Η αρχαία Μυτιλήνη κάτω από τα προσφυγόσπιτα του 1922
Εντυπωσίασε ο ιστορικός – αρχαιολογικός περίπατος που οργάνωσε στην Επάνω Σκάλα και στο Συνοικισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Σήμερα Κυριακή το απόγευμα η ομιλία του Στρατή Αναγνώστου, στην αυλή του παλιού αρχαιολογικού μουσείου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/9/2022

Στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Νικομηδείας στην Επάνω Σκάλα
Μια άγνωστη Μυτιλήνη γνώρισαν χθες Σαββάτο 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα όσοι περπάτησαν στον ιστορικό και αρχαιολογικό περίπατο που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους για να εγκατασταθούν στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη, με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα οι συγκεντρωμένοι περιηγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Μυτιλήνης, όπου η εγκατάσταση των προσφύγων άφησε τα αποτυπώματά της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε από το κτήριο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στο εμβληματικό για τους πρόσφυγες του 1922 Κάτω Κάστρο όπου ο Σύλλογος των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι «το κιρκινέτσι» λειτουργούν την έκθεση φωτογραφίας «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή».
Στο Γενί τζαμί
Η περιήγηση συνεχίστηκε στην Ελληνιστική Στοά της Επάνω Σκάλας που αποκαλύφθηκε πλήρως όταν κατεδαφίστηκε η προσφυγική αγορά που χτίστηκε το 1920 για να στεγάσει τις εμπορικές και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες των Μικρασιατών. Στην οδό Νικομηδείας και στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύφθηκε κάτω από τις προσφυγικές παράγκες. Στο Γενί τζαμί και στο τσαρσί χαμάμ που βρήκαν στέγη οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο τσαρσί χαμάμ έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στις λειτουργίες των οθωμανικών λουτρών από τους πρόσφυγες για λόγους προσωπικής του υγιεινής. Επίσης στην «οικία Μενάνδρου». Στη ρωμαϊκή οικία με τα γνωστά ψηφιδωτά. Και τέλος στην εντυπωσιακή ρωμαϊκή έπαυλη στον αύλειο χώρο του 8ου Δημοτικού σχολείου. Και οι δυο χώροι στην καρδιά του προσφυγικού Συνοικισμού της Μυτιλήνης.
Οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους πέραν της αναφοράς στα αρχαιολογικά δεδομένα συνοδεύονταν από αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, σχετικών αρχαιολογικών αναφορών ακόμα και σχετικών ρεπορτάζ εποχής.
Η πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έκλεισε με μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της «Ρωμαικής Έπαυλης» που να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για τέτοιο σκοπό. Γεγονός που συμβάλει στο άνοιγμα των χώρων αυτών στην τοπική κοινωνία και στη επαφή της με τον πολιτισμό.
Οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 7,30 το απόγευμα με ομιλία του Δρ Στρατή Αναγνώστου, Ιστορικού και Προέδρου της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, με θέμα «Η έλευση και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Μυτιλήνη». Η ομιλία θα γίνει στον αύλειο χώρο του Παλαιού Κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.
Να σημειωθεί ότι οι αφιερωμένες στους πρόσφυγες του 1922 εκδηλώσεις, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου τις πραγματοποίησε υπό την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022 – «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά».
Στην οικία Μενάνδρου στο Συνοικισμό