× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αρχαία Μυτιλήνη κάτω από τα προσφυγόσπιτα του 1922

Εντυπωσίασε ο ιστορικός – αρχαιολογικός περίπατος που οργάνωσε στην Επάνω Σκάλα και στο Συνοικισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Σήμερα Κυριακή το απόγευμα η ομιλία του Στρατή Αναγνώστου, στην αυλή του παλιού αρχαιολογικού μουσείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/9/2022

Η αρχαία Μυτιλήνη κάτω από τα προσφυγόσπιτα του 1922

 Στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Νικομηδείας στην Επάνω Σκάλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άγνωστη Μυτιλήνη γνώρισαν χθες Σαββάτο 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα όσοι περπάτησαν στον ιστορικό και αρχαιολογικό περίπατο που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.


Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους για να εγκατασταθούν στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη, με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα οι συγκεντρωμένοι περιηγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Μυτιλήνης, όπου η εγκατάσταση των προσφύγων άφησε τα αποτυπώματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η εκδήλωση ξεκίνησε από το κτήριο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στο εμβληματικό για τους πρόσφυγες του 1922 Κάτω Κάστρο όπου ο Σύλλογος των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι «το κιρκινέτσι» λειτουργούν την έκθεση φωτογραφίας «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή».

Στο Γενί τζαμί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η περιήγηση συνεχίστηκε στην Ελληνιστική Στοά της Επάνω Σκάλας που αποκαλύφθηκε πλήρως όταν κατεδαφίστηκε η προσφυγική αγορά που χτίστηκε το 1920 για να στεγάσει τις εμπορικές και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες των Μικρασιατών. Στην οδό Νικομηδείας και στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύφθηκε κάτω από τις προσφυγικές παράγκες. Στο Γενί τζαμί και στο τσαρσί χαμάμ που βρήκαν στέγη οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο τσαρσί χαμάμ έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στις λειτουργίες των οθωμανικών λουτρών από τους πρόσφυγες για λόγους προσωπικής του υγιεινής. Επίσης στην «οικία Μενάνδρου». Στη ρωμαϊκή οικία με τα γνωστά ψηφιδωτά. Και τέλος στην εντυπωσιακή ρωμαϊκή έπαυλη στον αύλειο χώρο του 8ου Δημοτικού σχολείου. Και οι δυο χώροι στην καρδιά του προσφυγικού Συνοικισμού της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους πέραν της αναφοράς στα αρχαιολογικά δεδομένα συνοδεύονταν από αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, σχετικών αρχαιολογικών αναφορών ακόμα και σχετικών ρεπορτάζ εποχής.


Η πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έκλεισε με μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της «Ρωμαικής Έπαυλης» που να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για τέτοιο σκοπό. Γεγονός που συμβάλει στο άνοιγμα των χώρων αυτών στην τοπική κοινωνία και στη επαφή της με τον πολιτισμό.


Οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 7,30 το απόγευμα με ομιλία του Δρ Στρατή Αναγνώστου, Ιστορικού και Προέδρου της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, με θέμα «Η έλευση και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Μυτιλήνη». Η ομιλία θα γίνει στον αύλειο χώρο του Παλαιού Κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

 

Να σημειωθεί ότι οι αφιερωμένες στους πρόσφυγες του 1922 εκδηλώσεις, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου τις πραγματοποίησε υπό την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022 – «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά».


Στην οικία Μενάνδρου στο Συνοικισμό

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια