Αναφερόμενοι οι γεωπόνοι του ΑGRENAOS στις οργανώσεις παραγωγών και στη δραστηριότητά τους μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τόνισαν ότι γενικότερα τα σχήματα αυτά βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση των παραγωγών και των συνεταιρισμών με χρηματοδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού, τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και την εκπαίδευση των ίδιων των αγροτών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους οι Χρήστος Καρατζάς, Παναγιώτης Νάσης και Χρήστος Λυμπερόπουλος, αναφέρθηκαν στις τιμές ελαιολάδου οι οποίες στην παγκόσμια αγορά αυτή την περίοδο έχουν ανοδική τάση λόγω μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσαν η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική δύναμη στον κόσμο φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει στην αγορά 1.000.000 τόνους μόνο, δημιουργώντας έλλειμμα στην αγορά περίπου 500.000 τόνων.  Μειωμένη παραγωγή ωστόσο θα έχουν και άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ιταλία και μόνο η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα  έχει αυξημένη παραγωγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή θα κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο σημείωσαν ότι το γεγονός αυτό είναι καθαρά συγκυριακό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ