Εκτεταμένη προσβολή από δάκο στο Μεγαλοχώρι
Ελαιοπαραγωγός δηλώνει πως η καρπόπτωση στους ορεινούς ελαιώνες της περιοχής του Μεγαλοχωρίου της Λέσβου έχει φθάσει στο 40%
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/10/2022
Μεγάλη προσβολή από δάκο στον ορεινό ελαιώνα του Μεγαλοχωρίου καταγγέλλει ο παραγωγός Παναγιώτης Αγρίτης στην κάμερα του «Ν». Σύμφωνα με την εκτίμηση του παραγωγού η καρπόπτωση προσεγγίζει το 40%, κι εκτιμά πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι την έναρξη της περιόδου συγκομιδής η καρπόπτωση θα είναι ολική. Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην δακοκτονία δεν είναι δραστικά και πως δεν γίνονται σωστά οι ψεκασμοί. Επίσης τονίζει πως είναι ανάγκη:
1) Να υπάρχουν περισσότεροι αρχιεργάτες ώστε να γίνεται καλύτερη δουλειά στους ψεκασμούς.
2) Να γίνονται περισσότεροι ψεκασμοί ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα.
3) Να γίνεται έλεγχος της δουλειάς που γίνεται με τους ψεκασμούς.
Η φετινή χρονιά, από πολλούς γεωτεχνικούς χαρακτηρίζεται ως δακοχρονιά, δηλαδή θεωρούν πως υπάρχει αυξημένους πληθυσμούς δάκου στους ελαιώνες της Λέσβου. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε περιοχές με αυξημένη υγρασία και περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια.
Οι διαπιστώσεις του κ. Αγρίτη στην ουσία ταυτίζονται με τις διαπιστώσεις που κάνει κι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Λέσβου που διαπιστώνει πως είναι αδύνατο με 3,5 ψεκασμούς να αντιμετωπισθεί ο δάκος. Επίσης τα στελέχη της υπηρεσίας θεωρούν πως είναι απαραίτητο να αλλάξει η μεθοδολογία καταπολέμησης του δάκου με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
Οι προσβολές του καρπού από τον δάκο δεν είναι η μόνη αιτία που προκαλεί καρπόπτωση. Η παρατεταμένη ξηρασία για περισσότερο από έξι μήνες, οι προσβολές του καρπού από άλλες ασθένειες (βλέπε σαπιοβούλα) συμβάλλουν στην αυξημένη καρπόπτωση που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου.