× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη αλληλοσυγχαίρεται για την δακοκτονία

Αλλά οι ελαιοπαραγωγοί μετρούν άλλη μια χαμένη χρονιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 18/10/2022

Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη αλληλοσυγχαίρεται για την δακοκτονία
' χρόνος ανάγνωσης

Η δακοκτονία έγινε με άψογο τρόπο, η καρπόπτωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη μόλις  4 - 5% το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στον ελαιώνα της Λέσβου είναι η ανομβρία και αυτό θα αντιμετωπισθεί μόλις βρέξει. Αυτή είναι η βασική θέση της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη που παρουσιάσθηκε σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη.

Το αφήγημα αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να καλέσει σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα εμφανέστατη ήταν η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να περιορίσει κι αν είναι δυνατόν να εξαφανίσει την κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τον ελαιοκομικό τομέα. Την ίδια στιγμή που με ευκολία έγιναν προσπάθειες να καταλογιστούν ευθύνες στους ελαιοπαραγωγούς, τους ελαιοτριβείς, τους συνεταιρισμούς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πως είναι «αδιάφοροι» για την δακοκτονία.


Το αφήγημα της Περιφερειακής Αρχής βρίσκεται σε αντίθεση με την κατάσταση που βλέπουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού στους ελαιώνες τους καθημερινά. Δηλαδή καρπό ζαρωμένο, δέντρα εξασθενημένα από την πολύμηνη ανομβρία, καρπό με προσβολές από πυρηνοτρήτη, σαπιοβούλα και δάκο. Ταυτόχρονα, όμως, οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν πάνω στα δέντρα τους «σβησμένο» καρπό και ανθό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελπίδες για μια καλή και παραγωγική χρονιά για τον ελαιώνα της Λέσβου έχουν εξανεμισθεί, ωστόσο θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ως μοναδική αιτία η προσβολή του καρπού από τον δάκο. Χωρίς να υποτιμούμε την δακοπροσβολή εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα είναι η πολύμηνη ανομβρία που οδηγεί τα ελαιόδεντρα στην απόρριψη καρπού.



 Με δραματικό τρόπο περιέγραψαν την κατάσταση στον ελαιώνα της Λέσβου τόσο ο πρόεδρος των Λουτρών (μίλησε ως εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου) Βασίλης Μαμώλης και είπε πως η καρπόπτωση φθάνει στο 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος και ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος συνηγόρησαν στα όσα είπε ο κ. Μαμώλης και έδωσαν την δική τους προσέγγιση στο θέμα.
 

Η τοποθέτηση Λαγουτάρη
 
Η τοποθέτηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργου Λαγουτάρη, ξεκινούσε από διαπίστωση, πως δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου, από την στιγμή που δεν ψεκάζονται οι βιολογικοί ελαιώνες που μέχρι τώρα προσεγγίζουν το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Επίσης υποστήριξε  πως την φετινή χρονιά υπάρχει η καρπόπτωση που οφείλεται στον πυρηνοτρήτη και την ανομβρία. Ακόμη αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει η υπηρεσία για να γίνει πιο αποτελεσματική η δακοκτονία. Όμως τόσο αυτές οι προτάσεις όσο και οι προτάσεις άλλων επιστημονικών φορέων δεν υιοθετούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης μίλησε υπέρ της χρήσης νέων τεχνολογιών για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Λαγουτάρης μίλησε και για άλλα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιώνας της Λέσβου όπως η γήρανση των δέντρων και η έλλειψη έργων υποδομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


 
Η κριτική της αντιπολίτευσης

Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που υλοποιεί την δακοκτονία, καταγράφοντας τα προβλήματα που εμφανίζονται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Επίσης τονίσθηκε η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελαιοκομίας, η ουσιαστική άρνηση πολιτικής διεκδίκησης περισσότερων πόρων και ενός διαφορετικού θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση της δακοκτονίας με τρόπο αποτελεσματικό.


Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Αδαμίδης τόνισε πως το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης βλέπει το ζήτημα της δακοκτονίας καθαρά οικονομικά. Τόνισε πως είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα και οι νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση του δάκου. Κατά την άποψη του ο Λέσβος πρέπει να είναι μέσα σε όλα τα πιλοτικά προγράμματα που στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου υλοποίηση της δακοκτονίας.



 

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης τόνισε πως απουσιάζει ένας συνολικός σχεδιασμός για τον ελαιοκομικό τομέα μέσα στον οποίο θα εντάσσεται και η δακοκτονία. Κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή δεν θέλει να κάνει κανένα σχεδιασμό και πως το μόνο που έκανε ήταν να παρουσιάσει στο Συμβούλιο απόψεις που όμως δεν καταλήγουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Ακόμη σημείωσε πως και στην δακοκτονία πρέπει να κινηθεί στην λογική «να πάμε με την φύση κι όχι απέναντι της». Επίσης πρότεινε αντί να δίνονται πόροι σε τοπικά ΜΜΕ για τουριστική προβολή να δοθούν για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



 
Ο επικεφαλής της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης είπε πως το κεντρικό πρόβλημα είναι η μείωση των πόρων που διατίθενται για την δακοκτονία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η μείωση των ψεκαστών στη Λέσβο από 2.000 άτομα σε 600 και των γεωπόνων - τομεαρχών από τους 24 σε 15.

Τόνισε πως το θεσμικό πλαίσιο για την δακοκτονία είναι απίστευτα περιοριστικό και απώτερος στόχος των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι να καταργηθεί η ενιαία καταπολέμηση του δάκου. Ώστε αυξηθούν τα κέρδη των εταιρειών που πωλούν προϊόντα καταπολέμησης του δάκου. Ακόμη υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αρχή βάζει απέναντι της τους ελαιοπαραγωγούς, τους ελαιοτριβείς, ακόμη και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πριν κλείσει την τοποθέτηση του πρότεινε να γίνεται κάθε χρόνο μια συνεδρίαση του Συμβουλίου ειδικά για τα θέματα της ελαιοκομίας.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣ Γιώργος Αμπαζής χαρακτήρισε θετικό ότι η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην οργάνωση της συζήτησης για την δακοκτονία μετά από δική του παρέμβαση κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Χαρακτήρισε πολύ σωστή την πρόταση του Νίκου Μανάβη να γίνει συνεδρίαση ειδικά για τα θέματα της ελαιοκομίας. Στην συνέχεια ανέφερε πως από την στιγμή που έφυγε ο σχεδιασμός της δακοκτονίας από τους παραγωγούς και πήγε στους ιδιώτες χάθηκε η μπάλα. Είπε πως κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν το ανάθεμα στα κομμάτια του παζλ και όχι στην κυβέρνηση. Ακόμη ανέφερε πως στην συνεδρίαση αναδείχθηκαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις η πρώτη λέει πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του πολίτη, ενώ η δεύτερη λέει πως το κράτος λειτουργεί προς όφελος του ιδιώτη (σ.σ. εννοεί τις επιχειρήσεις).

  

Αλληλοσυγχαίρονται

Λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα ο κ. Μουτζούρης αποχώρησε από την όπως συνηθίζει  να κάνει σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλλη να δηλώνει πως η Περιφερειακή Αρχή έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει, ο δε αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχη2 πρωτογενούς παραγωγής Πανάγος Κουφέλος έδωσε συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Καμπούρης σημείωσε πως οι κατηγορίες που γράφτηκαν από την «εν δυνάμει αντιπολίτευση» (σ.σ. βλέπε Σταμάτη Μαλέλη) είναι αβάσιμες και πρέπει να απαντηθούν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής