«Το Κιόστε» ο νέος Μικρασιατικός Σύλλογος της Μυτιλήνης
Ιδρύθηκε τοπικός Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων και Τσεσμελήδων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2022
Στην ιστορική καμπή των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, απόγονοι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο Λέσβου και υπέγραψαν το καταστατικό ίδρυσης του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε».
Από την ιδρυτική συνέλευση του νέου Συλλόγου
Σύμφωνα με αυτό το καταστατικό που ετοίμασε η δικηγόρος Ειρήνη Σταματέλλη, έμβλημα του συλλόγου θα είναι ένα τρατοκάικο, καθώς οι τράτες και η αλιεία γενικότερα αποτελούσε την κύρια επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, αλλά ήταν και το μέσο με το οποίο έφυγαν και σώθηκαν φτάνοντας στη Μυτιλήνη μετά και από τους δύο διωγμούς, του 1914 και του 1922. Το έμβλημα σχεδίασε ο Αγιοπαρασκευούσης ζωγράφος και ξυλογλύπτης Μανόλης Λεριός.
Η ιδρυτική γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης ένα προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ως την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, οπότε και θα προκύψει μετά από εκλογές το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου.
Στην ιδρυτική συνέλευση, ο Γιώργος Κατσούπης, προσωρινός Πρόεδρος του νεοιδρυθέντος Συλλόγου, μίλησε για την Ερυθραία και την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ παρουσιάζοντας παλιές, σπάνιες φωτογραφίες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ οι κυρίες του Συλλόγου με τη μικρασιατική νοικοκυροσύνη τους είχαν ετοιμάσει νόστιμα εδέσματα και κέρασαν τους παρευρισκόμενους. Μια διαφορετική νότα έδωσαν οι γυναίκες από τη Σκάλα Λουτρών με την καθοδήγηση της Φλώρας Αντωνοπούλου και την οργάνωση της Ευθαλίας Τουρλή, που τραγούδησαν «χωριανά» τραγούδια, όπως έφτασαν κι αυτά μαζί με τους πρόσφυγες στη Σκάλα.
Ας σημειωθεί ότι, κάποιοι από τους απογόνους, ενώ γνωρίζονταν μεταξύ τους, δεν ήξεραν ότι έχουν κοινή καταγωγή. Ενώ άλλοι, συγγενείς και φίλοι, συναντήθηκαν μετά από καιρό και αναπολούσαν ιστορίες από το πανέμορφο χωριό της Μικρασιατικής Ερυθραίας, είτε ακόμα από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς στη Μυτιλήνη, που τους διηγούνταν οι γονείς και οι παππούδες τους. Επιθυμία όλων είναι μέσα από τις εκδηλώσεις του συλλόγου, να προωθείται η σύσφιξη των σχέσεων των μελών και να προάγεται η συλλογική δράση.
Ο νεοσύστατος σύλλογος θα έχει έδρα στη Μυτιλήνη και ως στόχο την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη και τη διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του χωριού και του ευρύτερου μικρασιατικού χώρου, καθώς και της ζωής των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα. Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να εκδώσει ημερολόγιο για το 2023 με παλιές φωτογραφίες του χωριού που θα συνοδεύονται από κείμενα με ιστορικά στοιχεία, ενώ πολλοί επιχειρηματίες ενισχύουν ήδη την προσπάθεια αυτή.